czyli 'pomocy!' - Polska Whisky
Czajkus - Śro Lip 09, 2014 12:25 pm Temat postu: Polska Whisky Witam,
Mam pytanie czy ma ktoś z was jakieś informacje na temat polskich whisky?
Chodzi mi o to, że w sieci są informacje, że firma Kozuba robi pierwszą polską whisky, a zgodnie z prawdą Polmos Zielona Góra produkowała z jęczmienia destylowanego w Polsce Dark Whisky i Old Family Whisky w latach 90.
Wcześniej Polmos robił Whisky Zamkową, która też była zdaje się blendem destylatu jęczmiennego i żytniego.
Mam też zdjęcia przedwojenne i to zdaje się sprzed I wojny Old Polish Whisky Baczewskiego.
Jakby ktoś wiedział coś więcej to niech napisze.
Pozdrawiam
Czajkus
zdolar68 - Czw Lip 10, 2014 4:35 pm
O ile sprawa się nie rypła za produkcję whisky (single malt) ma zabrać się browar Ciechan. Mają swoje uprawy jęczmienia więc może coś z tego będzie. Pierwsza detylacja ma (czy miała) być w tym roku. Więc za co najmniej 3 lata być może pojawi się pierwsza odsłona polskiej whisky z prawdziwego zdażenia. A tak na marginesie to chyba starkę szczecińską można uznać za polską whisky zbożową.
Dark Whisky absolutnie nie polecam.
pozdrawiam
Czajkus - Pon Lip 14, 2014 2:48 pm
Dzięki za informacje - o Ciechanie nie wiedziałem.
Jak na razie znalazłem cztery firmy, które produkowały polską whisky: Baczewski, Dzików, Winkelhausen i Haberfeld. Poniżej wzór etykietki z przedwojennej polskiej whisky z Dzikowa pod Tarnobrzegiem
Starka to nie jest whisky - to jest Starka
[ Dodano: Nie Lis 09, 2014 5:50 pm ]
I jeszcze taka
mEjdej - Pon Lis 10, 2014 8:51 pm
Ta z drugiego foto to autentyk? Widziałem w internetach, że ktoś to Baczewskim chciał odsprzedać, rzekomo znalezione na strychu i bla bla takie historie.
Czajkus - Pon Lis 10, 2014 9:38 pm
Cześć,
Tak autentyk, przynajmniej nie ma powodów twierdzić by było inaczej.
Baczewski dostał ofertę kupna, zobaczymy czy kupi?
Ta whisky ma 43%, produkcja zapewne 1935-39 r.
Poniżej inna Polska Whisky od Baczewskiego, na pewno starsza, zapewne sprzed I wojny.
Adam Hochul - Wto Lis 11, 2014 10:20 am
Respect, fajne zdjecia, co do autentycznosci - latwo przeprowadzic analize papieru i korka/kapsla etc, naturalnie bez otwarcia butelki nikt analizy chemicznej nie przeprowadzi i wieku alkoholu rowniez nie potwierdzimy ;/
Czajkus - Wto Lis 11, 2014 12:30 pm
To nie są moje butelki, ja mam tylko zdjęcia, więc nie mi analizy przeprowadzać.
Wiktor - Wto Lis 11, 2014 6:17 pm
Butelki jak butelki, ale za to jaki ręcznik gustowny
Czyli, póki co, nadal nie ma potwierdzonych doniesień o historycznie polskiej whisky z jęczmienia?
Czajkus - Wto Lis 11, 2014 7:09 pm
Trzeba zakładać, że to były blendy, bo maltów w owych czasach to i w Szkocji ze świecą szukać.
Myślę też, że w tamtych czasach większe znaczenie dla tego czy dany alkohol uważano w charakterze za whisky miały: destylacja w alembiku i suszenie słodu torfem. Rodzaj samego ziarna mógł mieć mniejsze znaczenie.
Aczkolwiek wchodząc w szczegóły brązowa butelka była zrobiona na rynek krajowy, musiała być zrobiona w jakiejś części z jęczmienia i z żyta. Może była w całości z jęczmienia choć to chyba mało prawdopodobne. Z samego żyta produkowali żytniówki albo starkę i "whisky" by tego nie nazwali.
Druga butelka "fikuśna" była na eksport i jest koncepcja, że tam po prostu mogła być starka, 100% żyta, a na etykietce napisali "old polish whisky" i walnęli jako logo gwiazdę czyli star - właśnie od starki. Póki co butelka ta jest w słonecznej Arizonie.
PawelWojcik - Śro Lis 12, 2014 12:43 am
tak, mozliwe, ze w tej "fikusnej" butelce jest starka, niedawno znalazlem taki tekst:
"Jakub Haberfeld w Oświęcimiu miał w asortymencie: Old Polish Whisky (czyli starkę), Dębówkę, likier Zamkowy, Kontuszówkę..." -link
jesli Haberfeld w tym okresie tak nazwal starke, to prawdopodobne jest, ze i Baczewski.
przy okazji: 38 letnia polska whisky bedzie dostepna w cenie 3zl/dram -link
[ Dodano: Pią Lip 29, 2016 8:03 am ]
poniewaz na rynku pojawiaja sie kolejne "pierwsze polskie whisky" i aby niejako zamknac temat:
- polska whisky cz.1
- polska whisky cz.2
- polska whisky cz.3
i przy okazji cytat z Czajkusa:
"Ostatnimi czasy nie mam coś serca do prowadzenia mojego bloga. Powodów jest kilka, a główny jest chyba taki, że większość z tego co mogłem opublikować już opublikowałem. Pozostała część, znacznie ciekawsza, w zamiarze moim będzie kiedyś być może opublikowana w formie książki."
