To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

BOW.VIP Club - Druga wyprawa szlakiem whisky - Orkady 2010

Pawcio - Sob Lip 17, 2010 10:21 pm

Scapa powiadasz , hehe ............. no cóż to ciekawy przypadek.
Scapa to destylarnia gdzie wita cie tablica "SORRY NO VISITORS"
Co nas wcale nie odstraszyło ponieważ my nie jesteśmy visitors tylko konsumentos;))
i wtargnęliśmy na teren bez wahania , obeszliśmy każdą dziure i zapukaliśmy do wszystkich drzwi, destylarnia ewidentnie pracowała , ale była complytli closet;)) , jak zauważył Rajmund na niektórych futrynach drzwiowych pająki uwiły juz niezłe sieci;))
Wyglada na to że do produkcji scapy nie potrzeba robotników ;) ))

Co do degustacji z tego co kojarzę nie było chetnych , choć jakaś dziwna Scapa była w którymś ze sklepów co-operative.

David - Nie Lip 18, 2010 6:20 pm

Scapa 14 yo ob nie dostarcza żadnych wrażeń - ot whisky i tyle :wink:
Pawcio - Nie Lip 18, 2010 9:32 pm

Linka do moich zdjęc z Orkadów, miłego oglądania :mrgreen:

http://picasaweb.google.p...wiec2010Orkady#

Rajmund - Pon Lip 26, 2010 10:21 pm

Wreszcie znalazłem czas żeby dokończyć zabawę z moimi zdjęciami z ostatniej wyprawy do Szkocji. Tutaj znajdziecie efekt: http://picasaweb.google.pl/rajmund67/OrkadyBOW#
Życzę przyjemnego oglądania.

Pozdrawiam,
Rajmund

pawcios - Wto Lip 27, 2010 12:21 am

Zdjęcia bardzo dobre! Widzę, że wszyscy byliście fotograficznie uzbrojeni po zęby.
Ty Rajmund też "canonowiec"?

Wiktor - Wto Lip 27, 2010 8:35 am

:mrgreen:
Rajmund - Wto Lip 27, 2010 10:20 am

pawcios napisał/a:
Ty Rajmund też "canonowiec"?

Żaden tam Canon, Boże broń! ;) Ja na tych wyprawach jestem ta mniejszość, której nikt nie chce słuchać, a która zawsze ma rację ;) Nikon. Bo nie podobają mi się te białe obiektywy canonierów ;)

Pozdrawiam,
Rajmund

pawcios - Wto Lip 27, 2010 10:28 am

Hehe, no to Cię pocieszę Rajmund, sam też jestem Nikonowcem i biegam z D3 i D200 oraz masą obiektywów.
Może kiedyś wybierzemy się razem do Szkocji to pokażemy im do czego się nadają te ich lanserskie białe stabilizatory :lol:

p.s. podoba mi się Twoja konwersja do BW

Rajmund - Wto Lip 27, 2010 10:34 am

No cóż, o D3 to ja sobie mogę pomarzyć. Czy o masie obiektywów, niestety :( Ale tak, musimy trzymać się razem, bo canonierska fala zła zalewa świat ;) Co gorsza, niektórzy z nich robią nawet niezłe zdjęcia. Tylko my wiemy, że do tych dobrych fotek - jak nikt nie widzi - to oni wyciągają spod pałatki przywoity sprzęt przyzwoitej firmy... ;)

Wyprawa fotograficzna do Szkocji? Czemu nie? A nawet bardzo chętnie. I żadnego włóczenia się po destylarniach!

Dzięki za P.S. :)

Dawno nie piłem dobrej whisky. (Żeby nikt nam nie zarzucił, że tak kompletnie OT ;) )

Pozdrawiam,
Rajmund

pawcios - Wto Lip 27, 2010 11:49 am

Wyprawa do Szkocji bez włóczenia się po destylarniach... nie bądź okrutny, ja jeszcze nigdy nie miałem okazji być w destylarni, czy nawet w pobliżu destylarni. Pójdźmy na kompromis. Wewnątrz destylarni ja będę się podniecał alembikami, a Ty testował D3 i moje szkła. Tak będzie wilk syty i manchester city :lol:

A na koniec degustacja whisky!

