To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Co roczne zakupy Whkisky na święta.

Noform - Pon Gru 07, 2015 6:51 pm
Temat postu: Co roczne zakupy Whkisky na święta.
Witam jak co roku chciałbym kupić sobie jakąś whisky na święta, chętnie pijał bym częściej ale kasa. ;) Chciałbym kupić coś przyzwoitego do 200zł piłem już whisky po sherry,burbonie, mocne torfiaki z Islay ale nie piłem jeszcze niczego w CS i kusi mnie Glenfarclas '105' Cask Strength tylko przeraża brak deklaracji wieku. Jeszcze chciałbym spróbować coś ze Springbanka z naciskiem na 10 ale nie wiem czy warto. Jest podobno ten Springbank 12 Cask Strength ale nie udało mi sie znaleźć w fajnej kwocie. Jestem ciekawy Waszych komentarzy. :)
Wiktor - Pon Gru 07, 2015 7:23 pm

Ha, plan ambitny i zasadniczo całkiem słuszny, ale wypada go brutalnie zweryfikować. Nadziei nie warto sobie robić, w tym momencie kłania się ekonomia. Warte uwagi CS'y ("coś przyzwoitego") kosztują po prostu więcej od wspomnianej kwoty. Dobrze i w CS nie będzie tanio, tanio i w CS nie będzie dobrze, a tanio i (względnie) dobrze nie będzie w CS. Coś trzeba poświęcić ;)
maudite - Pon Gru 07, 2015 7:27 pm

A ten '105' to nie 10 lat przypadkiem? Bo ja takowego mam u siebie jakby co ;)
Noform - Pon Gru 07, 2015 7:41 pm

Wszędzie gdzie patrzę to opisują ją jako NAS. W jednym sklepie piszę że jest to mieszanka ok 8 letniego destylatu z beczek po sherry ale ile w tym prawdy to nie wiem. To jak warto w nią iść czy tak średnio? :D
maudite - Pon Gru 07, 2015 7:45 pm

U mnie na kontrze stoi że ma 10 lat, ale może są różne wersje.
A czy tu Ci ją ktoś doświadczony poleci? No cóż... ;)

PawelWojcik - Pon Gru 07, 2015 7:47 pm

jesli "swieta", ale i "kasa", to chyba lepiej kilka sampli kupic ...
w tym budzecie zadowolenie z butelki bedzie raczej watpliwe, no... jesli ono wystapi (z whisky bywaja cuda), to bardzo prosze o info jaka to byla butelka ;)

edit: jeszcze zupelnie niedawno myslalem, ze to snobizm, ale niestety nie mialem racji.

Noform - Pon Gru 07, 2015 7:59 pm

Sample to fajny pomysł jednak chciałbym mieć większą ilość skoro taka okazja rzadko sie trafia. :D
Jak nie to kupie sobie Ardbega 10 albo Lagavulin 16 i tyle. :P
O znalazłem Springbank 12 Cask Strength Batch 10 w przyzwoitej cenie pytanie czy warto.

Wiktor - Pon Gru 07, 2015 8:00 pm

maudite napisał/a:
są różne wersje

W imieniu tych "doświadczonych" przepraszam, że psuję rynek na ten 10-letni rarytas, ale jak tu pisać że zachwyca, kiedy nie zachwyca? ;)

[ Dodano: Pon Gru 07, 2015 8:02 pm ]
Noform napisał/a:
Springbank 12 Cask Strength Batch 10 w przyzwoitej cenie pytanie czy warto

Brać i się nawet nie zastanawiać, jeśli do 200zł.

Pawloff - Pon Gru 07, 2015 8:00 pm
Temat postu: C
105 kiedys byla 10 letnia i ochydna
Czy może być coś gorszego niż 10 letnia GF105?
Moze! GF 105 NAS.

Ale z Colą miala smak kompotu truskawkowego ;)

Pozatym nazwanie przez Farclasa jej Cask Strenght to nieco uproszczenie.
Wątpię zeby od lat tak sie starali dobierac moc poszczególnych beczek zeby zawsze wyszlo rowno 60%.

Innymi slowy bez pomocy wody nie dyrydy...

Sampligi to zdecydowanie najlepszy pomysł, zeby spróbować dobrych CS i nie płacić za cala butelke, ktora nie wiadomo czy podejdzie.

maudite - Pon Gru 07, 2015 8:03 pm

Aż dziw, że nikt nie nie wspomniał o Arranie 12 YO CS :D
Noform - Pon Gru 07, 2015 8:09 pm

nie no 250 ale może te 50 dozbieram jak warto naprawdę.
Wiktor - Pon Gru 07, 2015 8:11 pm

maudite napisał/a:
Aż dziw, że nikt nie nie wspomniał o Arranie 12 YO CS :D

Na ile znam języki obce (i Arrana) tutaj jest pięciopak tych dwunastek w niezłej cenie ;)

Noform - Pon Gru 07, 2015 8:19 pm

Jakoś do Arrana sie przekonać nie umiem :P
Wiktor - Pon Gru 07, 2015 8:29 pm

Noform napisał/a:
jak warto naprawdę

Wtedy to: http://whiskyw.de/shop/braon-peat/
Warto dozbierać, doskonały stosunek ceny do jakości.

Noform - Pon Gru 07, 2015 8:54 pm

Ok to coś więcej już wiem, w Pl jak rozumiem nie ma jej? :P