czyli 'niewiele pamiętam ale...' - Polskie bottlingi
Adam Hochul - Śro Maj 13, 2020 11:00 am
| Bartek napisał/a: | Wyborne ceny, kiedy zatem jakiś Ledaig 2009 ze stajni MMD w cenie £30 za butelkę? Może być w ramach serii "polskie bottlingi" nie będzie to przecież pierwszy MMD dla Polski |
A jak chcesz pracowac dla MMD i projektowac releasy to przeslij im CV, napewno chetnie rozpatrza Twoja oferte.
Anyhow tanio sprzedam butelki po €88, jesli chcesz kupowac pojedyncze.
Tomek1 - Śro Maj 13, 2020 1:58 pm
| Adam Hochul napisał/a: | | A jak chcesz pracowac dla MMD i projektowac releasy to przeslij im CV, napewno chetnie rozpatrza Twoja oferte. |
Jeszcze miesiąc w domu i sam się zgłoszę...
Adam Hochul - Śro Maj 13, 2020 2:28 pm
| Tomek1 napisał/a: | | Adam Hochul napisał/a: | | A jak chcesz pracowac dla MMD i projektowac releasy to przeslij im CV, napewno chetnie rozpatrza Twoja oferte. |
Jeszcze miesiąc w domu i sam się zgłoszę... |
Sadomasonista
Tomek1 - Śro Maj 13, 2020 4:06 pm
Bo nie wiesz jak jest u mnie
Wiktor - Śro Maj 13, 2020 5:22 pm
Stanowczo chciałem zdementować pogłoski rozsiewane przez tzw. klasowo wrogie elementy, że projektowanie releasów na polski rynek dokonuje się w obrębie beczek "z którymi nikt nie wie, co zrobić".
To są selekcje ponadczasowe i wybitne już choćby przez sam fakt, że beczki pochodzą z magazynów jednego z najgenialniejszych czarodziejów maturacji, przezwyciężyciela schematów, wręcz demiurga świata whisky słodowej. Należy jednak uważać, bo zamawiając "butelkę po €88" można otrzymać pustą - koniec końców, przez własne niedopatrzenie i nieprecyzyjność.
Adam Hochul - Śro Maj 13, 2020 9:51 pm
| Wiktor napisał/a: | | bo zamawiając "butelkę po €88" można otrzymać pustą - koniec końców, przez własne niedopatrzenie i nieprecyzyjność. |
Rozbiles moj biznesmodel Wiktorze
Wiktor - Czw Maj 14, 2020 5:57 am
Ty Adamie jesteś jedynie marnym naśladowcą. SM in Poland? SM in galaxy!
Bartek - Czw Maj 14, 2020 10:02 am
Teraz rozumiem... czyli beczki też puste, to ja jednak nie chcę
bartoszek - Czw Maj 14, 2020 7:45 pm
Wiktorze sampelek zdobyty dzięki nieocenionej uprzejmości Marcina z Łodzi
.. tak to widzę
Ledaig 09.03.2009/18.03.2020 11yo TTOW 54,5% 3/10
https://www.whiskybase.co...edaig-2009-ttow
zapach- przesłodzona marmolada, bryły torfu, buraczane wysłodki, farba, sól w nozdrzach, wysuszona zwietrzała ryba
smak- słodycz, lukrowość, spalenizna, dym coraz intensywniej buzuje, owoce zalane wodą z cukrem, tarta papryka, torf
finisz- długi, dym, torf, spalenizna, popiołki, delikatne suszenie
Wiktor - Czw Maj 14, 2020 8:00 pm
| bartoszek napisał/a: | Wiktorze sampelek zdobyty dzięki nieocenionej uprzejmości Marcina z Łodzi
.. tak to widzę
Ledaig 09.03.2009/18.03.2020 11yo TTOW 54,5% 3/10
https://www.whiskybase.co...edaig-2009-ttow
zapach- przesłodzona marmolada, bryły torfu, buraczane wysłodki, farba, sól w nozdrzach, wysuszona zwietrzała ryba
smak- słodycz, lukrowość, spalenizna, dym coraz intensywniej buzuje, owoce zalane wodą z cukrem, tarta papryka, torf
finisz- długi, dym, torf, spalenizna, popiołki, delikatne suszenie |
No a teraz powiedz po ludzku, co myślisz Ocena surowa, żadnych szczególnie ciekawych elementów? Ludziska tańczą kankana na pogrzebie?
bartoszek - Czw Maj 14, 2020 8:32 pm
Nie jest według mnie surowa, pamiętaj iż jestem fanem Ledaiga.
Skłaniałem się bardziej w kierunku 2,5/10
Dla mnie Ledaig sprawdza się w wydaniu po sherry. Ale może to jest wynik tego że nie piłem dobrego Ledaiga z beczki po bourbonie i ślepo bronię tej teorii.. pewnie i tak jest.
Odnośnie tej konkretnej butelki; oczywiście ma wszystkie charakterystyczne cechy Ledaiga i ciężko byłoby próbując w ciemno nie odgadnąć skąd pochodzi.
