To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - Co degustujecie poza whisky?

Pawloff - Pon Maj 23, 2011 3:57 pm
Temat postu: Co degustujecie poza whisky?
Osobiście jestem wielkim fanem koniaku, póki co może nawet większym niż whisky…
Ale proporcja zmienia się na korzyść singli, ponieważ niewiele jest już w Polsce dostępnych koniaków, których nie próbowałem, zresztą sam region geograficzny też nie duży… Też i każda kolejna mieszkanka Eau de vie coraz mniej mnie zaskakuje.

Mój ulubiony Gautier XO 1775

Za to w SM jest jeszcze bardzo dużo flaszek, których nie próbowałem. Całe Zjednoczone Królestwo, może Japonia i inne być może coś warte regiony świata…
Podobno nawet Eskimosi mają single Malt :D

Poza tym lubię Calvados i Armagniac.

Podchodzi mi też kilka zacnych brandy de Jerez z Hiszpanii, szczególnie Conde de Osborne. Z Grecji Metaxa 12* i Grande Fine.
Reszta brandy jakie testowałem – włoskich, francuskich bułgarskich, gruzińskich raczej nadaje się co najwyżej do zmieszania z colą i to z dużą ilością lodu…

To tyle jeżeli chodzi o 40% przysmaki.

Jestem ciekawy, czy wśród SM maniaków są również tacy, co cenią szczególnie inne gatunki mocnych alkoholi?

Wiktor - Pon Maj 23, 2011 6:33 pm

Koniaki? Pyszna sprawa ;) Chociaż ostatnio o dziwo przypasiła mi Henessy VSOP. Lepsza była od Loch Lomond 21yo i żeby daleko nie szukać, od pewnej Auchroisk też... :mrgreen:
Jednak nasze prawdziwe odkrycie to "Staraja Rus" o rzeczonej mocy 40vol. Czysta, pięknie neutralna ambrozja, pita prosto z butelki once upon a December, gdzieś w małym, przytulnym, berlińskim hoteliku... Nawet nie trzeba było zagryzać suszoną szprotą...
PS. Wątek przenoszę do odpowiedniego działu. Oczywiście zachęcając wszystkich do szczerych wypowiedzi, bo temat niebagatelny ;)

oscarez - Pon Maj 23, 2011 6:52 pm

Ja to se lubie żołądkowej z lodem i cytryną popić. To sie liczy? :mrgreen:
Wiktor - Pon Maj 23, 2011 6:55 pm

Bez liścia mięty?? To wypad! :twisted:
oscarez - Pon Maj 23, 2011 6:57 pm

jak rosna w zasiegu reki to Z ale niestety rzadko rosna :lol:
Wojciech - Pon Maj 23, 2011 7:09 pm

Przede wszystkim wino :) To najlepszy trunek ze wszystkich, niestety whisky nigdy nie doścignie wina w różnorodności aromatów i smaków
Pawcio - Pon Maj 23, 2011 8:31 pm

Wojciechu , prosze cię , nie prowokuj.......... :mrgreen:
Pawloff - Pon Maj 23, 2011 8:42 pm

Wojciech napisał/a:
Przede wszystkim wino :) To najlepszy trunek ze wszystkich, niestety whisky nigdy nie doścignie wina w różnorodności aromatów i smaków

Tyż prawda. Od jakiegoś czasu zwłaszcza rejon Rioja przypadł mi do gustu. Do 50 zł można kupić całkiem bogate i aromatyczne butelczyny...

