BOW must go on... - Nowi whiskomaniacy na forum
windham hell - Wto Sty 15, 2008 11:00 pm
Podobnie myslałem kiedyś że można być miłośnikiem równocześnie i blendów i maltów ,ale jest to niemożliwe .W barku już długi czas stoją nietknięte JW black ,Chivas ,i Pinch Dimple, zanosi się na to że kurz je całkiem pokryje.
Mistu - Wto Sty 15, 2008 11:18 pm
To ja nie wspomne oprocz JW, Black&White, Wiliams, Scottish Leader hehe. Cholercia bratu oddam
windham hell - Wto Sty 15, 2008 11:44 pm
Podkład w blendach widać jest porządny wiec czas stracić dziewictwo i przyatakować malta a potem to juz z górki.
pozdrawiam
Czarek - Śro Sty 16, 2008 12:34 am
| Wiktor napisał/a: | | Myślę jednak, że się przyjemnie rozczarujesz |
trafiny zatopiony
ukaszu - Śro Sty 16, 2008 11:18 am
tak piszecie ze jak sie nie trafi to ... nie przyjmuje takiej opcji pod ma mala strzeche ! ja juz sie chyba za bardzo ukierunkowalem ze nie moze byc zle, nie ma to jak pozytywne podejscie.
no i troche macie tu niewdzieczne zadanie bo ja sam dosc neidawno przeciez bylem na pozycji Mista, a Wy zab w zab kazdemu tlumaczycie/radzicie,
z jednej strony fajnie ze Wam sie nie nudzi i dalej podchodzicie do tego z przymrozeniem oka, na wesolo i pomagacie
z drugiej to byc syzyfem trudna rzecz ; )
wlsanie poruszyliscie kwestie dolewania wody, Rajmund pisal o tym ale mozecie z wlasnych doswiadczenia napisac jak, ile, po co, kiedy i czy ?
dzieki
pozdrawiam
ps. do etapu tesciowej jeszce nie dotarlem : P
windham hell - Śro Sty 16, 2008 11:31 am
Witaj
Z dolewaniem wody jest tak że każdy według własnych preferencji, każdą whisky trzeba wypróbować aby ilość wody optymalnie dobrać maksymalizując aromat i smak
[ Dodano: Sro Sty 16, 2008 11:32 am ]
| ukaszu napisał/a: | | do etapu tesciowej jeszce nie dotarlem |
nie jest tak żle jak może się wydawać
Mistu - Śro Sty 16, 2008 12:20 pm
Ukaszu bo w tym chyba najwieksza radocha dla konesera, ze zarazi swoją pasją innych, ktorzy chętnie go posłuchają:)
Ps. Zdaję sobie sprawę, że moje pytania często mogą wydać sie naturalną sprawa dla was a wręcz czasami śmieszną, ale jak każdy od czegoś muszę zacząć, a jak stare porzekadło mówi ,,koniec języka za przewodnika'' to i miło mi że znalazło się kilka osób, które wskazuje drogę abym nie pokłuł sobie pupci w krzaczorach.
David - Śro Sty 16, 2008 4:02 pm
Ja uważam, że w wiekszosci wypadków woda otwiera dodatkowe pokłady smakowo-zapachowe. Czasam wystarczą dostłownie dwie trzy krople. Choć są wyjatki - jak wszędzie. Woda jest szczególnie wskazana przy dużych mocach, niektóre caski po prostu są nie do przyjęcia bez wody.
Wojciech - Śro Sty 16, 2008 5:57 pm
Warto poeksperymentować, nawet troszeczkę mocnego caska spróbować bez wody
Efekt będzie różny, ale czego nie robi się dla nauki. Przy szacownych wiekiem maltach z wodą trzeba uważać. Nawet kilka kropel potrafi je zabić.
A blendy, jak to blendy, mają swoje zalety taki Laphroaig z colą i lodem na pewno jest obrzydliwy. Nigdy nie podjąłem ryzyka, ale może ktoś ma doświadczenia
Czarek - Śro Sty 16, 2008 6:33 pm
W materii whisky z colą absolutne zero doświadczeń z mojej strony, nawet wyobrazić sobie tego nie potrafię
A co do wody, ja z zasady bardzo skromnie, ale niekiedy oj (do abundy no. 8 trza lać że ho ho). Faktycznie im starsza tym z wodą ostrożniej, dosłownie krople, niekiedy nie warto dodawać ani jednej (Caperdoniche 34 z DT na ten przykład).
W przypadku bardzo przyzwwoitych trunków z ostanich składkowych zakupów woda generalnie bardziej szkodziła niż pomagała, aromat i bez wody jest niekiedy totalnie odjazdowy - Glen Grant 38 DT ( jak dla mnie ).
maro - Śro Sty 16, 2008 6:52 pm
jeżeli woda to raczej do mycia niż do picia
Czarek - Śro Sty 16, 2008 7:55 pm
I jak urodzinki przebiegają, imprezka przed monitorkiem
maro - Śro Sty 16, 2008 8:11 pm
a no. Dzięki za życzenia
pozdrawiam
Wiktor - Śro Sty 16, 2008 10:08 pm
Hehe znalazłoby się wśród nas więcej przeciwników bełtania whisky z wodą, oj znalazło...
Maro - 200 lat i Black Bowmore już za rok
Mistu - Śro Sty 16, 2008 10:15 pm
Hmm ja zdecydowanie wolę samą bez żadnych dodatków, przy większych procentach zamykam oczy
|
|
|