czyli best of coś-tam ;-) - Fotografia - wymiana doświadczeń i luźne dyskusje
BarTT - Śro Paź 27, 2010 10:00 pm Temat postu: Fotografia - wymiana doświadczeń i luźne dyskusje Sprzęt, którym fotografujemy, doświadczenia, nasze prace. O tym wszystkim proponuję podyskutować właśnie tutaj.
Temat dla tych, którzy widząc ciekawe zjawisko nie mogą nim zwyczajnie nacieszyć oczu, muszą je uwiecznić na zdjęciu!
[ Dodano: Sro Paź 27, 2010 11:12 pm ]
Żeby jakoś to rozpocząć...
Osobiście fotografią interesuję się od niecałych 5 lat. Fotografuję głównie kolej, samochody i szeroko rozumianą przyrodę.
Mój wybór padł na system Pentaxa. Wcześniej były wyłącznie aparaty kompaktowe. W najbliższych dniach wstawię jakieś foto-sampelki ze swoich zbiorów.
pawcios - Śro Paź 27, 2010 10:19 pm
To teraz ja... nazywam się Paweł, urodziłem się....
Ja fotografuję Nikonem, fotografią bawię się od dziecka, przerobiłem erę fotografii BW, jako smyk naświetlałem na Krokusie, kręciłem koreksem a dzisiaj... dzisiaj biegam z Nikonem D3, mam 6 obiektywów, w tym 2 zoomy ze światłem 2.8, oraz 4 stałki. Lampy też mam, ale praktycznie ich nie używam, więc… Kiedyś to było wyłącznie hobby, dzisiaj to hobby i chałturzenie na boku, dodatkowe źródło dochodów, trochę sponsoring dla drugiej pasji, czyli whisky
BarTT - Śro Paź 27, 2010 10:46 pm
Przyznać muszę, że robi to wrażenie... ciężko mi będzie dotrzymać kroku w dyskusjach, ale postaram się nie popełnić jakiegoś strasznego faux pas.
Mógłbyś pokrótce napisać jakie to stałki? Z chęcią poczytałbym coś w necie, zobaczył sample. Spodziewam się bowiem czegoś ciekawego do D3... Dla mnie na razie za wcześnie na pełnoklatkowca, ale czego się nie robi by się rozwijać.
Mój to Pentax k-x. Tak tak, entry level. Ma jednak swoje zalety. Świetny jak na tą klasę tryb seryjny, niskie szumy na relatywnie wysokich czułościach, genialna współpraca z manualnymi obiektywami. Oczywiście matryca CMOS, 23,5x15,7mm.
Oprócz kitowego szkła DAL 18-55mm mam dwa manualne: starego Vivitar 75-205mm ze światłem 3.8 (pompka) i stałoogniskowego SMC Pentax-M 50mm f/2.0.
pawcios - Śro Paź 27, 2010 11:19 pm
Nie ma co histeryzować
Pytasz, więc oto co mam:
- D3
- D200
- Nikkor AF-S 24-70mm 2.8
- Nikkor AF-S VR 70-200mm 2.8
- Nikkor AF-S 12-24mm 4.0 (tego już praktycznie nie używam)
- Nikkor 35mm 2.0
- Nikkor AF-S 50mm 1.4
- Nikkor 85mm 1.4
- Nikkor 180mm 2.8 (tego już praktycznie nie używam)
- Nikon SB-600
- Nikon SB-800
I kupa innych fatałaszków
Zrobię porządek w tegorocznych zleceniach to co nieco wystawię, pokażę.
Proszę tylko o jedno, nie sugeruj się sprzętem…
Wiktor - Czw Paź 28, 2010 6:20 am
Posiadam doskonałego Sony Ericssona K800i z równie doskonałą matrycą 3.2MPix. Hmm zdaje się jest to telefon, ale zdjęcia robi. I to jakie!
I wcale się nie czuję przytłoczony Waszymi pełnoklatkowcami oraz obiektywami z dużym światłem
PS. Gdybyście wrzucali zdjęcia to prosimy po jednym, w dopasowanym rozmiarze - z linkiem do dalszych w zewnętrznej galerii (Picasa itp). Forum już swoje waży
Rajmund - Czw Paź 28, 2010 7:02 am
| pawcios napisał/a: | | - Nikkor AF-S 12-24mm 4.0 (tego już praktycznie nie używam) |
Skoro praktycznie już nie używasz, to chętnie go przejmę na ten tydzień w Szkocji w lutym. Mój najszerszy obiektyw to 16-85, więc czasem szerokości brakuje...
Pozdrawiam,
Rajmund
[ Dodano: Czw 28 Paź, 2010 8:03 am ]
| Wiktor napisał/a: | | Posiadam doskonałego Sony Ericssona K800i z równie doskonałą matrycą 3.2MPix. |
Nie podskoczysz, Wiktorze. Mój Sony Ericsson W995 ma matrycę 8,1 MPix
Mateo - Czw Paź 28, 2010 7:23 am
Ja też zamierzam zakupić lustrzankę...
