czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Nowy Talisker
Pawloff - Sob Wrz 07, 2013 10:02 pm
[quote="rosomak"] | meszka napisał/a: | | . Jesli piles minimum 100 maltow i nadal polecasz laddie 10 to daj znac - bedziemy wiedzieli z ktora kategoria mamy do czynienia. |
100 młodych wypustów McEwana
Czarek - Sob Wrz 07, 2013 10:13 pm
Juz po malej wprawce kilkunastu maltow laddie laduje na smietniku
Pocieszny_PCS - Nie Wrz 08, 2013 11:00 am
Oj tam, oj tam. Nawet w Laddie zdarzy sie ze czasem rozleja cos dobrego.
Z tanich Laddie typowalbym raczej infinity i potem dlugo nic.
Wiktor - Nie Wrz 08, 2013 11:14 am
| Pocieszny_PCS napisał/a: | | cos dobrego. |
A konkretnie? Tylko bez PC i OO proszę, pytamy o "kanon"
Ileż to już lat czekamy na dobrą B'laddie...
meszka - Nie Wrz 08, 2013 11:36 am
| rosomak napisał/a: |
A tak konkretnie kogo? Jima Mcewana i Jima Murraya ?
Tak - jestem calkowicie przekonany, ze Bruichladdich 10 yo chwala osoby, ktore albo malo pily albo przekupione. Jesli piles minimum 100 maltow i nadal polecasz laddie 10 to daj znac - bedziemy wiedzieli z ktora kategoria mamy do czynienia. |
Nie napinaj się tak, zaraz wykopki, kto w pole pójdzie?
Pocieszny_PCS - Nie Wrz 08, 2013 11:38 am
Piszac cos dobrego w odniesieniu do Bruichladdich mialem na mysli "do wypicia bez odrazy"
Napisalem juz powyzej ze Infinity 2 i 3 byly spoko, 21yo ob i nie liczac Pc i octomore to rzeczywiscie koniec
Wiktor - Nie Wrz 08, 2013 3:05 pm
Infinity... prehistoria
Swoją drogą ten Kilcho z beczki 455/2007 jednak na siódemkę. Co za whisky, Panowie!
Islayman - Nie Wrz 08, 2013 6:29 pm
Jeśli chodzi o Bruichladdich to z pewnością bardzo dobry jest Valinch Prediction lub Stillmans Dram 27YO.
Właśnie wróciłem z Holandii z festiwalu Maltstock 2013 i w opinii wieku tamtejszych smakoszy (a znali się z na rzeczy...)Bruichladdich nie jest taka zła.
Wiktor - Nie Wrz 08, 2013 6:54 pm
O tą Valinch zakładam że byłoby ciężko, ale Stillman's to trochę inna sprawa. Na ile ją oceniasz? W jakich jest klimatach? Jakie ma mocne strony? Może wychodzi podobieństwo do czegoś bardziej znanego?
PS. Co do Maltstock... widać znamy jakichś innych smakoszy
Islayman - Nie Wrz 08, 2013 7:13 pm
Może smakosz Hans Offringa Ci coś mówi?
albo Tatsuja Minagawa z Suntory lub Arno Borsboom (bo to jego butelka była)?. I jeszcze kilku innych, którzy próbując np. Valinch Gene Genie pokiwali głową z uznaniem, a całą butelkę ludziska osuszyli w ciągu kilkudziesięciu minut, gdy inne stały 2 dni...
Co do opisywania whisky to nie będę się w to bawił bo nie mam niestety talentu pisarskiego. A oceniłbym ją na 7pkt. Ale to jest oczywiście moja ocena.
Pawloff - Nie Wrz 08, 2013 7:24 pm
| Wiktor napisał/a: |
Swoją drogą ten Kilcho z beczki 455/2007 jednak na siódemkę. Co za whisky, Panowie! |
A jednak 7 punktów!
Niesamowite co potrafi pokazać 4 letni Kilchoman.
