czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Nowy na forum.
arbies - Pią Maj 14, 2010 10:04 pm Temat postu: Nowy na forum. Witam wszystkich koneserów whiskey!
Wgryzłem sie w Wasze posty i widzę, że wiedza jaką dysponujecie jest (jak dla mnie) oszołamiająca! Ja jestem całkowitym żółtodziobem..., ale ta jedna degustacja odmieniła całe momoje spojżenie na whiskey.
Oto krótka historia.
Na przełomie stycznia i lutego odwiedził mnie mój kolega. Po ok roku pobytu w Szkocji (powrót z emigracji zarobkowej) na spotkaniu raczył mnie informacjami z zalanej deszczem wyspy
Depresja, przygnębienie i samotność powiązane z tęskonotą za krajem skłoniły mojego kolegę do kosztowanie różnych trunków min. whiskey. Zawiłe tłumaczenia kompana dotyczące miejsca produkcji, cen, rodzajów spozywanych trunków nawet mnie zainteresowały. I tu przypomniałem sobie o pudełku z alkoholem, które otrzymałem od własnych rodziców w 1999 roku, które nadal stoi! Nie chcąc być gorszy wyjąłem pudełko stojące na szarym końcu mojego arsenału prosząc o identyfikację. Co to było? Dla wielu z Was nie jest to rarytas, jednak dla mnie było to wielkie odkrycie!
Pierwszy raz w życiu przekonałem się do smaku Whiskey, a zrobiła to Tullamore Dew 12yo.
Pita z lodem dała mi niesamowitą radosc smakową a przy opowieściach prosto ze Szkocji niezpomniany klimat. Do chwili obecnej jestem fanem Tullamore.
Jednak to co wyczytałem na forum utwierdza mnie, że jestem na wielkim początku wielkich odkryć
Pozdrawiam wsztkich forumowiczów.
PS
Dzisiaj zakupiłem w Lidlu Glen Orchy Malt za jedyne 49,99 pln.
Nie smiejcie sie, ale to mój pierwszy Malt w życiu, ale nie ostatni
Pozdrawiam
arbies
Wiktor - Pią Maj 14, 2010 10:56 pm
Widzisz, jakie to zapomniane skarby kryją niekiedy zakątki własnego lokum
Witaj na Forum. Żywię głęboką nadzieję, że owo niepokojąco brzmiące Glen Orchy faktycznie nie okaże się Twoim ostatnim podejściem do maltów Napisz, jak wypadło porównanie do Talmordju, bom ciekaw
windham hell - Pią Maj 14, 2010 11:17 pm
| arbies napisał/a: | | Glen Orchy Malt za jedyne 49,99 pln. |
dokładnie tyle jest warta
to też był mój pierwszy kupiony malt razem z Jamesonem 1780 w maju 2006 r.
widzę spore podobieństwa
Czarek - Nie Maj 16, 2010 12:06 am
Witam mercedesowatego Ardbiesa, sam jestem wolny od motoryzacyjnych pasji co nie jest już tajemnicą
po ogledzinach tej Glen Orchy nie spodziewaj sie rewelacji,
nastepny krok winien być bardziej przemyślany - szkoda czasu i pieniędzy, cenisz markę więc komentarz jest nie na miejscu, porad jest tu sporo, kilka postów wcześniej coś na ten temat zapodano przy okazji pytań Bisa
oscarez - Nie Maj 16, 2010 6:32 pm
tegp glen orchy wywalilismy z sasiadem calego w czwartek akurat. I choc rewelacji nie ma zadnych to glowa mnie nie bolala
Rajmund - Nie Maj 16, 2010 10:41 pm
| oscarez napisał/a: | tegp glen orchy wywalilismy z sasiadem calego w czwartek akurat. I choc rewelacji nie ma zadnych to glowa mnie nie bolala |
To miniaturka była...? ;>
Pozdrawiam,
Rajmund
oscarez - Pon Maj 17, 2010 6:38 am
full ale 40% tylko
BarTT - Pon Maj 17, 2010 3:34 pm
Takie Glen Orchy i inne tego rodzaju to całkiem godny substytut wódki, na jakieś cotygodniowe imprezki. Także nie ma co narzekać.
Cyt. z forum na whiskymag.com:
"Can't say I've had the pleasure
Sounds like the official bottling for Lord of the Rings"
Zirh - Czw Maj 20, 2010 12:53 pm
| arbies napisał/a: | | Pierwszy raz w życiu przekonałem się do smaku Whiskey, a zrobiła to Tullamore Dew 12yo. |
Witaj na forum, Arbies!
Tullamore Dew, jak dla newcomera, jest smaczny. Delikatny, i zupełnie inny w smaku niż "czerwony jaś". Będąc w pubie/knajpie - i mając do wyboru jedno z trzech: piwo z kija, najczęściej rozwodnione - "Jasia RedLabel" - Tullamore Dew z chęcią wybieram to ostatnie
[ Dodano: 09 Sie 2010 11:40 am ]
| oscarez napisał/a: | | tegp glen orchy wywalilismy z sasiadem calego w czwartek akurat |
Jeeezu, Oskar...
|
|
|