To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'niewiele pamiętam ale...' - Glen Lairg 12 YO pure malt (carrefour)

dopeman - Pon Gru 11, 2006 12:07 pm
Temat postu: Glen Lairg 12 YO pure malt (carrefour)
czyli mój ostatni zakup w markecie carrefour dla którego właśnie ta whisky została rozlana. O ile nie uwierzyłem w Glen Galwan single malt za 40zł :lol: a tyle dałem się skusić na tego pure malta za 64zł.

Czy było warto? Moim zdaniem tak, jednym z powodów jest również fakt że będę miał z czym porównywać próbki które zamówiłem ;)

Zapach: swoim niewprawnym nosem wyczułem tam przyjemne akcenty cytrusowe i suszonych bananów (?) - niem wiem czy czuć torf, szczerze powiedziawszy nie wiem nawet jaki to zapach określany mianem "torfu" :oops: pachnie przyjemnie, kremowo.

Smak: Niewiele mogę dodać, wrażenia zapachowe są chyba bogatsze niż smakowe, ale w końcu ledwo co jej spróbowałem, napewno trochę jeszcze nad nią popracuję.

A tu znalazłem jedyny chyba opis tej whisky w sieci: Glen Lairg

Założyłem temat również z nadzieją że ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów pokusi się o spróbowanie tegoż malta i napisanie nieco pełniejszej i bardziej pro recenzji ;)

Pawcio - Wto Gru 12, 2006 11:18 am

przyślij próbkę to coś napiszę;))
Wiktor - Wto Gru 12, 2006 11:30 am

Pawcio napisał/a:
przyślij próbkę to coś napiszę

Dobrze Pawcio prawi :D

dopeman napisał/a:
dałem się skusić na tego pure malta za 64zł

Cena jest "brzegowa"... W końcu to nie Glen Grant no age ;)

dopeman napisał/a:
będę miał z czym porównywać próbki które zamówiłem

Pochwalić taktykę, pochwalić... :twisted:

dopeman napisał/a:
ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów pokusi się o spróbowanie tegoż malta

Niewykluczone. Może też znajdzie się ktoś chętny na wymianę samplami?

Przy okazji, czy ta vatted jest oznaczona jako bottled in Scotland?

dopeman - Wto Gru 12, 2006 4:54 pm

"distiled, matured & bottled in scotland by Clydesdale scotch whisky co. Edinburgh"

Tak jest opisana. To dobrze czy źle? ;)

Rozumiem że koledzy wolą dołożyć drugie tyle i kupić coś sprawdzonego niż ryzykować paraliżu kubeczków smakowych :mrgreen:

Apropos próbek - właśnie dziś doszły - dzięki serdeczne, na dniach zabieram się do próbowania :D

michu - Wto Gru 12, 2006 7:13 pm

dopeman napisał/a:
distiled, matured & bottled in scotland by Clydesdale scotch whisky co. Edinburgh"
Tak jest opisana. To dobrze czy źle?

bardzo dobrze :mrgreen:

dopeman napisał/a:
Apropos próbek - właśnie dziś doszły

może się kolega pochwalić co to za smaple? możeśmy zamówili to samo? :shock:

w ogóle (nawiasem mówiąc) z tymi próbkami jakościowymi to wyborna sprawa..

maro - Wto Gru 12, 2006 7:32 pm

Potwierdzam z tymi próbkami to wyborna sprawa, moje też doszły. Bardzo dziękuję.
pozdrawiam

dopeman - Wto Gru 12, 2006 7:32 pm

1) Ardbeg 1996, Gordon & MacPhail, cask # 908, 46%
2) Dalwhinnie 15yo, o.b., Classic Malts, 43%
3) Glentauchers 1990, bottled 2005, Gordon & MacPhail Reserve, dark sherry cask # 14519, 46%
4) Lagavulin "The Ileach Peaty", "The Man from Islay", 40%

"starter" złożony dla mnie przez Wiktora (wraz z instrukcjami w jakiej kolejności próbować ;) ), bo sam zgłupiałem na taką ilość pozycji na liście. A próbki jakościowe to naprawdę manna z nieba 8)

Dzisiaj widziałem w markecie Jamesona 0,7l za 47zł :shock: to nawet byłby jeszcze lepszy kontrast do tego co niebawem zacznę próbować.

Pawcio - Wto Gru 12, 2006 9:47 pm

Wiktor jesteś jak światło w tunelu;)), dopeman nie idz w kierunku światła;))

No a tak na poważnie te próbki to jedyny znany mi sensowny sposób na odkrycie własnej drogi w świecie whisky.Bardzo żałuję że jak zaczynałem nie było tej możliwości, musiały wystarczyć miniaturki;)), a z ich dostępnością było dużo słabiej.

Ja nie zamawiałem bo tym razem sie wystrzelałem na regular size.;)) :mrgreen:

David - Śro Gru 13, 2006 10:48 am

Pawcio napisał/a:
Wiktor jesteś jak światło w tunelu;)), dopeman nie idz w kierunku światła)

oczywiście lepiej niech idzie za białym królikiem :mrgreen:

maro - Wto Gru 19, 2006 9:27 pm

Dziśiaj pierwszy raz próbowałem Brory. Rewelacja i jednocześnie rewolucja w moim świecie whisky. Do tej pory byłem przekonany że tylko Yslay, a tu taka niespodzianka. Co za bogactwo smaku i aromatów, szczególnie 22 yo Duncan Taylor. Dzięki Wiktor za umożliwienie mi takich wrażeń.
pozdrawiam