Zastanawiałem się nad Nikonen D90 tylko nie wiem jaki obiektyw będzie dobry dla początkującego amatora fotografii ( Nikkor 18-55 - czyli absolutny standard ? )
Moze polecacie inny aparat ?
Bardzo podobają mi się zdjęcia zrobione z obiektywem Rybie oko (bardzo małe ogniskowe) tylko te ceny
pawcios - Czw Paź 28, 2010 8:37 am
| Rajmund napisał/a: | | Skoro praktycznie już nie używasz, to chętnie go przejmę na ten tydzień w Szkocji w lutym. Mój najszerszy obiektyw to 16-85, więc czasem szerokości brakuje... |
Mówisz - masz. Zresztą pobawisz się czym będziesz chciał. Wszystkiego raczej nie wezmę, bo musiałbym pojechać z plecakiem, a nie jak planowałem torbą foto, ale 3-4 szkła wezmę na pewno.
| Mateo napisał/a: | | Zastanawiałem się nad Nikonen D90 tylko nie wiem jaki obiektyw będzie dobry dla początkującego amatora fotografii ( Nikkor 18-55 - czyli absolutny standard ? ) |
Nikkor 18-55 to jak Loch Lomond no age, po pierwszym łyku wiesz, że butelka przestoi w barku dopóty dopóki nie znajdzie się ktoś, kto to będzie skłonny wypić to z Colą, lodem i cytryną. Parafrazując, odpuść te konkretne szkło, bo nie będziesz zadowolony i nie odsprzedasz go potem nikomu, chyba, że za symboliczna cenę.
Mateo - Czw Paź 28, 2010 9:10 am
Pawcios jakie szkło proponujesz ? A co myślisz o podstawce czyli D90 ?
pawcios - Czw Paź 28, 2010 9:15 am
D90 to świetny aparat, do tego kręci filmy w HD. A powiedz ile chcesz przeznaczyć kasy na te szkło i na ile Ci zależy na dużym zakresie zooma?
Mateo - Czw Paź 28, 2010 9:19 am
Na szkło chcę przeznaczyć kwotę do 2500 zł (wiem,że to nie wiele na dobry sprzęt ale dopiero zaczynam) Czy duży zakres zoom mnie interesuje hmm na pewno nie za duży myślałem tak do 135 mm od powiedzmy 16-18 mm w tym przedziale.
Chciałbym robić i zdjęcia portretowe i krajobrazy (na razie bez wymieniania optyki)
Albo coś w ten deseń
Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6 ( cena do 900 zł )
Wszytko zależy za ile uda mi się kupić Body Nikona D90 ( bo mam przeznaczone łącznie około 4000zł ) reszta zostanie na Szkło
pawcios - Czw Paź 28, 2010 9:45 am
| Mateo napisał/a: | | Chciałbym robić i zdjęcia portretowe i krajobrazy (na razie bez wymieniania optyki) |
Trochę to karkołomne, bo dobry krajobraz wyklucza dobry portret.
Zakładając, że to ma być tylko jeden obiektyw wybrałbym to:
http://allegro.pl/nikon-n...1283438267.html
Mimo wszystko ja poszedłbym w 2 obiektywy:
http://allegro.pl/nikon-n...1292635117.html
do ogólnych zastosowań i krajobrazu, a do portretu jeden z dwóch:
http://allegro.pl/nikon-n...1288189385.html
http://allegro.pl/btfoto-...1280672233.html
Pawcio - Czw Paź 28, 2010 10:40 am
OMG , gdzie ja jestem ?? RATUNKU!!!
czyżby pomyłka?? nie jednak nie sprawdziłem , forum o whisky .... uffff.
Mateo - Czw Paź 28, 2010 10:49 am
Dziękuje za odpowiedz ,może rzeczywiście zainwestuje w 2 szkła o różnych ogniskowych tak jak mi radzisz. Ale ten Nikkor 18-200 wygląda całkiem obiecująco !
Jesteś zadowolony z tego szkła Nikkor AF-S VR 70-200mm 2.8 ??
[ Dodano: Czw Paź 28, 2010 11:52 am ]
| Pawcio napisał/a: | OMG , gdzie ja jestem ?? RATUNKU!!!
czyżby pomyłka?? nie jednak nie sprawdziłem , forum o whisky .... uffff. |
Oczywiście aparat będzie służył przede wszystkim do uwieczniania buteleczek ,szklaneczek,kartoników i degustacji Łyszki. Nie wspomnę ,że jezeli uda mi się wreszcie pojechać na wycieczkę do Szkocji to aparacik godnie uwieczni krajobrazy ojczyzny whisky.
Wiktor - Czw Paź 28, 2010 11:26 am
Zdjęcia butelek to specyficzne ale zupełnie nie moje klimaty, chociaż potrafię docenić sztuki jakich dokonuje z nimi Rajmund albo Michu
|
|
|