- zrodlo
wielka szkoda
Wiktor - Pią Lip 29, 2016 8:49 am
PawelWojcik napisał/a: | aby niejako zamknac temat |
Cytat: | Ciekawe jak to smakowało? |
Cytat: | Walory smakowe Dark Whisky docenili konsumenci, pisały o niej Agnieszka Osiecka i Hanna Bakuła. |
PawelWojcik - Pią Lip 29, 2016 9:07 am
> Sergie tez docenil, ale przeciez nie o to chodzi
Wiktor - Pią Lip 29, 2016 9:31 am
Też myślę, że chodzi o to, by wyciągać właściwe wnioski
Produkty wybitne, krzewicielskie, "trunki nie tylko dla koneserów", zdobywające "złoty medal Międzynarodowych Targów Spożywczych „Polagra” w Poznaniu", nad których opracowaniem biedziły się całe zastępy Jadwig, Genowef, Elżbiet, Janin, Dorot itede (nie pomijając Stanisława), lał się pot w biurach projektowych, w działach marketingu i hutach, gdzie "otrzymanie zharmonizowanego płynu z surowego destylatu z jęczmienia i żyta trwało trzy lata, wymagało stałego nadzoru nad procesem dojrzewania i starzenia oraz umiejętnego blendowania tych składników" a "ważne znaczenie miała ciągła ocena organoleptyczna oraz badania fizykochemiczne starzejących się whisky", gdzie padały tak ważkie i piękne słowa w katalogach reklamowych, znalazły ostatecznie swoje najwłaściwsze i honorowe miejsce: na śmietniku whiskowej historii... Czyż to nie budujące? Powinno się czytać dzieło Czajkusa jako rozprawę filozoficzną, swoiste epitafium ukazujące nam ponadczasową przestrogę: Nigdy Więcej Zbrodni
PawelWojcik - Pią Lip 29, 2016 10:08 am
byla Syrenka, kombajn Bizon, pralka Frania, Polokokta... i wszystko to nalezy oceniac w kategorii sukcesu tamtych czasow. nie pilem Dark Whisky, ale jesli byla porownywalna z Czerwonym Jasiem i tansza, to byl przeciez sukces. narod pil glownie Vistule i Wino, dopiero pozniej pojawily sie mozliwosci sprobowania czegos innego, a za nimi doswiadczenie i wiedza. pewnie wtedy by mi ta whisky smakowala.
oczywiscie moze to nie jest dobry temat na Best of Whisky
edit: bardziej martwi mnie natomiast wspolczesna glupota. mamy obecnie w kraju trzech producentow SM. pierwszy nalal do zupelnie nowych beczek, drugi do beczek po burbonie, ale chyba zapomnial je wypalic, trzeci do beczek z polskiego debu.
Wiktor - Pią Lip 29, 2016 10:41 am
PawelWojcik napisał/a: | nie pilem Dark Whisky, ale jesli byla porownywalna z Czerwonym Jasiem i tansza |
Była porównywalna, jak np. wspomniana Syrenka z Fiatem Supermirafiori. I jedno, i drugie posiadało koła
Sukces tamtych czasów, hehe... Mam podobny sentyment do pomarańczowego bloku czekoladopodobnego. Albo arachidów w polewie. Albo do Ruskoje Igristoje.
Tak barwnie przytoczony przez Czajkusa "klimat" i skala tamtego procederu świadczy wyłącznie o tym, jak wiele pary bezsensownie szło w gwizdek. Zamiast doskonalić rodzime receptury, zrobić np. ze Starki coś przyzwoitego, pozbawionego pleśni, nut sztachet, starej szmaty i wilgoci, bawiono się nieudolnie - za to na dużą skalę - w jakieś podrzędne imitacje whisky. Czerwony Jaś był przy Dark Whisky kordiałem - i mówię o produkcji sprzed roku 2000. To się musiało skończyć źle, czyli... szczęśliwie
[ Dodano: Pią Lip 29, 2016 10:43 am ]
PawelWojcik napisał/a: | martwi mnie natomiast wspolczesna glupota |
Nie krytykuj, sam zrób lepszą whisky, albo zachowaj obojętność!
Taka?
[ Dodano: Pią Lip 29, 2016 10:46 am ]
PawelWojcik napisał/a: | pierwszy nalal do zupelnie nowych beczek, drugi do beczek po burbonie, ale chyba zapomnial je wypalic, trzeci do beczek z polskiego debu. |
Cii, zdradzasz tajemnicę "organic taste"
|
|
|