czyli 'niewiele pamiętam ale...' - Polskie bottlingi
Tomek1 - Nie Mar 29, 2020 9:30 pm
Wczoraj próbowaliśmy nowej formy degustacji online. Przy 3 osobach w miarę się sprawdza. Popróbowaliśmy kolejne "polskie edycje" whisky. I chyba nasze wcześniejsze opinie, w dalszym ciągu się sprawdzają. Jedno jest pewne: to nasza ostatnia przygoda z bottlingami Loży Dżentelmenów (chyba, że będą solidne dobre rekomendacje znanych nam osób).
A więc:
Blair Athol by Loża Dżentelmenów
Zapach: dramat, zepsuta beczka, drewno, karton, wanilia, wiadomo że gównem nie śmierdzi, ale jak na whisky nie ma szału,
Smak: o ku..a, brak smaku, jakbym pił wódkę, dawno nie piłem tak złej rzeczy
Finisz: brak
Benrinnes AD by Jarosław Buss
Zapach: sherrowy, rabarbar, ciemne leśne owoce, przypalona konfitura z owoców, wychodzi skórzana kanapa
Smak: owoce leśne, pestki, skóra, pasek, rabarbar, trochę jeszcze nieułożona, ale smaczna
Finisz: znowu owoce i skórzastość
Inchgower by Loża Dżentelmenów
Zapach: umarlak, nawóz, stary sernik z lukrem, zjełczały twaróg, boję się spróbować, celuloza, glukoza
Smak: ku..a, ja pitole litości, pali, nie do picia, tak złej rzeczy nigdy nie piłem, może to szczepionka na koronowirusa
Loch Lomond by Loża Dżentelmenów
Zapach: mydliny, delikatnie owocowy
Smak: stare mokre szmaty, śliwowica, surowe drewno
Finisz: dramat
Burnside by TTOW
Zapach: jagodowy, białe landrynki, jogurt jagodowy, anyż, eukaliptus, migdały
Smak: migdały, wydaje się być dość płaska, białe landrynki, kremowo-śmietankowy, można się napić do końca, ja wypiłem (Hubert), nie mój klimat, ale trzeba docenić
Finisz: orzech laskowy w białej czekoladzie
Ardmore by BWM
Zapach: delikatnie dymny, wanilia, landrynki
Smak: delikatnie dymny, słodki, wanilia, prosty dymny Ardmore
Finisz: j.w.
Ledaig by BWM
Zapach: twarogowy, caolilowy, delikatnie dymny, torfowy
Smak: twarogowy, mega torfowy, płaski, rdzawy, mokradła
Finisz: mięta, eukaliptus
[ Dodano: Pon Mar 30, 2020 12:46 am ]
https://s6.ifotos.pl/mini/botlingij_qasnxaq.jpg
Wiktor - Pon Mar 30, 2020 7:31 am
Warto chyba rozszerzyć tabelę o kolumny: cena (początkowa) oraz stosunek cena/jakość.
MarcinK - Pon Mar 30, 2020 7:45 am
| Tomek1 napisał/a: | Jedno jest pewne: to nasza ostatnia przygoda z bottlingami Loży Dżentelmenów (chyba, że będą solidne dobre rekomendacje znanych nam osób).
|
Nie zrozumiem fenomenu...Tyle osob sie zachwyca A whisky czytalem ze fantastyczne, fenomenalne no i sztosy....
Wiktor - Pon Mar 30, 2020 10:58 am
Więcej fenomenalnych zachwytów to więcej tak fenomenalnych whisky. Fenomenalna sprawa!
rosomak - Pon Mar 30, 2020 1:17 pm
Skad w tak mlodych ludziach tyle zapieklej nienawisci....
Tomek1 - Pon Mar 30, 2020 10:14 pm
| rosomak napisał/a: | | Skad w tak mlodych ludziach tyle zapieklej nienawisci.... |
Nie wiem w jakim wieku są ludzie z Loży...
Wiktor - Wto Mar 31, 2020 6:24 am
| Tomek1 napisał/a: | Loża Dźentelmentów
|
Tomek1 - Wto Mar 31, 2020 6:42 pm
Gwoli ścisłości - o ile nie mam usprawiedliwienia na butelkowanie takiej Inchgower czy Blair Athol, tak jeśli chodzi o Loch Lomond, to porównawczo mieliśmy podobny wypust od Cadenheadsa i nie wypadł dużo lepiej. Po prostu kiepska destylarnia.
Wiktor - Wto Mar 31, 2020 6:47 pm
Uff. A ja już się bałem, że dla butelkowania Arranów nie ma usprawiedliwienia. Jest. Po prostu kiepska destylarnia. To kiedy wypust specjalnie dla polskich poszukiwaczy perełek? Ktoś, coś?
nogreg - Śro Kwi 01, 2020 8:55 am
| Wiktor napisał/a: | | Uff. A ja już się bałem, że dla butelkowania Arranów nie ma usprawiedliwienia. Jest. Po prostu kiepska destylarnia. To kiedy wypust specjalnie dla polskich poszukiwaczy perełek? Ktoś, coś? |
Wywołany do tablicy odpowiem. Już chciałem napisać, że dzień bez złośliwości to dzień stracony, ale ...... trudno się nie zgodzić. Po co lać w butelki opisane jak SC, CS whisky podobną do podstawek. A karać powinni za lanie w tak opisane butelki whisky gorszej od podstawek.
Wiktor - Śro Kwi 01, 2020 9:44 am
Będziesz butelkował?
To musisz się spieszyć, bo konkurencja nie śpi
Jeśli ktoś zna lepszy sposób na zmierzenie się z narastającym problemem sprzedawania whiskowego g...na i jeszcze nazywania go "selekcją", niż mówienie całej prawdy o swoich odczuciach i wnioskach (oczywiście mówienie "złośliwe", "zawistne", "kiblowe", "hejterskie" etc, etc.) to niech się tu i teraz z nami swoim pomysłem podzieli. Bardzo chętnie poczytam.
PS. Kryzysie, przyjdź
JacekBee - Śro Kwi 01, 2020 12:42 pm
Spokojnie Wiktorze, zaraz się "złota era bottlingu" zakończy
Pewnie do Karuizaw za 400 euro nie wrócimy ale jak walnie największy kryzys gospodarczy - optymistycznie od ponad dekady, nieoptymistycznie od lat 30 ubiegłego wieku - to nagle zaroi się od ofert na rynku. Desperackich ofert .
nogreg - Śro Kwi 01, 2020 1:19 pm
| Wiktor napisał/a: | | Będziesz butelkował? |
Że co, że jaaaa? Broń Boże, nie mam czasu. Nie kupuję browaru, gdy chcę się napić piwa, oj, tzn. destylarni, żeby napić się whisky.
| Wiktor napisał/a: | | Jeśli ktoś zna lepszy sposób na |
Wiktor, wszystko przed "ale" nie ma znaczenia. Przecież napisałem, że się z Tobą zgadzam.
Przede wszystkim w tym wątku jednak szacunek do podejścia Tomka, Huberta i Andrzeja, którzy poświęcają czas i środki dla zbadania tematu polskich botlingów. Chociaż w dużej mierze to zajęcie iście niewdzięczne. Jednak miarodajność takiej wspólnej pracy jest już niepodważalna i bardzo dużo daje mi, a zapewne i całemu BOW. Dzięki tej tabelce każdy wie, którą butelkę omijać. Wybicie się z kanonu ocen naszego towarzystwa przez Andrzeja, akurat w tym przypadku świadczy nie tylko o odwadze (jak dotąd nie widziałem oceny ujemnej na tym forum, niech Ci Wiktor lekkim będzie), ale w połączeniu z wysokością ocen pozostałych uczestników degustacji świadczy o wybitnie podłej selekcji Loży. Życzę na przyszłość wytrwałości.
Skoro temat został odnowiony, zgodnie z obietnicą z czasów pierwszej bitwy o polskie botlingi, również parę dramów spróbowałem. Miałem może ociupinkę więcej szczęścia w doborze (mam nadzieję, że w większości się nie powtórzą z Waszymi butelkami) , gdyż oceny mam wyższe. W ciągu kilku dni wrzucę je do wątku.
Wiktor - Śro Kwi 01, 2020 2:13 pm
| JacekBee napisał/a: | | do Karuizaw za 400 euro |
Albo i wrócimy o tyle, że będą sobie kosztowały dalej 4k euro, tylko że te 4k będzie warte tyle, co obecnie 400
Co do diagnozy, że wraz z kresem przepłacania za whisky przez rozmaitych bęcwałów i "inwestorów", j...nie wiadoma bańka i przyjdzie ostra korekta na cenach typowego szajsu, pełna zgoda. Już znać zresztą pierwsze symptomy, choć z tego co widzę, większość desperacko stara się nie przyjmować do wiadomości nieuniknionych skutków kryzysu. Ale zasadnicze błędy zostały przecież popełnione dużo wcześniej.
nogreg - Śro Kwi 01, 2020 11:23 pm
Przeze mnie próbowane flaszki:
CI TFM nie typowa CI, niby rozwodniona, ale z czasem rozwijająca się, 4,5/10
Ledaig 2007 BWM podsumowałem w notatce sobie "pijalna", 3/10
Adrmore 1998 BWM lekko dymna, morska, owocowa, przyjemna, 4/10
Braeval 1994 BWM owocowa, trochę rozwodniona, w aromacie stara szmata, ale całościowo 4/10
Linkwood 2007 MMD 57,2% cn: 804352 z Loży 3,5/10
Oceny jak widać oczko, a nawet 2 wyższe od kolegów.
|
|
|