To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Nowy Talisker

Islayman - Nie Wrz 08, 2013 10:39 pm

Oj tak, ta wiedza jest wiele warta. Wiele ciekawych rzeczy dowiedzieliśmy się też od naszego kolegi Łukasza Dynowiaka, który jest ambasadorem marki Old Pultney na tę część Europy. Wielka wiedza i fajny gość :) Dowiedzieliśmy się też kogo się lubi w tej branży a kto jest ch....em :) Taka wiedza też się przyda. :)
I jeśli chodzi o Kilchomana, naprawdę wiele osób potwierdziło, że jest to bardzo dobra destylarnia ogólnie.

rosomak - Nie Wrz 08, 2013 10:46 pm

Islayman napisał/a:
Wiele ciekawych rzeczy dowiedzieliśmy się też od naszego kolegi Łukasza Dynowiaka, który jest ambasadorem marki Old Pultney na tę część Europy. Wielka wiedza i fajny gość

Mozna poczytac jego bloga (byl tez na BOW kiedys o ile mnie pamiec nie myli) i szybko sie przekonac kto zacz. Moze zna sie na plotkach w whiskowym polswiatku, ale jego peany ballentinesowe i inne podobne... brzmia jakby sie sprzedal kiepskim rzeczom (ambasador pultacza to rozumiem za darmo?).

Wiktor - Nie Wrz 08, 2013 10:48 pm

Posłuchamy na CWH najprawdopodobniej ;)
Islayman - Nie Wrz 08, 2013 10:58 pm

Rozmawialiśmy o tym co pisze i o kim i nie jest tak, że się komuś sprzedał. Ale to już temat jak rzeka...
rosomak - Nie Wrz 08, 2013 11:00 pm

Ok niech kazdy zainteresowany przeczyta sobie co on chwali i to wypije, a nastepnie wyrobi sobie wlasne zdanie. Chetnie przeczytalbym kilka recenzji z takich doswiadczen. Podobnie jak i z Bruichladdich z najwyzszej polki (o ile ktos twierdzi, ze takie sa) swoja droga.
oscarez - Wto Wrz 10, 2013 7:22 am

meszka napisał/a:
Jesteś całkowicie przekonany, że preferencje smakowe to zawsze kwestia doświadczenia?

nie przede wszystkim ale żeby były wiarygodne i szanowane to jednak powinny być.

Wiktor napisał/a:
Na ile ją oceniasz? W jakich jest klimatach? Jakie ma mocne strony? Może wychodzi podobieństwo do czegoś bardziej znanego?

zadajesz bardzo kłopotliwe pytania. bo właśnie teraz kolega odpowiadając na nie powinien się wykazać tym doświadczeniem o którym była mowa wcześniej. Postawić z tzw. dupy ocenę danej whisky nie podbudowując argumentami potrafiłaby nawet moja żona gdybym bardzo nalegał. Tylko co to byłoby warte.

Islayman napisał/a:
Masz rację rozmawiałem z nimi osobiście w 4 oczy.

taaa...a jak długo się znacie? to tak żeby zweryfikować szczerość tej rozmowy.
pomijając, że dobry marketingowiec będzie stał przy swoim nawet przy dobrych znajomych. Taka praca niezbyt uczciwa już.

Islayman napisał/a:
Jako ciekawostke mogę powiedzieć , że budując swój nowy dom, projektowanie zaczął od ogromnego pokoju do przechowywania i degustowania whisky... reszta to dodatek

hehe..no to jest argument....

[ Dodano: Wto Wrz 10, 2013 8:24 am ]
Wiktor napisał/a:
Prawie pięcioletni... Ale fakt jest fakt. Absolutna rewelacja jak na wiek, cenę i... współczesny wypust whisky z Islay Wink Doskonała integracja sherry w smaku, dojrzałość na poziomie whisky kilkunastoletniej. Piękny, oceaniczny sznyt. Ach, ach, ach Cool

a dla przypomnienia warto poczytać historyczną już z tego punktu widzenia dyskusję :mrgreen:
http://bestofwhisky.pl/fo...der=asc&start=0

Islayman - Wto Wrz 10, 2013 11:23 am

Na szczęście to ja rozmawiałem z kolegą japończykiem i to ja mogę ocenić szczerość tej rozmowy. A co do Hansa Offringi to ten gość napisał kilka książek o whisky , jeszcze więcej przetłumaczył, napisał setki artykułów do gazet i robi to od 35 lat... więc nie wiem ile kolega oscarez miał wtedy lat??? :)
A co do postawienia oceny? Kolega zapytał na ile ją oceniam to odpowiedziałem i sądzę,że nie będę się popisywał do czego była podobna i pisał pierdół typu: lekki torf z nutą placka babci Jadzi...

oscarez - Wto Wrz 10, 2013 2:20 pm

Na szczęście Ty i tylko ty możesz ta szczerość ocenić. a co do opisów czy do czego jest podobna sama whisky to nikt nie wymaga weny czy poezji w opisach. Wystarczy merytorycznie w kilku punktach.
Wiktor - Wto Wrz 10, 2013 7:06 pm

oscarez napisał/a:
historyczną (...) dyskusję

Dość wnikliwie od tamtej pory śledzę kolejne wypusty Kilchomana, choć przede wszystkim te singlecaskowe. Bywa różnie, ale progres od czasu wersji 3-letnich jest niewątpliwy.
Ta konkretnie beczka (455/2007) okazała się jak na swój wiek fenomenalna, wyraźnie lepsza choćby od sąsiedniej 456/2007, którą próbowaliśmy jakiś czas temu, albo od sherrowej edycji dla CWH z ub. roku (skądinąd też niezłej).

PS. ...kończąc wątek B'laddie Stillman's Dram: pytałem o to wszystko nie w celu przeczytania mniej lub bardziej kwiecistych opisów ;) ale zweryfikowania, czy polecenie jej przez kolegę Islayman ma solidne podstawy. Wiele razy miałem okazję kupić tę edycję (tanio) i nigdy się nie zdecydowałem. Pomocny byłby więc przy tej rekomendacji albo bardziej konkretny opis profilu, albo odniesienie jej oceny wprost do innych whisky - tych punktowanych przez Islayman'a równie wysoko. EOT.

Islayman - Wto Wrz 10, 2013 7:48 pm

To możemy się tak umówić, że jak będziesz miał okazję kupić tę butelkę w dobrej cenie to ją kup, a jak Ci nie podejdzie to ja ją odkupię - też w dobrej cenie :)
oscarez - Wto Wrz 10, 2013 8:25 pm

I tyle żeśmy się dowiedzieli Wiktor....
Wiktor - Śro Wrz 11, 2013 7:35 pm

Islayman napisał/a:
okazję kupić tę butelkę w dobrej cenie

http://www.whiskyauction....&category=IM151
Nie krępuj się, są nawet trzy... ;)
Ja jednak ograniczę się do sampla ;)

Islayman - Śro Wrz 11, 2013 7:58 pm

Aukcja kończy się 28-go więc cena pewnie jeszcze wzrośnie. Ale dzięki za linka, wrócę do niego 27-go i zobaczymy jakie będą ceny.
rosomak - Śro Wrz 11, 2013 9:49 pm

Taaak. Czyli jednak latwiej poswiecic w razie czego pieniadze niz wymienic 3-4 whisky, ktore ocenia sie na 7 co nie jest wielka sztuka o ile ma sie jakies szersze doswiadczenie/porownanie. Ale oczywiscie mozna napisac "nie bede pisal, bo kazdy ma swoj gust" albo "nie bede opisywal babci placka". Trudno za kazdym razem walczyc z tymi nonsensami bo to nietania sprawa, ale ok - kolejny raz - kupuje jednego z wystawionych. Opis (nie tylko moj) znajdzie sie sie tutaj pewnie w pazdzierniku.
Islayman - Czw Wrz 12, 2013 2:18 pm

Gdybym porównał tę whisky do 3-4 innych -podobnych, to i tak za chwilę byłoby 20 komentarzy ,że gadam głupoty, że tam wcale nie da się wyczuć lekkiej nuty torfowej i lekkiej nuty sherry itd.. bo ona jest podobna do zupełnie czego innego. Więc sobie podaruję.