To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'niewiele pamiętam ale...' - Flaming Heart

Tomasz Koc - Śro Lut 28, 2007 9:30 pm
Temat postu: Flaming Heart
Moi Drodzy,
czy pił ktoś takie cudo jak w tytule? To jest vatted, którego nabyłem wczoraj w Krakowie w Scottisch House i którego sprowadzili na razie tylko jeden karton na próbę. Pytam jak to smakuje bo ja jestem na lekach wykluczających alkohol jeszcze przez 2 tygodnie
Pozdrawiam
kocu

krystian - Śro Lut 28, 2007 11:35 pm

..to musi być jakaś strasznie poważna sprawa 8)

Flavour Descriptors: Peat and smoke, wrapped up in rich, spice and dried fruit-laden maltiness.

Distillery Sourcing: Single malts from the villages of Port Askaig (Islay) for the smoke & peat, and Brora and Longmorn for the richness and spice-fruit complexity. Aged up to 16 years.

Wood: Islay whisky from refill American oak hogsheads, other malts from new French oak.

Bottling Details: Bottled at 48.9% Abv. Natural Colour. Not Chill Filtered.

It's one of those whiskies that immediately calls you back to the glass for another.
Which is rather amazing, given it's bottled at 48.9%
;)

..smakuje pewnie tak jakie ma notki:

http://www.compassboxwhis...isky_range.html

..i jeszcze wzmianka:

Another vatting containing 1/4 Caol Ila and lots of Clynelish
plus again a little Dailuaine for good measure.

5 gwiazdek 90 punktów - w ósemce najleprzych Maltów tygodnia..

http://www.whiskyfun.com/...6-1.html#031006

..dlaczego nie? - raz mieszankę spróbować można..;)

pozdrawiam > krystian

Wiktor - Czw Mar 01, 2007 8:52 am

Tomasz Koc napisał/a:
którego sprowadzili na razie tylko jeden karton na próbę

Ryzykanci ;) Powinni bardziej wczytywać się w to co pisze Serge :lol: Nie jestem jakimś zapalonym fanem vatted, ale skoro ta edycja jest - ponoć - najlepsza z CB, osobiście wyzbyłbym się nieuzasadnionych lęków...

Rajmund - Sob Mar 03, 2007 1:10 pm

krystian napisał/a:
Another vatting containing 1/4 Caol Ila and lots of Clynelish
plus again a little Dailuaine for good measure

No, to tutaj chyba coś się komuś pomyliło... Bo skoro:
krystian napisał/a:
Distillery Sourcing: Single malts from the villages of Port Askaig (Islay) for the smoke & peat, and Brora and Longmorn for the richness and spice-fruit complexity. Aged up to 16 years

To akurat Dailuaine jakoś zupełnie nie jest na miejscu. Wygląda na to, że mamy do czynienia z mieszanką Caol Ila (Port Askaig - tam nie ma nic innego), Clynelish (w Brora 16 lat temu robiono tylko Clynelish), oraz Longmorn albo Benriach (te dwie destylarnie usytuowane są bardzo blisko siebie). Dailuaine znajduje się w kompletnie innej części Speyside, a od osady Longmorn dzieli ją ze dwa tuziny miejscowości i innych destylarni. W Speyside jest aż gęsto od destylarni ;-)

Pozdrawiam,
Rajmund

Tomasz Koc - Nie Mar 04, 2007 9:46 pm

Witam,
generalnie wygląda to dość obiecująco. mam nadzieję, że się nie zawiodę jak przystąpię do konsumpcji. Dzięki za ifo
Pozdrawiam
kocu