Ale jak dla mnie jest słodka i to w sposób nużący, nieznośny i dość prymitywny. Brakuje warstwowości i złożoności. Jest z typu dość jednorodnych. Jest nijaka. Bardzo łatwo pijalna, ale nie chce się do niej wracać, bo i po co. Finisz jest dość długi, ale nie dzieje się w nim za wiele.
To tak w skrócie telegraficznym. Ale skoro jest tylu fanatyków tego wypustu może niech zabiorą głos w dyskusji
ps. piłem tylko sobie zapomniałem
https://www.whiskybase.co...edaig-2007-hisp
Bartek - Czw Maj 14, 2020 9:27 pm
Bartoszek myłeś kieliszek? Bo z opisu wynika jakby tam coś w nim wcześniej umarło Już był taki jeden, który w jasno dał naszej Laddie 1.5, a w ciemno 6.75
3/10 to poziom 5yo Ardbega, więc w to 2.5 bardziej wierzę
bartoszek - Czw Maj 14, 2020 9:51 pm
| Cytat: | Bartoszek myłeś kieliszek? Bo z opisu wynika jakby tam coś w nim wcześniej umarło |
Otwarłem nowy 6-pak z logo Signatory zakupiony na ebay.de
Nie wiem w czym Niemiaszki moczyli te kieliszki i gdzie je przechowywali, ale..
.. klimaty o których piszesz są na pewno tutaj
https://www.whiskybase.co...1998-smws-27109
| Cytat: | | Już był taki jeden, który w jasno dał naszej Laddie 1.5, a w ciemno 6.75 |
.. trochę nisko chyba jednak mnie oceniasz tym porównaniem .. ale niech będzie.. mam spory luz i dystans już od dawna
| Cytat: | | 3/10 to poziom 5yo Ardbega, więc w to 2.5 bardziej wierzę |
mogę dać 2,5 ale to nic nie zmieni.. bo różnica jest statystycznie nijak zauważalna
Choć racja.. "sposób" czyli własna i wypracowana metodologia oceny whisky to temat na dużo obszerniejszy wywód
Wiktor - Pią Maj 15, 2020 6:32 am
| Bartek napisał/a: | | był taki jeden, który (...) w ciemno 6.75 |
Szczególarz!
...jednak nie, cofam, to było inne słowo.
No tak.
Geniusz...
| bartoszek napisał/a: | | tylu fanatyków tego wypustu może niech zabiorą głos w dyskusji |
Na razie byli za bardzo zajęci wstawianiem gdzie się da triumfalnych zdjęć siebie z butelką, względnie samej butelki Chodzi mi o głos kogoś kumatego, zwłaszcza obytego z Tobermory/Ledaig, zdroworozsądkowego i z natury szlachetnego Anyone?
Bartek - Pią Maj 15, 2020 8:07 am
| bartoszek napisał/a: | | Cytat: | Bartoszek myłeś kieliszek? Bo z opisu wynika jakby tam coś w nim wcześniej umarło |
Otwarłem nowy 6-pak z logo Signatory zakupiony na ebay.de
Nie wiem w czym Niemiaszki moczyli te kieliszki i gdzie je przechowywali, ale.. |
No to masz odpowiedź, nasze whisky nie są kompatybilne z kieliszkami SV, sorry
Zmyliła mnie ta wysuszona zwietrzała ryba
| bartoszek napisał/a: |
| Cytat: | | Już był taki jeden, który w jasno dał naszej Laddie 1.5, a w ciemno 6.75 |
.. trochę nisko chyba jednak mnie oceniasz tym porównaniem .. ale niech będzie.. mam spory luz i dystans już od dawna |
Taka anegdota to była że trzeba być czujnym, bo człowiek nie wie kiedy ta whisky ponownie wypłynie.
| bartoszek napisał/a: |
| Cytat: | | 3/10 to poziom 5yo Ardbega, więc w to 2.5 bardziej wierzę |
mogę dać 2,5 ale to nic nie zmieni.. bo różnica jest statystycznie nijak zauważalna
Choć racja.. "sposób" czyli własna i wypracowana metodologia oceny whisky to temat na dużo obszerniejszy wywód |
Mi to tam bez różnicy czy dajesz 2,5 czy 3 i tak jej już nie ma, krakowskim targiem może być nawet na 1
Zamówiłem tego sztosa od HIPS na 6,5/10, w cenie 80 euro to chyba whisky roku 2019, no ale to dopiero przekonam się na własnym kieliszku.
| Wiktor napisał/a: |
| bartoszek napisał/a: | | tylu fanatyków tego wypustu może niech zabiorą głos w dyskusji |
Na razie byli za bardzo zajęci wstawianiem gdzie się da triumfalnych zdjęć siebie z butelką, względnie samej butelki Chodzi mi o głos kogoś kumatego, zwłaszcza obytego z Tobermory/Ledaig, zdroworozsądkowego i z natury szlachetnego Anyone? |
Ja nie jestem ani szlachetny, ani tym bardziej zdroworozsądkowy (potwierdza to fakt, że zdecydowaliśmy się na butelkowanie Ledaig z beczek 700xxx) więc nie pomogę
|
|
|