czyli elementarz dla początkujących - Od czego zacząć.... dla świerzaka :)
porosty - Czw Kwi 16, 2015 8:28 pm Temat postu: Od czego zacząć.... dla świerzaka :) Witajcie smakosze.
Na wstępie napisze, że jest to mój pierwszy post na forum... ale do rzeczy:
Jako, że z whisky i whiskey miałem już do czynienia ale przeważnie były to przypadkowe pozycje, chciałbym Was poprosić o informację od czego zacząć - czyli MUST DRINK...
Poprosiłbym o ciekawsze pozycje, niestety z tych tańszych - dla początkujących smakoszy.
Wydaje mi się, że jednak ukłoniłbym się w stronę Whisky, chyba że na prawdę polecacie coś z kukurydzy.
Z góry dziękuję za opinie i pomoc.
PawelWojcik - Czw Kwi 16, 2015 9:38 pm
z kukurydzy osobiscie polecil bym platki zmieszane z kefirem na sniadanie "nastepnego dnia".
jesli cos z jeczmienia, to okresl budzet. np. byla taka dyskusja > tu i koniecznie przeczytaj > to
witaj!
porosty - Czw Kwi 16, 2015 9:50 pm
Dzięki za odzew.
Masz rację, lepiej określić budżet.
Myślałem o zakresie cenowym do 70-80zł więc nie poszaleję ze starymi Whisky oraz SM, dla tego zamiast kupować w ciemno wolę zapytać się Was co jest dobre i warte zachodu.
PawelWojcik - Pią Kwi 17, 2015 1:48 am
w tej cenie znajdziesz tylko > sample
Pocieszny_PCS - Pią Kwi 17, 2015 7:20 am
Zaraz mnie pewnie Wiktor objedzie za pierdolenie, ale ja jeszcze pamietam jak bylem mlody, budzet nie byl z gumy, a kazda podstawka sprawiala radoche.
MUST DRINKow to raczej nie ma, ale nie umrzesz jesli przetestujesz black bush, whyte&mackay, black bottle, dewarsa. Moim zdaniem Lepiej zrobisz jak dolozysz 40zl i kupisz ardmora traditional
Pawloff - Pią Kwi 17, 2015 7:55 am
| PawelWojcik napisał/a: | | w tej cenie znajdziesz tylko > sample |
Niezłe piwa w tej cenie znajdziesz, czasem pijalne wino, ale whisky to raczej tylko do drinków.
Chyba że będziesz kupować miniaturki.
Np. taki set warto na start:
http://m.ebay.de/itm/231442457633
maudite - Pią Kwi 17, 2015 11:57 am
Ja bym zaczął od sprawdzania błędów w tytule wątku..
A jak byś mieszkał w Warszawie to bym Ci mógł w tym budżecie sprezentować Speyburna 10 YO - do stówki to chyba wiele ciekawszych opcji nie ma.
Pawloff - Pią Kwi 17, 2015 12:53 pm
| maudite napisał/a: | Ja bym zaczął od sprawdzania błędów w tytule wątku..
|
Nadmierna dbałość o poprawność ortograficzną to już przeżytek i element snobizmu...
a wytykanie ortograficznych mistejków w nieoficjalnych pismach i wydawnictwach to już raczej nietakt
Moze doczekamy sie czasuw, gdy znikna anahronizmy w pisowni.
Zdecydowanie lepiej upraszczac niz komplikowac.
Nie jest łatwo też tym, którzy na zagranicznym układzie klawiatury muszą czytać źle wyświetlające się ogonki i kreseczki.
Wiktor - Pią Kwi 17, 2015 3:35 pm
Ale że niby taniej whisky się zabrania?...
Buszujemy własnie po półce grubasów za 40-50 ojro. I to nie jest żart. Ale o malcie za 70zł chyba nie słyszałem. Wolno napisać, że za tyle się nie da, czy trzeba subtelnie wyrazić wątpliwości wraz z przeprosinami?
[ Dodano: Pią Kwi 17, 2015 4:40 pm ]
Głowy nie dam, ale istnieje mozliwosc, ze mi równiez kiedys podstawki czyniły fun. Tyle, ze juz wtedy bylem stary. I wredny.
Za mlodu pilem EB, 10.5 i koktajle malinowe.
maudite - Pią Kwi 17, 2015 3:40 pm
| Wiktor napisał/a: | Ale że niby taniej whisky się zabrania?...
Ale o malcie za 70zł chyba nie słyszałem.: |
No ja właśnie koledze proponowałem Speyburna, po znajomości bym go nawet za 80 złotych mógł sprzedawać
Są też na rynku SM w stylu Glentallochów (Glen Ranoch, Glen Parker), o których istnieniu pewnie tu wiecie, no ale wiadomo...
Wiktor - Pią Kwi 17, 2015 3:47 pm
On sie gotów po tym Speyburnie zrazić do whisky na amen. Minimum przyzwoitosci trzeba zachowac
maudite - Pią Kwi 17, 2015 4:07 pm
| Wiktor napisał/a: | On sie gotów po tym Speyburnie zrazić do whisky na amen. Minimum przyzwoitosci trzeba zachowac |
Hmm...
http://www.bestofwhisky.p....php?record=175
Solidne 3,5/10, czy po takiej whisky nowicjusz się zrazi? (a ja właśnie tą starą wersję mam )
rosomak - Pią Kwi 17, 2015 5:06 pm
Coz - przy tym budzecie najrozsadniejsza rzecza byloby wziecie sampli (nawet kilku). Jestem przekonany, ze wiele osob tu obecnych bardzo chetnie odstapi po 50 ml jakichs podstawek czy innych tam "Glen Marnochow" w atrakcyjnych cenach, bo tylko im kurz na polkach zbieraja. Takze napisz po prostu czy jestes taka opcja zainteresowany i oferty na pewno sie pojawia.
[ Dodano: Pią Kwi 17, 2015 6:18 pm ]
| Wiktor napisał/a: | | Buszujemy własnie po półce grubasów za 40-50 ojro. I to nie jest żart. |
Niebawem oglosimy stosowne spotkanie. W zalozeniach najbardziej zabawne ze wszystkich
Tomek1 - Pią Kwi 17, 2015 5:40 pm
| porosty napisał/a: | Dzięki za odzew.
Masz rację, lepiej określić budżet.
Myślałem o zakresie cenowym do 70-80zł więc nie poszaleję ze starymi Whisky oraz SM, dla tego zamiast kupować w ciemno wolę zapytać się Was co jest dobre i warte z8achodu. |
Przykro mi ale taka kwota w swiecie whisky, jest niewystarczajaca. Przekladajac to na bardziej zyciowe porownanie (chodzi o poziom nie o konkretna kwote), to jakbys poszedl do burdelu i powiedzial ile chcesz wydac, to burdelmama moglaby Ci zaoferowac co najwyzej...koze
W tym przedziele cenowym do 20 euro widzialem 3 malty - Loch Lomond NAS, Glen Grant Major Reserve i Glen Grant 5Y u Italiancow. O ile pierwsze nie polecilbym nawet wrednemu psu sasiada, tak ten drugi, jesli koniecznie chcesz sie napic malta, nie bedzie zlym wyborem - sam od niego zaczynalem.
[ Dodano: Pią Kwi 17, 2015 6:51 pm ]
| rosomak napisał/a: |
Wiktor napisał/a:
Buszujemy własnie po półce grubasów za 40-50 ojro. I to nie jest żart.
Niebawem oglosimy stosowne spotkanie. W zalozeniach najbardziej zabawne ze wszystkich |
Przecież już zostało ogłoszone http://bestofwhisky.pl/fo...p?p=25286#25286
Wiktor - Pią Kwi 17, 2015 5:52 pm
| Tomek1 napisał/a: | | co najwyzej...koze |
No proszę, w ramach promocji Tomek poleca dziś w tej cenie trzy kozy, do wyboru
PS. A Speyburn 10yo będzie taką kozą nawet przystojną i w makijażu. O ile to faktycznie ta stara wersja sprzed dobrych kilkunastu lat? Whiskymani powiadają, że dziś prawdziwych kóz już nie ma...
[ Dodano: Pią Kwi 17, 2015 7:00 pm ]
| Tomek1 napisał/a: | | już zostało ogłoszone |
Ależ skąd, mówimy o spotkaniu Naprawdę Prestiżowym. Takim, na którym zostaną otwarte Butelki, Których Dziś Nikt Nie Otwiera
|
|
|