Tu zapewne bedziemu szukać whisky na 10
za kilkanascie lat, a kto wie może juz za kilka...
rosomak - Nie Wrz 08, 2013 8:15 pm
Taa, ale mowa byla na poczatku o tym, ze Laddie 10 jest przyzwoita whisky w swojej cenie, przynajmniej tak twierdzi kolega "specjalista od wykopek". Ja nie neguje, ze ktorys Valinch czy Stillmans jest niezly, ale nie podstawka i nie rocks, waves, black art etc. To sa akurat rzeczy blisko dna. Bruichladdich to nie Loch Lomond - czasem potrafia zrobic porzadna whisky. Szkoda, ze tak rzadko i wsrod takiej ilosci chlamu.
Wiktor - Nie Wrz 08, 2013 8:48 pm
Siódemka, czyli nader sensownie. A co u Ciebie jeszcze podobnie wypada?
| Islayman napisał/a: | | próbując np. Valinch Gene Genie pokiwali głową z uznaniem |
Wierzę, ale chyba nie na tej podstawie wysnułeś wniosek że owi smakosze wysoko cenią B'Laddie jako taką? Chyba że rozmawiałeś z nimi po kolei, w cztery oczy, najlepiej po kielichu, kiedy można liczyć na faktyczną szczerość i w wypowiedzi, i w ocenie Na pojedynczą przyzwoitą beczkę trafi się nawet w Arran, swoją drogą. No, może lekko przesadzam. Dawniej...
PS. Nie znam tego Hansa. A może i znam, tylko nie kojarzę. Przybliżysz nam tę postać? Mam nadzieję, że nie jest to kolejny marketingowiec, jak Tatsuya. Nikt z branży nie wypowie się krytycznie o konkurencji na forum publicznym, to chyba oczywiste.
[ Dodano: 8 Wrzesień 2013, 21:58 ]
| Pawloff napisał/a: | A jednak 7 punktów!
Niesamowite co potrafi pokazać 4 letni Kilchoman. |
Prawie pięcioletni... Ale fakt jest fakt. Absolutna rewelacja jak na wiek, cenę i... współczesny wypust whisky z Islay Doskonała integracja sherry w smaku, dojrzałość na poziomie whisky kilkunastoletniej. Piękny, oceaniczny sznyt. Ach, ach, ach
Islayman - Nie Wrz 08, 2013 10:07 pm
Ja nie pisałem, że ktoś twierdzi, że Bruichladdich jest wspaniały jako taki. Napisałem konkretnie o jakie whisky mi chodzi i kto je oceniał i że były dobre.
Masz rację rozmawiałem z nimi osobiście w 4 oczy. Tatsuja jest bardzo fajnym gościem. Nie jest marketingowcem o jakim zapewne myślisz. Rozmawialiśmy naprawdę szczerze o wielu destylarniach i konkretnych wypustach.
Jeśli chodzi Hansa Offringe to na tej stronie można się o nim dowiedzieć wielu rzeczy.
http://hansoffringa.com/en/the-whisky-couple
Jako ciekawostke mogę powiedzieć , że budując swój nowy dom, projektowanie zaczął od ogromnego pokoju do przechowywania i degustowania whisky... reszta to dodatek Jego wiedza to po prostu ocean.
Wiktor - Nie Wrz 08, 2013 10:27 pm
| Islayman napisał/a: | | w opinii wieku tamtejszych smakoszy (a znali się z na rzeczy...)Bruichladdich nie jest taka zła. |
Tak to dla mnie zabrzmiało, że masz na myśli całą markę, przekrojowo. Jeśli jedynie że trafił się niezły wypust, został pochwalony - to co innego. Sam próbowałem kiedyś kilka takich Laddie
Zdarzały skądinąd nawet wybitne wersje Speyburn bądź Aberfeldy - a nikt chyba nie nazwałby tych destylarni "generalnie" wartymi uwagi, czy tym bardziej pochwały...
| Islayman napisał/a: | | osobiście w 4 oczy |
To winszuję. Tak podana wiedza jest w istocie nie do przecenienia
A postawa, jestem pewny, zależy głównie od kontekstu rozmowy. Wątpię jakoś, aby padło złe słowo o wyrobach Suntory podczas ich szerszej prezentacji prowadzonej przez Mr T...
|
|
|