czyli nadciąga ciężka kawaleria - Port Askaig
Anonymous - Śro Gru 23, 2009 1:47 pm Temat postu: Port Askaig Witam,
miałbym pytanie co sądzicie o serii Port Askaig od Specialty Drinks? `
Czarek - Śro Gru 23, 2009 2:14 pm
mam nadzieję się dowiedzieć co o tym sądzę
butelka http://www.whisky-doris.d...Ila+%28Islay%29
już jest u Wiktora ale muszę poczekać na dostawę
KoDeR - Śro Gru 23, 2009 2:25 pm
Zastanawiałem się jaką łychę tam wlali. Ogólnie Speciality Drinks to ta sama firma co www.thewhiskyexchange.com. Być może leją tam Caol ila (najbliżej miejscowości Port Askaig)
[ Dodano: Sro Gru 23, 2009 1:27 pm ]
dodane
Po powyższym poście, widzę że zgadłem
Anonymous - Śro Gru 23, 2009 2:46 pm
Może też bym spróbował:) Mają ciekawą gamę - najpierw młodziutki CS, następnie 17yo i 25yo (ta ostatnia ma najsielniejsze nuty dębu). Niemniej ten 17yo może być naprawdę ciekawy, tak jak np. Lagavulin 16yo czy CI 18yo albo Laphroig 18yo.
Czarek - Śro Gru 23, 2009 3:00 pm
a właśnie ktoś miał kontakt z Laphroaig 18 yo OB która zastepuje 15 yo
Wiktor - Śro Gru 23, 2009 3:46 pm
Mam obawy, ale dzisiaj sprawdzimy... z reporterskiego obowiązku
Generalnie rzecz ujmując, dla mnie zagranie Sukhindera czysto komercyjne. Bo jak inaczej uzasadnić fakt vatowania 3 rodzajów CI i rzucania ich równocześnie na rynek, pośród miliona innych aktualnie oferowanych, niezależnych wersji których przybywa wciąż i wciąż?... Parcie na Islay wśród klienteli, i tyle
Tak, Speciality Drinks było od początku bottlerskim "oddziałem" TWE, kiedy jeszcze mieli doskonałe ceny (tytuł Retailer of the year zrobił swoje), świetny serwis internetowy, butelkowali nieczęsto i wyjątkowo starannie. Jednak szef wyczuł koniunkturę i poszli ostro w stronę kupowania licznych różnowiekowych beczek, co od razu przełożyło się na średni poziom bottlingów... Najpierw pojawiło się TSMOS w dziesiątkach lepszych i gorszych odsłon, potem seria The Whisky Experience (po co?), ostatnio półlitrowe Elements of Islay... no i trzy Port Askaig na dokładkę Zobaczymy jak się spisze 17yo na tle kilku innych CI. Prawdziwego sensu vatowania dopatruję się tylko tam gdzie J. Glaser - zrobić z kilku maltów coś co przebije je wyraźnie w konglomeracie Ale tego IMO nawet jemu nie udało się uzyskać...
Islay Trilogy to wyjątek potwierdzający regułę, uprzedzając Oskara
PS. Serge wersję 25yo pochwalił... ale on chwali wszystko ostatnio
[ Dodano: 23 Grudzień 2009, 17:09 ]
TWE wypuściło już drugą edycję 25yo, i 30yo na dokładkę... Mają chłopaki tempo, i najpewniej, sporo beczek CI na stanie
Czarek - Wto Sty 05, 2010 12:15 am
wracając do Port Askaig
http://scotchhobbyist.com...askaig-roundup/
dobrze chyba ze zamówiłem PA 17 yo
po wstępnym zapoznaniu się zawartością butelki stwierdzam ze zakup jest bardzo udany
woń subtelna ale jaka
plastry miodu w dymie wędzarni gdzieś w sadzie nad brzegiem morza
cdn
Anonymous - Wto Lut 02, 2010 3:54 pm
Z tą 30 Port Askaig'a faktycznie się pośpieszyli. Mają niezłe "moce wykonawcze":)))
A 17 też w końcu zamówilem...
|
|
|