To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Nowy na forum.

arbies - Pią Maj 14, 2010 10:04 pm
Temat postu: Nowy na forum.
Witam wszystkich koneserów whiskey!
Wgryzłem sie w Wasze posty i widzę, że wiedza jaką dysponujecie jest (jak dla mnie) oszołamiająca! Ja jestem całkowitym żółtodziobem..., ale ta jedna degustacja odmieniła całe momoje spojżenie na whiskey.
Oto krótka historia.
Na przełomie stycznia i lutego odwiedził mnie mój kolega. Po ok roku pobytu w Szkocji (powrót z emigracji zarobkowej) na spotkaniu raczył mnie informacjami z zalanej deszczem wyspy :)
Depresja, przygnębienie i samotność powiązane z tęskonotą za krajem skłoniły mojego kolegę do kosztowanie różnych trunków min. whiskey. Zawiłe tłumaczenia kompana dotyczące miejsca produkcji, cen, rodzajów spozywanych trunków nawet mnie zainteresowały. I tu przypomniałem sobie o pudełku z alkoholem, które otrzymałem od własnych rodziców w 1999 roku, które nadal stoi! Nie chcąc być gorszy wyjąłem pudełko stojące na szarym końcu mojego arsenału prosząc o identyfikację. Co to było? Dla wielu z Was nie jest to rarytas, jednak dla mnie było to wielkie odkrycie!
Pierwszy raz w życiu przekonałem się do smaku Whiskey, a zrobiła to Tullamore Dew 12yo.
Pita z lodem dała mi niesamowitą radosc smakową a przy opowieściach prosto ze Szkocji niezpomniany klimat. Do chwili obecnej jestem fanem Tullamore.
Jednak to co wyczytałem na forum utwierdza mnie, że jestem na wielkim początku wielkich odkryć :)
Pozdrawiam wsztkich forumowiczów.
PS
Dzisiaj zakupiłem w Lidlu Glen Orchy Malt za jedyne 49,99 pln.
Nie smiejcie sie, ale to mój pierwszy Malt w życiu, ale nie ostatni :)

Pozdrawiam
arbies

Wiktor - Pią Maj 14, 2010 10:56 pm

Widzisz, jakie to zapomniane skarby kryją niekiedy zakątki własnego lokum ;)
Witaj na Forum. Żywię głęboką nadzieję, że owo niepokojąco brzmiące Glen Orchy faktycznie nie okaże się Twoim ostatnim podejściem do maltów ;) Napisz, jak wypadło porównanie do Talmordju, bom ciekaw ;)

windham hell - Pią Maj 14, 2010 11:17 pm

arbies napisał/a:
Glen Orchy Malt za jedyne 49,99 pln.

dokładnie tyle jest warta

to też był mój pierwszy kupiony malt razem z Jamesonem 1780 w maju 2006 r.
widzę spore podobieństwa :wink:

Czarek - Nie Maj 16, 2010 12:06 am

Witam mercedesowatego Ardbiesa, sam jestem wolny od motoryzacyjnych pasji :mrgreen: co nie jest już tajemnicą :|
po ogledzinach tej Glen Orchy nie spodziewaj sie rewelacji,
nastepny krok winien być bardziej przemyślany - szkoda czasu i pieniędzy, cenisz markę więc komentarz jest nie na miejscu, porad jest tu sporo, kilka postów wcześniej coś na ten temat zapodano przy okazji pytań Bisa :wink:

oscarez - Nie Maj 16, 2010 6:32 pm

tegp glen orchy wywalilismy z sasiadem calego w czwartek akurat. I choc rewelacji nie ma zadnych to glowa mnie nie bolala :mrgreen:
Rajmund - Nie Maj 16, 2010 10:41 pm

oscarez napisał/a:
tegp glen orchy wywalilismy z sasiadem calego w czwartek akurat. I choc rewelacji nie ma zadnych to glowa mnie nie bolala :mrgreen:

To miniaturka była...? ;>

Pozdrawiam,
Rajmund

oscarez - Pon Maj 17, 2010 6:38 am

full :) ale 40% tylko
BarTT - Pon Maj 17, 2010 3:34 pm

Takie Glen Orchy i inne tego rodzaju to całkiem godny substytut wódki, na jakieś cotygodniowe imprezki. Także nie ma co narzekać. :D

Cyt. z forum na whiskymag.com:

"Can't say I've had the pleasure

Sounds like the official bottling for Lord of the Rings"

:lol:

Zirh - Czw Maj 20, 2010 12:53 pm

arbies napisał/a:
Pierwszy raz w życiu przekonałem się do smaku Whiskey, a zrobiła to Tullamore Dew 12yo.

Witaj na forum, Arbies!

Tullamore Dew, jak dla newcomera, jest smaczny. Delikatny, i zupełnie inny w smaku niż "czerwony jaś". Będąc w pubie/knajpie - i mając do wyboru jedno z trzech: piwo z kija, najczęściej rozwodnione - "Jasia RedLabel" - Tullamore Dew z chęcią wybieram to ostatnie 8)

[ Dodano: 09 Sie 2010 11:40 am ]
oscarez napisał/a:
tegp glen orchy wywalilismy z sasiadem calego w czwartek akurat

:shock: Jeeezu, Oskar... :lol: