To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

BOW must go on... - Nowi whiskomaniacy na forum

parominius - Sob Sty 05, 2008 6:43 pm

ukaszu napisał/a:
belvenie 12 yo |43%|
finlaggan old reserve
glen garioch 15 yo
lagavulin 14 yo chyba trudno dostepny tak ?

Ukaszku...miast full size kiwni głową na "maleństwa"-sampelki o pojemności np 100ml.Cudowna w tym jest możliwość ocenienia whisky pochodzących z różnych destylarni nie biorąc kredytu :)Paleta zapachów,smaków.finiszów zaskoczy cię.Znajdą się może takie,które wykrzywią twój język,ale zapewne odnajdziesz te które cię zachwycą.... :) ....i wcale nie trzeba kupować "pełnego wymiaru"...
Zdaj się na Wiktorka,wyślij mu prywatna wiadomość z tego forum i po dogadaniu się czekaj na paczuszkę :D ...i nie zapomnij o zamówienia kieliszka do whisky,bo stracisz wiele sącząc np z "wódczanego"kielonka lub "musztardówy".. :twisted:
pozdrawiam serdecznie....

windham hell - Sob Sty 05, 2008 10:01 pm

parominius napisał/a:
miast full size kiwni głową na "maleństwa"-sampelki o pojemności np 100ml.Cudowna w tym jest możliwość ocenienia whiski pochodzących z różnych destylarni nie biorąc kredytu

święte słowa ,

ukaszu - Nie Sty 06, 2008 2:25 am

hah kolejna nocka z bow ! ; )

tak, pewnie masz racje
dzis po 'przeoraniu' forum wzdluz i wszerz |widac po kilku postach| wyczytalem miedzy slowami ze Wiktor to taki tutejszy dealer : D
odezwe sie, poradze. z pewnoscia

choc z drugiej strony korci mnie na jakas jedna full bottle, poniewaz strescilem wiedze jaka tu nabylem mojemu padre. byl zaskoczony. wyrazil aprobate i chec przylaczenia sie do nowych doznan
mnie koszta maleja ; ) a nie wiem jak zareaguje na maly flakonik
aleale mozna za cene 200zl kupic kilka 200ml.

dzieki za odzew
pozdrawiam

Grish - Nie Sty 06, 2008 11:44 pm

ukaszu napisał/a:

prosze jeszce wyjasnijce laikowi znaczenie skrotow
cs, ob. zebym nie popelnial faux pas w przyszlosci

i kwestia ostatnia, szkielko. jasne ze sie zaopatrze. prosze tylko napisac gdzie zlozyc zamowienie, bo jeszce na tyle forum nie zglebilem

Hej Ukasz....

Cs - tak jak napisales - "Cask Strenght" oznacza % alkoholu - w tym przypadku >50 %. W pierwotnej wersji Cask Strenght oznaczalo "Straight from the cask" - czyli prosto z beczki... bez dodawania wody.
Ob - czyli "official bottling" ewentualnie "own bottling" - oficjany, wlasny bottling - krotko mowiac bottling, robiony przez destylera ktory jest wlascicielem firmy (destylarni). Przeciwienstwem tego jest independent bottling albo private bottling (jak np Signatory, Douglas Laign, Cadenhead's), ktorzy kupuja beczki whisky od destylarni, po czym rozlewaja je do butelek i dystrybuuja.

Co do specjalistycznego szkla do whisky, zglos sie do Wiktora. Bow.pl zajmuje sie m.innymi dystrybucja tego produktu.

Pozdrawiam
Grzesiek

Czarek - Pon Sty 07, 2008 9:53 am

Grish_UK napisał/a:
"Cask Strenght" oznacza % alkoholu - w tym przypadku >50 %

oj, niezawsze, niezawsze

parominius - Pon Sty 07, 2008 11:32 am

Cytat ze strony BoW...-"Single cask whisky bardzo często butelkowana jest w postaci cask strength, co z grubsza oznacza, że nie została ona rozcieńczona wodą przed butelkowaniem. W związku z tym, że powszechną praktyką jest beczkowanie świeżego destylatu o mocy 63,5%, a z każdym rokiem leżakowania z beczki wyparowuje pewna ilość whisky, moc poszczególnych edycji whisky typu cask strength będzie różna. Niektóre whisky mają niewiele ponad ustawowe 40%, podczas gdy inne - nawet powyżej 60%. Zdarza się, że powyższa definicja nie jest precyzyjna. Na przykład, Glenfarclas 105 butelkowana jest zawsze o mocy 60%. Nie jest możliwe by każda partia whisky parowała w beczkach dokładnie do właśnie tej mocy. W tym przypadku najprawdopodobniej moc whisky była "dopasowywana" do zapisu na etykiecie, tak więc czasami "cask strength" oznacza dowolną moc powyżej standardowych 40, 43, czy 46%...... :) :) :) zagadka templariuszy rozwiązana..
Czarek - Pon Sty 07, 2008 11:59 am

no i po zawodach, Parominus wykosił konkurencję :roll:
parominius - Pon Sty 07, 2008 12:18 pm

:D :D :D ....ech ten Czaruś...łobuz powiadam..
Czarek - Śro Sty 09, 2008 8:50 pm

Ukaszu
Dla wchodzących w klimaty single maltowe pojawiła sie dogodna oferta- prosto z newslettera 1/2008 http://bestofwhisky.pl/pomoc/propozycje.htm
OJ oj, jak nic warto np Laphroaiga 15 lub Lagavulinka 16 z wyspowych klimatów oraz Glenfarclasa 21 - duże dawki świetnych klasyków w cenie której ze świecą szukać :lol:
od tego nieźle jest zaczynać.
Ja miałem mniej szczęścia (Glen Grant no age, Glenfiddich) a i tak załapałem :wink: ,
widać podatny element.

ukaszu - Pią Sty 11, 2008 2:55 pm

taktak dostalem newslette

na PM pisalem i dostalem takze propozycje na poczatek
sprawa wyglada tak ze za 90zl kupilem Balvenie 10 yo 0,7
taka okazja sie trafila wiec skorzystalem,

przy nastepnej okazji |finansowe| namierzam lagavulina, bez dwoch zdan !

dzieki wielkie raz jeszce Wam za pomoc swiezakowi, wdzieczny jestem
ah i czas w sklep bow.pl sie wybrac po kieliszki, do dziela

pozdrawiam

Czarek - Pią Sty 11, 2008 3:19 pm

cana balvanie faktycznie kusząca :lol:
parominius - Pią Sty 11, 2008 3:25 pm

No widzisz,pierwsza decyzja za tobą...według mnie słuszna(dziesiąteczka Balvenie )młodzitka lecz złożona-kwiatunie,owoce,troche korzeni,nienatarczywe "kosmyki"torfu...taka damulka do towarzystwa na niezobąwiązujący wieczór przy muzyce na żywo.....na następną randkę Lag?...mocno młodzieńcze,mocno lecz w pełni "dojrzale" ...tutaj będziesz "flirtował" już z prawdziwą kobietą,wyzwolną i wiedzącą czego pragnie..pocałunki z nią będą pełne namietności(torf,morze,wodorosty,sól)...bliskość z ową to niezapomniane przeżycie.....powodzenia :D
Czarek - Pią Sty 11, 2008 3:30 pm

aaaaaaale walnął i słusznie prawi :wink:
Wiktor - Pią Sty 11, 2008 3:45 pm

a na następną Lagavulin i Port Ellen jednocześnie :twisted:
parominius - Pią Sty 11, 2008 3:49 pm

Wiktor napisał/a:
a na następną Lagavulin i Port Ellen jednocześnie
.....ooooo tak!..PE to już porwie Ukaszka w prawdziwe Argentyńskie tango.... :D :) :lol: :twisted: