To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - Jack Daniels Single Barrel czyli śmietnik kwieciem ustrojony

Wiktor - Nie Wrz 05, 2010 5:42 pm
Temat postu: Jack Daniels Single Barrel czyli śmietnik kwieciem ustrojony
Tak tak, będzie groźnie ;)
Z jakkolwiek pięknie brzmiącymi hasełkami odnośnie tej amerykańskiej whisky się spotkacie (np. "to propozycja trunku dla bardzo wymagających smakoszy. Powstał z myślą o koneserach, którzy chcą się delektować subtelnymi różnicami w smaku whiskey, pochodzących z różnych beczek. Ta ciemnobursztynowa whiskey posiada niezwykle bogaty smak i aromat"), absolutnie nie dajcie się nabrać.
Ów wyjątkowy, unikalny charakter JDSB przy standardowej Talisker 10yo jawił się niczym emanacja szmirowatego emaliopodobnego wyciągu z blaszanej rynny, z którego ktoś za wszelką cenę zapragnął uczynić twór pijalny. Niestety, klimaty acetonowe, organicznie gnijące, chemicznie mdło-migdałowe a w dodatku upstrzone jakimś perfumowo kwiecistym nalotem, nader skutecznie przekonują do konsumpcji przedmiotowego trunku w zbawiennym towarzystwie coli ;) Ale wyłącznie z uwagi na piękny kształt butelki NAPRAWDĘ nie warto tego sprawdzać osobiście ;)

Rajmund - Nie Wrz 05, 2010 5:50 pm

Ale powiedz przynajmniej, że to ktoś Cię poczęstował i nie wypadało odmówić. Że nie sam, z własnej inicjatywy, za własne pieniądze ;) Piłem toto kiedyś i mam bardzo podobne wspomnienia.

Pozdrawiam,
Rajmund

Wiktor - Nie Wrz 05, 2010 6:04 pm

Rajmundzie, iście czytasz w moich myślach... Cierpieliśmy jednak wspólnie i równie mocno, bowiem tym częstującym kimś był Rosomak we własnej osobie ;)
Na nasze usprawiedliwienie dodam, że w całym lokalu (fajnym) były dosłownie CZTERY pełne butelki whisky: Talisker dziesiątka, niesławny JDSB oraz oficjalna diageo'wska Dalwhinnie 15yo i druga, podejrzewam jeszcze bardziej "niezwykła" i "koneserska" wersja JD, nazywająca się bodaj Gentleman's Jack. Owa druga wersja zresztą "sprzedała się" w trakcie tych decydujących momentów, gdy debatowaliśmy nad wyborem ;) Jakże szczęśliwie ;)
Najpierw capnęliśmy więc Taliskera, a gdy jego już nie stało (bo nie stało go szybko!), podjęliśmy ryzyko... Śmiertelne ryzyko, okazuje się ;) Na szczęście obsługa, widząc nasze pełne zachwytu oblicza szybko poratowała nas dwoma dzbankami coli mit Eis und Zitrone. Potem były jeszcze jęki boleści, narzekania, ktoś się posmarkał, ktoś wybiegł do łazienki, ale zasadniczo jakoś daliśmy radę. Pozostał jednak głęboki niesmak i rwąca serce tęsknota za Dalwhinnie 15yo.

Kto by pomyślał, że kiedyś będę tak wzdychał za piętnastką z Dalwhinnie?... ;)

Pawcio - Nie Wrz 05, 2010 6:04 pm

Pomyslcie jak gowniany musi być produkt standardowy , skoro wypas jest tak lichy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PS.Raz piłem o dokładkę nie prosiłem :mrgreen:

oscarez - Nie Wrz 05, 2010 7:27 pm

Sprawdzilem produkt standardowy. Dostaje takie cuda czesto "bo przeciez lubie whisky". Wzialem do kolegi cobysmy go z cola obrocili ale na poczatek chcialem "zawodowo" go zdegustowac , ze tak powiem. SYf. Slodkawe, lepkie, alkoholowe.
windham hell - Nie Wrz 05, 2010 8:13 pm

Cytat:
Jack Daniels Single Barrel

kiedyś całą butelke wypiłem 22 euro Włochy ,
razem z Wild Turkey 8 yo i wypasionym Four Roses -złych wspomnień nie mam ,dobrych też nie ,
ale to było w czasie jak smakował mi GG 5 yo , teraz pewnie miałbym jak Wiktor :wink:

Anonymous - Pon Wrz 06, 2010 9:14 am

Ja z Single Barrel pamiętam niesamowity poziom "drewnianości". Zarówno w nosie,jak i smaku. Jeszcze trochę wanilii i tyle, trochę jak mało udany koniak.

Jak już trzeba "przepić" burbonem to za mniejsze pieniądze lepiej pokonać butelkę Woodford Reserve (ma 45,2%) i nos bardzo podobny do Yamazaki 12yo.

mik_us - Pon Wrz 06, 2010 1:19 pm

Nie próbowałem, ale opisy whisky i doznań po jej wypiciu są super :) ))))
oscarez - Pon Wrz 06, 2010 9:03 pm

ooo a czemu nasz ulubieniec zostal usuniety?? :roll:
pawcios - Wto Wrz 07, 2010 8:24 am

oscarez napisał/a:
ooo a czemu nasz ulubieniec zostal usuniety??

Zapewne Wiktor i Rajmund nie mogli zdzierżyć świadomości, że jest na forum ktoś, ktoś wie więcej o whisky niż oni :lol:

Wiktor - Wto Wrz 07, 2010 10:10 am

Właśnie tak ;) A co do meritum: obowiązuje zasada, że każdy jest na Forum dopóki ma na to ochotę... It's a free country ;)
oscarez - Wto Wrz 07, 2010 10:48 am

Biedak ZNOWU popelnil medialne samobojstwo??? 8)
Pawcio - Wto Wrz 07, 2010 11:50 am

Biedny Oskarek , kto mu bedzie teraz podnosił ciśnienie?? :mrgreen: