To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - Single Malt rodem z USA

whiskybdg - Pią Lis 15, 2019 12:24 pm

Theodore napisał/a:
Odpowiadam.W kontekscie tej dyskusji i destylarnii z Seattle ma to znaczenie. Obie destylarnie naleza do jednego koncernu, a zalozenia produkcyjne zostaly zwienczone sukcesem. By to wiedziec trzeba miec odrobine wiedzy o Whisky.☺

Pisalem o wymianie doswiadczen i sieganiu w obecnej nowoczesnej Whisky poza kraj czy do innych kultur.

to odpowiedziałem, że jest wiele wiele lepszych whisky od tego Octomore'a :) żeby to wiedzieć, trzeba próbować whisky ;)

Theodore - Pią Lis 15, 2019 12:34 pm

W kwestii jak Pan pisze lepszych Whisky wyznaje zasade, ze nie punktacja, a moje kubki smakowe i organ zapachu decyduje o tym, co jest dla mnie najlepsze. Bo jak napisalem lubie Whisky i ja pijam.

Nie zamierzam sie jak jakis dzieciak licytowac, ani tez licytacji nie zaczalem. Prosze siegnac do poprzednich wpisow. Udzelilem tylko pelna odpowiedz.

Ma Pan lepsze Whisky - to na zdrowie🍷☺

whiskybdg - Pią Lis 15, 2019 12:42 pm

Theodore napisał/a:
W kwestii jak Pan pisze lepszych Whisky wyznaje zasade, ze nie punktacja, a moje kubki smakowe i organ zapachu decyduje o tym, co jest dla mnie najlepsze. Bo jak napisalem lubie Whisky i ja pijam.

Nie zamierzam sie jak jakis dzieciak licytowac.

Ktoś pisze o punktacji? Skoro została przytoczona przykładowa whisky, to jasnym jest, że ludzie odpiszą, że są lepsze ;) Bo próbowali ich mnóstwo.

Cieszy mnie to, bo whisky jest po to by ją pić :)

Pozdrawiam

Theodore - Pią Lis 15, 2019 12:49 pm

Wskaznilk PPM byl przytoczyly w kwestii destylarnii, i jej konkretnego produktu ( o jednym z najmocniejszych PPM)w odpowiedzi na. - w moim odczuciu -pogardliwy komentarz w kwestii znaczenia tej destylarnii w rozwoju Whisky na Swiecie ( w tym wspolpracy z destylarnia z Seattle - ktora jest niewatpliwie dobrze znana w Polsce).Tyle.

A lepsze sa w PPM. No to czekam na te powyzej 309PPM, wymiencie je obaj w koncu.😁 Piszecie ze sa lepsze, to z przyjemnoscia sie zapoznam. Podajcie przy kazdej wskaznik PPM.

Nie krepujcie sie Chlopcy!

whiskybdg - Pią Lis 15, 2019 1:07 pm

Theodore napisał/a:
Wskaznilk PPM byl przytoczyly w kwestii destylarnii, i jej konkretnego produktu ( o jednym z najmocniejszych PPM)w odpowiedzi na. - w moim odczuciu -pogardliwy komentarz w kwestii znaczenia tej destylarnii w rozwoju Whisky na Swiecie ( w tym wspolpracy z destylarnia z Seattle - ktora jest niewatpliwie dobrze znana w Polsce).Tyle.

Bruichladdich jest średnią destylarnią. Daleko jej do topów :)

Theodore napisał/a:
A lepsze sa w PPM. No to czekam na te powyzej 309PPM, wymiencie je obaj w koncu.😁 Piszecie ze sa lepsze, to z przyjemnoscia sie zapoznam. Podajcie przy kazdej wskaznik PPM.

"Lepsza" whisky nie oznacza, że ma więcej PPM :) mogę Ci dziesiątki lepszych whisky podesłać, ale jaki to ma sens?

Theodore napisał/a:
Nie krepujcie sie Chlopcy!

Po tym stwierdzeniu widzę z kim mam doczynienia :) EOT

Theodore - Pią Lis 15, 2019 1:10 pm

Nie przeinaczaj, cytuj calosc. Czyli nie potraficie wymienic zadnej Whisky powyzej 309PPM? Nie ma lepszej w PPM na rynku?
☺🍷
Rozumiem tez, ze nie macie pojecia o roli i znaczeniu PPM w produkcji Whisky.

whiskybdg - Pią Lis 15, 2019 1:13 pm

Theodore napisał/a:
Nie przeinaczaj, cytuj calosc. Czyli nie potraficie wymienic zadnej Whisky powyzej 309PPM? Nie lapszej w PPM na rynku?

czytaj ze zrozumieniem :) nigdzie nie napisałem, że są lepsze w PPM. Napisałem po prostu lepsze :) I nie ma tu nic wspólnego z poziomem PPM.

Pozdro

e: aż zacytuję swój post:

"Są lepsze Octomore i jest wiele wiele innych lepszych whisky od tej ;) " - czytanie ze zrozumieniem ;)

Theodore - Pią Lis 15, 2019 1:15 pm

No dobrze. To prosze Ciebie w czym sa lepsze? ..... Te Twoje Whisky😀.

Bo we wskazniku PPM juz nie.( Zgadza sie?)

whiskybdg - Pią Lis 15, 2019 1:22 pm

Theodore napisał/a:
No dobrze. To prosze Ciebie w czym sa lepsze? ..... Te Twoje Whisky😀.

Bo we wskazniku PPM juz nie.( Zgadza sie?)

niech pomyślę, w smaku? :) w złożoności? :) w przyjemności picia? :)

2 przykłady z brzegu - nie szukając nawet 10 sekund :)

https://www.whiskybase.co...springbank-1969
https://www.whiskybase.co...t-ellen-1982-mc

Ale jak pisałem, przytaczanie przykładów nie ma sensu ;)

MarcinK - Pią Lis 15, 2019 1:26 pm

Fajni Ci ludzie z USA :) )))))))
Theodore - Pią Lis 15, 2019 1:27 pm

To subiektywne odczucia. Kazdy czlowiek jest inny i inna jest Whisky. Wskaz wskazniki obiektywne. Nie pisz tylko o punktacji Whisky bo jest ona subiektywna.
Obiektywne ( wyliczalne) prosze.😁

whiskybdg - Pią Lis 15, 2019 1:30 pm

Theodore napisał/a:
To subiektywne odczucia. Kazdy czlowiek jest inny i inna jest Whisky. Wskaz wskazniki obiektywne. Nie pisz tylko o punktacji Whisky bo jest ona subiektywna.
Obiektywne ( wyliczalne) prosze.😁

"niech pomyślę, w smaku? :) w złożoności? :) w przyjemności picia? :) "

Widać Twoją znajomość whisky, jeśli dla Ciebie wyznacznikiem "jakości" jest zawartość PPM. To pewnie rocznik i wiek też jest głównym wyznacznikiem? :D

Jak mówiłem - biedne Ardbegi, Bowmore'y z lat 60 i 70 :)

Myślę, że temat do zamknięcia :D

[ Dodano: Pią Lis 15, 2019 1:31 pm ]
MarcinK napisał/a:
Fajni Ci ludzie z USA :) )))))))

stawiają na PPM!

Theodore - Pią Lis 15, 2019 1:35 pm

Obiektywne ( wyliczalne) to takie jak pozycja na rynku, roczna produkcja, roczny zysk z butelki itd.

Mam nadzieje, ze moze zrozumiesz, ze Twoje lepsze jest subiektywne. Pisalem kazdy czlowiek jest inny i inna jest Whisky, to co odpowiada mnie moze np. nie odpowiadac Tobie, dlatego ludzie pija Whisky by je poznawac. Dyskredytowanie mojej juz od poczatku tematu, bylo waszym bledem.☺
Zdrowko🍷

whiskybdg - Pią Lis 15, 2019 1:40 pm

Theodore napisał/a:
Obiektywne ( wyliczalne) to takie jak pozycja na rynku, roczna produkcja, roczny zysk z butelki itd.

Mam nadzieje, ze moze zrozumiesz, ze Twoje lepsze jest subiektywne. Pisalem kazdy czlowiek jest inny i inna jest Whisky, to co odpowiada mnie moze np. nie odpowiadac Tobie, dlatego ludzie pija Whisky by je poznawac.

I jaką pozycję na rynku ma ten Octomore? :D podpowiem - żadną w porównaniu np. ze Springbankami. Roczna produkcja? Sugerujesz, że podstawka jest lepsza od limitowanej wersji, bo rocznie zrobią jej 10000, a tam wyjdzie tylko 200 butelek? :) Czy odnosisz się do całej destylarni? Ale wtedy po co pojedyńczy przykład? :D Porównaj sobie ceny butelek :)

Theodore - Pią Lis 15, 2019 1:41 pm

Nie zrozumiales😁, nic a nic.

W kategorii PPM jest najlepszy.🍷