Pawcio - Pon Maj 23, 2011 8:45 pm

Pawloff napisał/a:
Do 50 zł można kupić całkiem bogate i aromatyczne butelczyny...

kolego takich to Wojciech nie kupuje , a nawet jeśli to się tym nie chwali, tu się pija wina po 50 funciaków, albo ostatecznie po 200 zł :mrgreen:

Rajmund - Pon Maj 23, 2011 8:48 pm

A ja lubię piweczko. Pyszne piweczko. A że mieszkam blisko granicy z Czechami, to regularnie wlewam w siebie dobroci za rozsądne pieniądze. W tej chwili, na przykład, "dziesiątkę" Krusovice. A poza tym, Svijany, Velkopopovicky Kozel, Gambrinus, Opat... Ten ostatni browar (mam do niego jakieś 25 km) ostatnio zaczął wypuszczać piwo żywe, zwane Kvasnicak. Pychoteńka :)

Wino też lubię, ale słabo się na nim znam. Za to dokładnie pamiętam to winko, które piliśmy w Bowmore. To za niecałe 50 funciaków :)

rosomak - Pon Maj 23, 2011 8:58 pm

Best Of Wines zbliza sie....
Pawloff - Pon Maj 23, 2011 8:58 pm
Temat postu: !
Wiktor napisał/a:
Koniaki? Pyszna sprawa ;) Chociaż ostatnio o dziwo przypasiła mi Henessy VSOP. Lepsza była od Loch Lomond 21yo i żeby daleko nie szukać, od pewnej Auchroisk też... :mrgreen:

Przyznam nie miałem okazji do tej pory VSOP spróbować. Z Hennessy piłem w kolejności VS, Fine de Cognac, XO oraz 40 ml Paradise w hotelu Browaria w Poznaniu, gdzie mogę polecić imponujący asortyment i różnorodność zaopatrzenia barku. Błąd w metodologii empiryczno-organoleptycznej testowania tego zacnego trunku był tylko taki, że najlepsze alkohole zostawiliśmy sobie na sam koniec, gdy już chodziliśmy po lokalu na czworaka ;)
Do Henia VSOP przymierzałem się wielokrotnie na strefach wolnocłowych, ale zawsze jakaś inna butelczyna była lepszą okazją...
Natomiast w Szczecinie dystrybutor nawala po całości. W zamian lansuje przeciętne, trochę ostre jak na Hennessy - Fine de Cognac.
Ale skoro szczególnie polecasz czas nadrobić zaległości!

[ Dodano: Pon Maj 23, 2011 10:06 pm ]
Pawcio napisał/a:
Pawloff napisał/a:
Do 50 zł można kupić całkiem bogate i aromatyczne butelczyny...

kolego takich to Wojciech nie kupuje , a nawet jeśli to się tym nie chwali, tu się pija wina po 50 funciaków, albo ostatecznie po 200 zł :mrgreen:

I właśnie to jest w winie piękne, że jak się dobrze poszuka to można kupić rarytas, który w ślepych testach wygra z flaszką za 800 zł. z single maltami to w tym przedziale cenowym nie poszalejemy...

[ Dodano: Pon Maj 23, 2011 10:09 pm ]
Rajmund napisał/a:
A ja lubię piweczko. Pyszne piweczko. A że mieszkam blisko granicy z Czechami, to regularnie wlewam w siebie dobroci za rozsądne pieniądze.

Znam to uczucie, ja ze Szczecina mam rzut beretem do Rzeszy, a tam całkiem spory wybór browarów, które w dziwny sposób po przekroczeniu granicy jak Erdinger kosztują z 80 centów 9,90 zł w BOMI... Skandal!!!

Szczególnie po drodze mi wczasując w Świnoujściu, gdzie zakładam laczki na nogi i piechotą atakuję wrogie państwo w Albecku i spowrotem do ojczyzny wracam zwycięzko z siateczką pełną zacnych browarków, a i czasem jakaś dobra szkotka, czy markowy Francuz rodem z Cognac o ponad 30% taniej niż w Macierzy się napatoczy...

ElBocheno - Pon Maj 23, 2011 11:09 pm

rosomak napisał/a:
Best Of Wines zbliza sie....

Tak, Tomku, przewidziałem to na tymże forum parę miesięcy temu:
http://tiny.pl/hfrnc

rosomak - Wto Maj 24, 2011 7:40 am

Obys byl jednym z falszywych prorokow!
David - Wto Maj 24, 2011 8:24 am

Jeszcze kilka takich Auchroisk i Loch Lomond i BOWines stanie sie faktem. :wink:
Kilka próbnych spotkań w gronie naszych forumowiczów już się nawet odbyło. :twisted: