| Wiktor napisał/a: |
|
a GG Pure Malt wcale nie jest taki obleśny wg mnie |
| macallan napisał/a: |
| Witam,
Moja znajomość z nalewką na myszach zacżęła się lat temu 9 od Johnny Walkera Black Label - i spodobałomi się to. Potempodobnie jak Sir Zadam rozwijałem wiadomości z Gogolińskiego, zxakupy w Czechach ( niestety w naszym kraju był niewieklki wybór za horrendalne ceny). Wypiłem kilka miniaturek ( zresztą w tym zamiarze początkowo je nabywałem) i zaszczepiłem się : Cardhu, Glenfiddich, Dimple, Chivas to były trunki sprzed paru lat. Na allegro pare osób zaczęło sprzedawać ściągane z Niemiec alkohole no i wtedy się zaczęło. Miałem okazję spróbować co prawda wersji podstawowych , ale troche tego świństwa wyżłopałem. Co aktualnie lubię? Chyba najlepioej smakuja mi Bowmore i oczywiście Macallan, ale też Lagavulin 16, Glendronach 15 sherry cask, Laphroaig,10, Highland Park 12, Ardbeg Ten, Cragganmore 12, Balvenie 12, Glenfiddich 15 solere ( lepiej mi pasuje nią 18y). Natomiast najwieksze rozczarowania to Dalmore12, iKnockando 12, Zielony wędrowniczek, Old Pulteney, Speyburn no i Loch Lomond - tak podłego malta jeszcze nie spotkałem. Pozdo Macallan |
| Cytat: |
|
No to kolega ma szerokie spektrum, od sasa do lasa. Proponuję nie skreślać tak ostatecznie Dalmora.Może nie trafił na odpowiednią chwilę. |
| Witamy serdecznie! Cieszę się że początkowe opory zostały wreszcie przełamane :] Swoją drogą chyba wykreślimy ten feralny punkt z regulaminu |
| ANDREW napisał/a: | ||
Pamietajcie kto pierwszy podjal ten temat, pamietajcie Dostalem buteleczke Bowmore 10 czy 12 yo, jeszcze nie otwarta czy ktos mial stycznosc z ta whisky, jakies refleksje pozdrawiam |
| Pawcio napisał/a: | ||||
Dobra jakość za umiarkowana cenę, typowe Islay, nie ma tam fajerwerków ale przecież nie zawsze ma sie ochotę na 30 Yo łychę która pija się ze skupieniem i delektuje kolejnymi warstwami, czy 2 godzinnym finiszem. Nie jest to asfalt czy szpital ale dymek i jodyna z wodorostami napewno bedzie zauważalna. |
| Cezary napisał/a: |
| Potrafi, co nie znaczy nazbyt wiele. Znam gorsze |
| Dzięki za miłe słowo. Bobrze, że ktoś jesze czyta to co wpisujemy. Bo patrząc na terminarze wpisów, to z aktywnością coś słabiutko. Widać prawdziwi miłośnicy wolą spędzać czas z nochalami w kielichach A propos tej ostaniej uwagi. Miłym zaskoczeniem jest całkiem znośna jak na Jurę |
| maro napisał/a: |
| Na drugi dzień była jeszcze lepsza, za każdym razem jest inna, raz szorstka iagresywna, innym razem delikatna |
| michu napisał/a: |
| to tak jak z Bolsem |
| Pawcio napisał/a: |
| a zioła to jakie kolega popala? |
| relacje z wyprawy Rajmunda do szkocji czytałem ze dwadzieścia razy;] |
| Vertigo napisał/a: |
| W chwili obecnej planuję zakup Ardbeg 10yo oraz (jesli Fortuna pozwoli) Lagavulin 16yo. Z niecierpliwością czekam także na próbki
Jutro zapewne pojawię się w Scottish House i kupię Glencairn Glass. Jeżeli ktoś chciałby kupić taką szklankę i nie płacić za transport 29zł, to chętnie się tym zajmę. |
| dopeman napisał/a: |
| kupiłem glenfiddich single malt 12yo i... doszedłem do wniosku że albo mam język z drewna, albo źle trafiłem, a ponieważ wykosztowałem się... a efektu nie poczułem |
| Turtle napisał/a: |
| a co do sampli... - moze jakas lista?