Canonierom możemy wybaczyć wybór marki, tak jak wybaczamy masom, że piją blendy :lol:

I żeby nie było, że piszemy OT pragnę powiedzieć, że wczoraj piłem szesnastoletniego Ben Nevisa z Cadenhead z 66% na pokładzie

oscarez - Wto Lip 27, 2010 12:14 pm

pawcios napisał/a:
I żeby nie było, że piszemy OT pragnę powiedzieć, że wczoraj piłem szesnastoletniego Ben Nevisa z Cadenhead z 66% na pokładzie

to zapisz sobie bo ciezko trafic na rownie....yyy...mocna whisky ;)
i jakie wrazenia?

Pawcio - Wto Lip 27, 2010 12:41 pm

Rajmund napisał/a:
Wreszcie znalazłem czas żeby dokończyć zabawę z moimi zdjęciami z ostatniej wyprawy do Szkocji. Tutaj znajdziecie efekt: http://picasaweb.google.pl/rajmund67/OrkadyBOW#
Życzę przyjemnego oglądania.

Pozdrawiam,
Rajmund

staszna malizna , liczyłem na kilkaset szt ale jak widać same wybierane;))

Rajmund - Wto Lip 27, 2010 12:48 pm

Pawcio napisał/a:
staszna malizna , liczyłem na kilkaset szt ale jak widać same wybierane;))

Nie ilość się liczy, a jakość, Pawciu ;) Tak, masz rację, powybierałem tylko te, które nadają się do pokazania. Poza tym, miałem mały problem techniczny - jakieś brudactwo siadło mi na matrycy jakoś na samym początku wyprawy, więc obróbka zdjęć wymagała przede wszystkim wyplamkowania paskudztwa. No i dlatego (1) trzeba było się ograniczać, (2) tak długo to trwało.

Pozdrawiam,
Rajmund

pawcios - Wto Lip 27, 2010 2:23 pm

oscarez napisał/a:
to zapisz sobie bo ciezko trafic na rownie....yyy...mocna whisky
i jakie wrazenia?

Zapisałem, zapisałem, mam przeca pliczek w którym opisuję każdy konsumowany destylat... ot takie zboczenie i baza do rozważań w trakcie emerytury, kiedy siądę i będę porównywał swoją ówczesną percepcję z tym jak mi whisky smakowała w połowie moich lat trzydziestych.

Zanim napiszę jakie są moje wrażenia z degustacji musicie wiedzieć, że jestem torfowym zbokiem (cytuję kolegę, który tak mnie opisał). Whisky bez nuty torfu traci u mnie w notowaniach za sam ten fakt... cóż, każdy ma prawo do własnych upodobań. Ale do rzeczy, wracamy do rzeczonego Ben Nevisa.

Wielkie oczekiwania i jakże wielkie zaskoczenie. W zapachu zupełnie jak połączenie taniego bimbru z farbą emulsyjną… trochę niczym grzaniec w śmierdzącej knajpie trzeciej kategorii. Na drugim planie kwiatki, słodycz, ale zdecydowanie bez siły przebicia i jaj. W konsystencji nie tak oleista jak oczekiwałem po takiej mocy (i jednocześnie fakcie, że nie była kastrowana wodą). Ot, trochę kremowa i tyle. W smaku bez rewolucji, ale dość słodko. Niestety nie tak soczyście jak bym chciał. Mocy praktycznie nie czuć, nie pali w podniebienie, ale za to bardzo rozgrzewa trzewia. Nie to, że mi nie smakowała, piło się ją sympatycznie, ale po takiej mocy oczekiwałem kopnięcia, sponiewierania, lekcji pokory, utarcia nosa.

Wojciech - Czw Lip 29, 2010 6:16 pm

Białe obiektywy są cool, a Nikoniki to szarzyzna :mrgreen: Trzeba przyznać, że zdjęcia Rajmunda, mimo że Nikonem robione, to pierwsza klasa. Ale z drugiej strony, gdyby Rajni Canona używał to byłby National Geographic :wink: