czyli 'niewiele pamiętam ale...' - Trzy whisky z okazji ...
Czerwek - Wto Kwi 21, 2009 10:04 pm Temat postu: Trzy whisky z okazji ... Z okazji dostania dzisij wypowiedzenia wpadlem do sklepu i kupilem 3 butelki whisky, ktore od jakiegos czasu za mna chodzily...
Mianowicie:
- Ardbeg 10 YO
- Suntory Yamazaki 18 YO
- Bushmills Black Bush
I zaczynam degustacje... Jak dam rade to napisze co i jak... ehh...
KoDeR - Śro Kwi 22, 2009 7:56 am
tylko dlaczego Black Bush, yamazaki nie piłem a Ardbeg 10 yo - nieźle zatorfiony. Ledwie sobie naleję do kieliszka a już moja żona nos zatyka, nawet jeszcze nie łyknę.
Mówi, żebym lepiej pił HP 12yo co mi jeszcze została w barku, a ja Ardbega wolę, co widać na załączonym obrazku. Droga Przyjaciółko (albo bravo girl) co ja mam teraz zrobić? hehehe
Wracając do tematu to kondolencje z powodu wypowiedzenia.
Pawcio - Śro Kwi 22, 2009 11:33 am
| Czerwek napisał/a: | | Jak dam rade to napisze co i jak... ehh... |
no, na razie trzeżwieje )
KoDeR - Śro Kwi 22, 2009 11:51 am
| Pawcio napisał/a: | | Czerwek napisał/a: | | Jak dam rade to napisze co i jak... ehh... |
no, na razie trzeżwieje ) |
hehe, no tak, przez tego Black Busha. hehe
Też ostatnio pozwoliłem sobie na większe degustowanie i porównywanie 2 single maltów i bushmilsa oryginal.
Czerwek - Śro Kwi 22, 2009 5:55 pm
No to czas na moje amatorskie trzy slowa o ...
Najbardziej podeszla mi Yamazaki, idealnie trafila w ten dzien. Wyczuwalem jakies cytrusy (albo inne owoce, moze moj smak zle dzialal
Ardbeg - wczoraj mi nie podszedl, bardzo duzo dymu, torfu i tym podobnych doznan... Zdecydowanie wczoraj to nie byl jego najlepszy dzien u mnie.
Bush - wydaje mi sie najbardziej stonowany, najbardziej smakowal mojej dziewczynie (to chyba jedna z pierwszych whisky jakie pila).
Jako, ze nie bylem sam, pojawil sie tez pewien aspekt dotyczacy whisky generalnie...
Jakie whisky bylyby najlepsze dla osob, ktore nigdy wczesniej nie pily tego trunku, nie przepadaja (na razie ) za dymem, torfem... Jakies pomysly?
PS. Poza tymi trzema w uzyciu bylo kilka innych trunkow, ale w niewielkich ilosciach...
mik_us - Śro Kwi 22, 2009 6:51 pm
| Czerwek napisał/a: |
Jakie whisky bylyby najlepsze dla osob, ktore nigdy wczesniej nie pily tego trunku, nie przepadaja (na razie ) za dymem, torfem... Jakies pomysly? |
Mało popularny wsród forumowiczów Macallan i bardziej popularny Talisker.
W Ardbegu czuć dużo torfu i dymu ? Za mało... ciągle za mało...
Mistu - Śro Kwi 22, 2009 7:12 pm
| Czerwek napisał/a: | | Jakie whisky bylyby najlepsze dla osob, ktore nigdy wczesniej nie pily tego trunku, nie przepadaja (na razie ) za dymem, torfem... Jakies pomysly? |
Proponuje Springbank, Oban, Glenturret, Glenmorangie, Arran mi smakował, Cragganmore, Glenkinchie, Strathisla itd jest w czym wybierać. Daleko odbiegają od torfowych wyrobów, a mocno podkreslają owoce, słodycz, kwiatki na łące;).
powermac - Śro Kwi 22, 2009 7:40 pm
| Czerwek napisał/a: | Jakie whisky bylyby najlepsze dla osob, ktore nigdy wczesniej nie pily tego trunku, nie przepadaja (na razie ) za dymem, torfem... Jakies pomysly? |
Np. oficjalna Glen Garioch 15yo, Clynelish 14yo albo wspomniany wyżej Arran...
Czerwek - Śro Kwi 22, 2009 8:22 pm
Dzieki za pomysly, poczytam i cos wybiore...
A Ardeg wczoraj byl tak odebrany przeze mnie bo to ciezki dzien byl I nadal miewam dni kiedy dym i torf do mnie nie przemawiaja
Rajmund - Śro Kwi 22, 2009 8:25 pm
| Czerwek napisał/a: | | I nadal miewam dni kiedy dym i torf do mnie nie przemawiaja |
Człowieku, Ty się ciesz i nie marudź. I niech Ci to jak najdłużej zostanie. Są tacy, którzy do whisky nie chca w ogóle podejść jak tam nie ma torfu. Zupełnie znieczuleni na to, co dobre
Mistu - Śro Kwi 22, 2009 8:30 pm
Ja lubić torfa haha
Wiktor - Śro Kwi 22, 2009 8:43 pm
Strzelić z Laga, poprawić Brorą albo PE... Droga samuraja
powermac - Śro Kwi 22, 2009 8:46 pm
tia... i doprawic Bruchladdich
Rajmund - Śro Kwi 22, 2009 9:05 pm
| powermac napisał/a: | tia... i doprawic Bruchladdich |
Ale tylko Perilous Whisky. Niech będzie i torf i moc
Grish - Śro Kwi 22, 2009 9:21 pm
No to jak torf to po BRU OCTOMORE odsylam
|