bo to co na forum leży chyba już "troszke" nieaktualne |
| Rajmund napisał/a: |
| Rzeczywiście, nasi whiskomaniacy jakoś mało gadatliwi się zrobili ostatnio. |
| Glen Lairg w cenie podobnej - ale o nim przynajmniej jakieś zagraniczne serwisy piszą i można było zidentyfikować - niebawem ją nabędę |
| oferta na świąteczne alkohole a wśród nich 5 czy 6 single malts |
| biorę się za czytanie forum i pozdrawiam! |
| mój syn, który (...) stoi w tej chwili za moimi plecami (...), pozdrawia czytających te wspomnienia |
| Przy okazji: skoro istnieją podobne plany na przyszłość, może poświęcić im nieco miejsca w osobnym temacie?... Rajmundzie? |
| wyląduję pewnego dnia na ulicy w ostatnim dziurawym swetrze i z plecakiem butelek |
| W chwili obecnej planuję zakup Ardbeg 10yo oraz (jesli Fortuna pozwoli) Lagavulin 16yo. Z niecierpliwością czekam także na próbki |
| pojawię się w Scottish House i kupię Glencairn Glass. Jeżeli ktoś chciałby kupić taką szklankę i nie płacić za transport 29zł, to chętnie się tym zajmę. |
| David napisał/a: |
| Wiktorze czy kolega Vertigo nie powinien zostać przez Ciebie "usidlony"? |
| wysłał ją do sklepu monopolowego po "czarnego Jacka Danielsa" |
| o jakiej książce mowa? |
| Szarotka napisał/a: |
| mi z glenfiddich najbardziej podoba sie ten jelen;) |
| Rajmund napisał/a:
wysłał ją do sklepu monopolowego po "czarnego Jacka Danielsa" Faktycznie coś kobiecego jest w tym Jacku Panny zapytane o whisky robią najczęściej wielkie oczy (a i to w najlepszym przypadku), jednak gdy zaproponować Jacka Danielsa... wszystko się zmienia |
| Cytat:
o jakiej książce mowa? E, bez nagród to żaden konkurs... |
| Ha, dobry wieczór kolejnej Forumowiczce Smile |
| Dowcip polega jednak na tym, że autorowi najpewniej chodziło o czarnego Johnnie Walkera |
| To może BOW zafunduje jakąś nagrodę? |
| Honorowe członkostwo BOW.VIP Clubu i karta klubowa nr 69 |
| ja w sumie taka calkiem nowa to nie jestem |
| poza jednym jedynym przypadkiem, kiedy powiedzial, zebym sprobowala jablecznika...bleah |
| Rajmundzie Potężny, czym Ty poisz Zuzię?! Cydrem jakowymś? Jabłeczniki... wyłącznie z cukierni toć i calvados trunkiem zdradliwym niemożebnie jest... głowa po nim boli... |
| Jeśli sklep niedaleko a cena nie straszy, nie ma się nad czym zastanawiać. A jeżeli nie ma strasznego pośpiechu to nasza dostawa będzie przed Bożym Narodzeniem... Ot, poddaję pod rozwagę... |
| Jack Daniels durch Holzkohle gefiltert (gdzie jest tłumacz? ) |
| macie już może konkretny cennik |
| na ile to pytanie na powaznie, ale 'durch Holzkohle gefiltert' znaczy 'filtrowany przez węgiel drzewny' |
| poteznym Rajmundzie |
| Rajmund (niezbyt potężny jednak) |
| Szklanka świetnie leży w ręce (masywna podstawa zapewnia pewny uchwyt), genialnie zbiera bukiet whisky (najlepiej z wypróbowanych przeze mnie do tej pory kieliszków) i umożliwia dokładne zapoznanie się z kolorem, 'perlistością' itd. |
| Airigh Nam Beist - 280zł (już jest!), |
| to ja już się nie odzywam;) |
| sreberka oddajcie świstakom , bo nie maja w co zawijać. |
| Szarlotka , no weż , nie ściemniaj;)) |
| Włodzimierz napisał/a: |
| Caol Ila jest moim faworytem choć Talisker i Ardbeg niewiele jej ustępują.
