To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - Wiejska Liga Whisky 2017

Wiktor - Pon Sie 21, 2017 11:10 am
Temat postu: Wiejska Liga Whisky 2017
Do kolejnej edycji WLW coraz bliżej. Przygotowania do spektakularnego i, nie wahajmy się powiedzieć, eksperckiego wydarzenia w świecie bursztynowego trunku śledzą z zapartym tchem tysiące entuzjastów i inwestorów! Podajemy im pomocną dłoń, tu i teraz. W postaci skondensowanej: czego możemy się spodziewać w tym roku?

(Wszystkie poniższe materiały zaczerpnięte bezpośrednio ze strony www.whiskylivewarsaw.com - skróty i podkreślenia pochodzą od redakcji)

Masterclass - Szkolenia pod okiem najlepszych
MASTERCLASS COMPASS BOX — nowe doznania dla zmysłów - prowadząca: Celine Tetu

Goście specjalni - Autorytety świata whisky
George Grant, syn Johna jest (...) jest prawdziwym pasjonatą
Kellie Du - Brand Ambasador marki Kavalan. Dla grupy King Car Group pracuje na tym stanowisku od roku jeżdżąc po całym świecie prowadząc szkolenia i degustacje na temat whisky z Tajwanu. W przemyśle whisky pracuje od 6 lat. Wcześniej zajmowała się importem i dystrybucją złotego trunku. Wcześniej zajmowała się importem i dystrybucją złotego trunku.
Tim Smith - Zaczął destylowanie swojego Moonshine w spartańskich warunkach w środku lasu. Dzięki swojemu zapałowi i pewności jakości swojego produktu stworzył rozpoznawalną markę Climax Moonshine. Gwiazda programu Moonshiner — Bimbrownicy, emitowanego na Discovery Channel.

Czekamy na kolejne rewelacje...

JacekBee - Pon Sie 21, 2017 1:23 pm

Łoo ja cie...
Bimber darmo dajo!
Grażyna, jedziemy!

Trzymajtusię i - Pon Sie 21, 2017 5:02 pm

Nie jadę jak nie przyjedzie JIM TOM, wiem, że nie znacie, ale on przynajmniej fajnie gada i śpiewa https://www.youtube.com/w...5gdcJnuI4I&t=7s
windham hell - Pon Sie 21, 2017 5:17 pm

a Jakuba Wędrowycza to nie będzie ?
maudite - Wto Sie 22, 2017 2:05 pm

Ale zmienili miejscówkę - czyżby miało być bez przytulania w tym roku?
Ruda - Wto Sie 22, 2017 4:49 pm

układam swoją listę "przebojów" masterclass ;) ,
numerem 1 jest, jak na razie Compass Box degustowane: The Double Single, No Name, Phenomenology, Enlightment, 3 yo De Luxe cena masterclass 150 + obowiązkowy bilet 110= 260

pytanko ile teraz leją na masterclassach 20ml czy 50ml?

pokusiłam się o podliczenie masterclass Kiss My Whisky Kraków Dalwhinnie 15yo, Auchentoshan Three Wood, Lagavulin 16yo Degustacja 3 propozycji przy klasyce samplingu 50ml wyniosła 39. Liczyłam według cen butelek najdroższego sklepu ;) , chyba, że się gdzieś walnęłam. Cena masterclassa 199.

Oczywiście mamy wolny rynek. Kobiety i whisky :wink:

Jedno jest pocieszające :wink: , sprawdzając ceny w wiadomym sklepie przy propozycji Lagavulin 16yo i Dalwhinnie 15 yo wpis produkt dostępny w bardzo dużej ilości

rosomak - Wto Sie 22, 2017 4:57 pm

Ruda napisał/a:
podliczenie masterclass Kiss My Whisky Kraków Dalwhinnie 15yo, Auchentoshan Three Wood, Lagavulin 16yo Degustacja 3 propozycji przy klasyce samplingu 50ml wyniosła 39. Liczyłam według cen butelek najdroższego sklepu , chyba, że się gdzieś walnęłam. Cena masterclassa 199.

Bo to ma byc Kiss my ass whisky
windham hell napisał/a:
Jakuba Wędrowycza to nie będzie ?

No wlasnie nie, ale bedzie calowanie rzyci Semena Korczaszki.

Ja zgodnie ze wczesniejszym postanowieniem w tym roku nie bede, jakos niedowierzam, ze po tym co przezylem w roku zeszlym wszystko zostanie poprawione (zwlasza w hotelu SukinSan czy cos tam - moze niepotrzebnie sie czepiam, kiedys nazywalo sie toto bodaj Gromada i LOT tloczyl w nim pasazerow odwolanych lotow uspokajajac ich zapachem kupnych pierogow i groszku z marchewka), ale wielce sie uciesze jesli oragnizator wykona milowe kroki w slusznym kierunku i bedzie mozna nietloczac sie przyjemnie podegustowac cos dobrego w roku nastepnym. Nie moge sie doczekac relacji niezaleznych blogerow ;)

Wiktor - Wto Sie 22, 2017 5:09 pm

Nie bądź już takim nadętym audytorem festiwalowym, Rosomaku! Grunt to kapitalna atmosfera i możliwość spotkania starych znajomych - jak tłum naprze to nawet z bardzo, bardzo, baaardzo bliska!

[ Dodano: Wto Sie 22, 2017 6:13 pm ]
Ruda napisał/a:
Kiss My Whisky Kraków (...) Cena masterclassa 199.

Darmo! Za samo expertise i widok z bliska Pierwszych Stóp Świata Whisky należy się dwa razy tyle ;) Karewa, wbijam tam! Są jeszcze bilety? Czy koleżanki i ich koleżanki wykupiły?

[ Dodano: Wto Sie 22, 2017 6:15 pm ]
Ruda napisał/a:
Compass Box (...) = 260

Nie zapominaj, że sama Celine Tetu będzie na wyciągnięcie palca ;)

Tomek1 - Wto Sie 22, 2017 5:47 pm

Wiktor napisał/a:
Grunt to kapitalna atmosfera i możliwość spotkania starych znajomych - jak tłum naprze to nawet z bardzo, bardzo, baaardzo bliska!

Zapomniałeś o ciekawych osobistościach z branży

[ Dodano: Wto Sie 22, 2017 6:55 pm ]
Właśnie otrzymałem maila:
"Cześć Tomasz
Przygotowaliśmy cotygodniową uncję niusów ociekających złotem.
Oto kilka samorodków specjalnie dla Ciebie"

Wiktor - Wto Sie 22, 2017 6:22 pm

No i jakie te ociekające samosmrodki? Podciągnęli się z ortografii nareszcie?
rosomak - Wto Sie 22, 2017 6:32 pm

A moze to nie samorodki lecz kasztany...
Ruda - Wto Sie 22, 2017 6:39 pm

Wiktor napisał/a:
Darmo! Za samo expertise i widok z bliska Pierwszych Stóp Świata Whisky należy się dwa razy tyle ;) Karewa, wbijam tam! Są jeszcze bilety?

Wiktorze, to zależy, czy chciałbyś przystąpić do klubu master. "Łosi" :wink: ? wówczas musisz dokonać poprawnego zakupu bileciku. Propozycja adekwatna to 2 wersja zakupu na masterclass 140PLN (dla posiadaczy biletu wstępu CWF2017) czyli jeśli dobrze podliczyłam 140+69? (cena biletu, jeśli to cena biletu wstępu) =209. Niestety już "eko bilety" oraz rozdzielczość master class są ponad moje siły.

@WLW, a płyta pilśniowa?, czy płyta pilśniowa będzie?, bo jak nie, to wstępuję w szeregi Rosomaka :grin: , tak po prawdzie to w zeszłym roku wstąpiłam, "impreza" już nie dla mnie.

to jeszcze do kompletu festiwalowego "JG"
http://forum.ttow.pl/view...t=1591&start=10

"JG" przynajmniej w swej masterclassowej ofercie zaoferowało butelki jako wartość dodaną, gorzej, że później butelki (45 osób jeden masterclass) pojawią się na forach przykładem "wymiany" z zeszłego roku :wink:

pozdrawiam i do zobaczenia na wizji forum w grudniu
:wink:

Wiktor - Śro Sie 23, 2017 9:31 pm

Ruda napisał/a:
chciałbyś przystąpić do klubu master. "Łosi"

Jeśli chodzi o WLW to nigdy z niego nie występowałem! I mam szczery zamiar kontynuować tę sympatyczną tradycję także w roku bieżącym ;) Nie kaleczą przynajmniej uszu Hymnem Festiwalowym... a czy będzie nareszcie jakiś istotny progres, kto to wie? Zmiana lokalizacji jest dobrym prognostykiem. Samorodkiem, znaczy się ;)

[ Dodano: Czw Sie 31, 2017 8:30 am ]
Ruda napisał/a:
rozdzielczość master class

Mam wrażenie, że oto dożyliśmy czasów, w których masterclassy będzie prowadził tzw. szczęśliwiec losowo wybrany spośród gości festiwalowych, a zamiast whisky próbować, będzie się je podziwiać w firmowych, eksperckich gablotach ("już wkrótce do spróbowania na naszej hiper-degustacji, wstęp tylko XXX zł!"). Ma się rozumieć za odpowiednio hojną opłatą, w końcu zostaliśmy zaszczyceni możliwością udziału w ekskluzywnej masterclass. Skoro na festiwale whisky w Polsce jeździ się nie dla whisky, a dla spotykania znajomych? Mantra w tym stylu już zastąpiła niedawne, powszechne "dajmy im czas, będzie lepiej" albo "nie krytykuj, sam zrób lepszy festiwal" ;)
Pani Blogerce, z poważną miną organizującej - na Facebooku, a jakże - konkurs przedmasterklasowy, zwróciliśmy publicznie i imiennie (ha-ha-ha) uwagę, że jej ciągłe zaloty do dystrybutorów i innych takich-takich, połączone z oczekiwaniem datku w kwocie 200 zł za swoje "występy" w otoczeniu trzech podstawek z niskiej półki, są mówiąc delikatnie, słabe. I co?... Jedyną reakcją było skasowanie postów uznanych (jak się domyślam), za nieprzychylne, skasowanie bez słowa komentarza. Może to i lepsze od prostackich uwag o joystickach, ale jeśli tak ma wyglądać dyskusja w Polsce o whisky, to na BOW z pewnością długo nie zabraknie ważkich tematów do poruszania, w odpowiednim wątku ;)
A może nie tylko na BOW? Może warto być bardziej słyszalnym? (w końcu ktoś może uznać, że skoro żądanie circa 200zł za jakiś pseudomasterclassowy szrot jest fajne i w porządku, i jeszcze ludzie się cieszą, to ciągnijmy dalej w tę stronę). Czy lepiej się nie narażać, lepiej pisać przychylnie, próbować tłumaczyć i usprawiedliwiać każde, coraz bardziej ewidentne, szwindle i walenie po rogach? Nawet zaryzykować utratę darmowego drama na "świetnie zaopatrzonym stoisku"? ;)
Dla nieobojętnych cała dyskusja (obecnie już zupełnie ocenzurowana) TUTAJ.
Oczywiście zachęcamy też do udziału w konkursie... :lol:

loom - Czw Sie 31, 2017 8:04 am

Jaka jest Twoja historia związana z whisky.... dżizasss. Pisze to kolesia co z wyglądem ekspedientki gsu, zaczynała od fotek ero-whisko-blogo-polo do chwili jak jakiś jeszcze większy mędrek nie pozwolił "gwiazdeczce" wypłynąć (cokolwiek to wypłynięcie znaczy). Teraz zaczął się poważny etap tzn. w okularach i białej bluzeczce biznes koneserowo master level.
Czasem napawa mnie lękiem myśl o tym jak ludzie są naiwni i durni. Dają robić się w bambuko już naprawdę mieliznom...

Wiktor - Czw Sie 31, 2017 8:24 am

Hola hola... Dziś każdy ma coś do powiedzenia o whisky, choćby że "była genialna" ;) I każdy może próbować te swoje mądrości sprzedawać. Ważne, by nie robił tego w oderwaniu od rzeczywistości. I możliwie transparentnie.
Raz: cytując klasyka, nie nazywajmy szamba perfumerią ;) Dwa: 200zł za popisy nawet wzorowej uczennicy, cytującej elementarz dla zerówki, to kabaret. Wystarczy spojrzeć na wycenę innych masterclass - nie tylko w Polsce - i kto je prowadzi. I dlaczego?

Alkohol to biznes relacji..
. Sprawą zasadniczą jest uczciwość wobec tych, którzy w dobrej wierze zapłacą za ten cyrk.
Próbowaliśmy zwrócić na to uwagę publicznie. Ważniejszy od uczciwości okazał się jednak geszeft i zysk. A wystarczyło urealnić koszt wstępu, nie oczekiwać za malucha ceny limuzyny.