czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Sklepy i lokale w Szkocji
Anonymous - Nie Wrz 02, 2012 4:13 pm Temat postu: Sklepy i lokale w Szkocji Lece na kilkanaście dni do Szkocji.
Będę w Glasgow, Edynburgu i na całym zachodnim wybrzeżu.
Czy mozecie polecic ciekawe sklepy czy kluby z whisky godne odwiedzenia?
Wojciech - Nie Wrz 02, 2012 4:52 pm
Przyjemny był Loch Fyne Whisky Shop w Inveraray - www.lfw.co.uk
Zawsze tam fajną whisky kupiłem
Wiktor - Nie Wrz 02, 2012 5:53 pm
Słyszałem też legendy o jakimś rzeźniku na Islay który miał niezłe wina, czy też odwrotnie
Poza tym LFW uznana marka i Wojciech dobrze prawi.
Niemniej, jak to powiedział kiedyś ktoś nienajgorzej oblatany po tamtych rewirach: "do Szkocji na whisky się nie jeździ"
Rajmund - Nie Wrz 02, 2012 9:38 pm
Moja rada brzmi: Na nic się nie nastawiaj, a już na pewno nie na ucztę whisky. A wrócisz zachwycony. Po wizycie w trzeciej destylarni będziesz miał już dość opowieści o zacierze, destylacji i dojrzewaniu. Nie po whisky się do Szkocji jedzie, nie po whisky...
[ Dodano: Nie 02 Wrz, 2012 11:19 pm ]
Ach, bym zapomniał. W Edynburgu polecam pub The Royal Oak przy Infirmary Street. Dają Theakstona (takie piwo, pyszne!) i można się załapać na fajną muzykę na żywo. Parę kroków od Royal Mile. Whisky tam jednak nie szukaj.
W Port Ellen na Islay - koniecznie The Ardview Inn. Jak wejdziesz i spojrzysz za bar, to sam będziesz wiedział dlaczego. Plus lokalna atmosfera kreowana przez mieszkańców Port Ellen, którzy w głębokim poważaniu mają fakt, że butelka Port Ellen wisi tam denkiem do góry, jak jakiś najpodlejszy Grant's.
W Bowmore - koniecznie Duffies Bar przy The Lochside Hotel, ale o tym chyba już Ci pisałem.
Loch Fyne Whiskies jak najbardziej, ale nie przegap również Inveraray Castle (który nie ma żadnego związku z whisky).
Anonymous - Wto Wrz 04, 2012 7:45 am
zachęcam - pisz swe relacje codziennie - blog na forum. Potem wszystko umyka. Jeśli o mnie chodzi to możesz być szczególarzem i wrzucac np. ceny różnych whisky, które wydadzą Ci się ciekawe.
Co do Edynburga - koniecznie wejdź na wieżę u podnóża zamku. Widok naprawdę rewelacyjny, a pokonanie tej ilości schodów dobrze Ci zrobi
Ja polecam też sklep Cadenheadsa - idź w dół royal mile mając za plecami zamek. Będzie po prawej. Koniecznie zrób zdjęcie "Tablicy" i jakbyś dał radę to równeiż fotkę whisky wycenionej na 50 000 funtów . (ja bez sensu się czaiłem i mam teraz niezbyt ostre).
Moim ulubionym sportem było wdawanie się w dyskusje ze sklepikarzami. Po każdej dyskusji ... wiedziałem zawsze "coś" więcej. Jeszcze ten ich styl sprzedaży(wciskania) whisky ...
Pawcio - Wto Wrz 04, 2012 9:22 am
Ja ze swojej strony polecam degustacje w piwnicach , zdecydowanie ciekawsze niż kolejny spacer szlakiem od zacieru do destylatu;).Mam wrażenie ,że tam także poszukuja coraz to nowych sposobów na wyrwanie więcej niz 3 funtów za zwiedzanie.
Degustacja w Lagavulin do dziś jest maj fejwryt, jak pomyślę że podobną w Koali żeśmy odpuścili przez Rajniego to aż zgrzytam zębami;)
Rajmund - Wto Wrz 04, 2012 1:57 pm
A co ja Ci zrobiłem w Caol Ila...? Nie przypominam sobie żeby ktoś tam oferował podobną degustację w magazynie...
Wojciech - Wto Wrz 04, 2012 5:02 pm
Nikt nie oferował, bo nie zapłaciliśmy Była w cenniku, ale byliśmy w Caol Ila w niedoczasie
Nie jestem wielkim fanem koali, ale porównywalny poziom do Laga może dokonałby cudu
[ Dodano: Wto Wrz 04, 2012 6:04 pm ]
Szok, zostałem Crusaderem
Wiktor - Wto Wrz 04, 2012 5:46 pm
Wojciech II Bezlitosny
Pawcio - Wto Wrz 04, 2012 9:32 pm
| Wojciech napisał/a: | | Nie jestem wielkim fanem koali |
od kilku lat systematycznie ją chwalisz , wiem że to niszczy twój światopogląd, ale prawda się zawsze obroni!!!
Anonymous - Śro Wrz 05, 2012 12:17 pm
| Pawcio napisał/a: | | Wojciech napisał/a: | | Nie jestem wielkim fanem koali |
od kilku lat systematycznie ją chwalisz , wiem że to niszczy twój światopogląd, ale prawda się zawsze obroni!!! |
Tej whisky nie da sie nie chwalic! Szukam w Szkocji godnej butli CI ale na razie wszystkie powyzej 100£...
oscarez - Śro Wrz 05, 2012 12:26 pm
| McCoy napisał/a: | | Tej whisky nie da sie nie chwalic! |
da sie. A zwlaszcza te ponizej 100F.
Wiktor - Śro Wrz 05, 2012 3:48 pm
Poniżej 100F to one się zaczynają Tejk-e-luk on dizz
Adam Hochul - Czw Wrz 06, 2012 1:04 pm
z tych co jeszcze czekaja na swoj dzien i godzine
http://imgur.com/AjfNS
dilvish - Czw Wrz 06, 2012 6:47 pm
Może jednak potrzebujesz asystenta?
|
|