Mieszkam w Kaliszu. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów |
| Dziwię się tylko, że Pawcio nie wybrał się do Kalisza zrobić z Tobą porządek za to, że opisywanie "dolnej półki" zacząłeś od Caol Ila |
| Stosując się do zachęty Wiktora |
| kupiłem Taliskera 10YO i Cragganmore'a. Po spróbowaniu tychże blendy poszły w odstawkę. |
| Caol Ila jest moim faworytem choć Talisker i Ardbeg niewiele jej ustępują. |
| Pozdrawiam wszystkich forumowiczów |
| Tomasz Koc napisał/a: |
| rozpocząłem jakieś dwa lata temu od zielonego JW |
| Glenfiddich15yo solera |
| Macallan 12yo |
| No i cały czas zastanawiam się jakie postawić na półkę w czekoladziarni. |
| Czy może udało się już zidentyfikować i nazwać te akcenty w CI które dały jej 1 miejsce na podium? CIekawość zawodowa |
| Kiedy jest spotkanie wiosenne? |
| Glengoyne12yo Cask strength |
| i wio |
| trudno będzie zdać egzamin wstępny do tak szacownego klubu |
| jeszcze wiele przede mną |
| lagavulin 16, laphroaigi, oraz w mniejszym stopniu Ardbegi obnażyły pewną płaskość, jednowymiarowość Coali. |
| Nawet spróbowanie Coala CS (ostatni nabytek ) nie zmienia faktów .
jest chyba gorsza od CI 18. |
| Po tych konfrontacjach nie jestem już czcicilem Coali. |
| Pozostaje tylko problem Wiktor kto to kupi? |
| Propozycje na Wiktora osobiście uzupełniłbym o jedna pozycje, a mianowicie Macallan 10yo Cask strength-Shery oloroso, whiski jest wyborna, głównie ze względu na aromat (gdy się umiejętnie dozuje wodę), a smak i koncówka sa takze świetne. Ta whisky może być tańszym zamiennikiem Aberlour A'bundah. Innym ciekawym substytutem Aberlorua może być np Glengoyne12yo Cask strength, bez ksztyny torfu, a i tak świetna.
Pozdrawiam Czarek |
| Miałęm okazje poznać się z tym Macallanem i niestety nadaje sie do picia tylko z colą |
| Rajmund napisał/a: | ||
A przepraszam, to whisky pije się jakoś inaczej? Bez coli niby...? A zupełnie poważnie, to mówimy o Macallanie jeszcze sprzed zmiany na "Fine Oak", jeszcze z czasów gdy udawali, że cała ichnia whisky leżakuje w beczkach po sherry? Bo jeśli tak, to nie była taka znowu zła, moim zdaniem. Jak na Macallan. Ale ja nigdy nie przepadałem za Macallanem... Pozdrawiam, Rajmund |
| Pamiętasz 10YO z Jastrzębiej ????......masakra |
| Słuchajcie Moi Drodzy! Właśnie wpadłem na pewien pomysł i chciałbym znać Wasze zdanie na jego temat.
Co sądzicie o posiadaniu w lokalu kilku gatunków lepiej się sprzedających w normalnych butelkach oraz bogatego wyboru miniatur? Dzięki temu każdy mógłby sobie skosztować tego czego jeszcze nie pił i byłby pewien, że nikt nie zdążył tego po drodze spaskudzić (wiecie jak to jest z obsługą). Cena za ml jest większa co prawda ale dzięki temu można mieć na miejscu bogaty wybór. Co Wy na to? |
| windham hell napisał/a: |
| Witam bardzo serdecznie |
| małe zatrucie |
| Glen Grant 5 yo,Macallan 7 yo,Royal Brackla 8 yo,Cardhu 12 yo Glen Garioch 8 yo,Aberlour 10YO,Balblair 10YO,Bowmore 12YO,Glenfiddich 12 i 15yo,Glengoyne 10 i 17yo, Glenlivet 12 yo,Laphroaig 10yo cask strength,Speyburn 10YO,Auchentoshan 10yo |
| reszta czeka na odpowiednią chwilę |
| jak na nieały rok jest całkiem niżle |
| Witam bardzo serdecznie .Kilka słów o sobie. Maltami interesuje się od roku ,błądząc po internecie całkiem przypadkiem trafiłem na waszą stronę,najbardziej zaskoczony zostałem mnogością smaków single maltów ,do tego doszło małe zatrucie polską wódką i właśnie wtedy uroczyście żonie mej przyrzekłem nigdy więcej wódki piwa i takich tam jedynie whisky.przyrzeczenia dotrzymałem nawet imieniny szwagra mnie nie zmogły.Z początku raczyłem się jedynie blendami a z czasem malty zauroczyły mnie okrutnie.obecnie posiadam;Glen Grant 5 yo,Macallan 7 yo,Royal Brackla 8 yo,Cardhu 12 yo Glen Garioch 8 yo,Aberlour 10YO,Balblair 10YO,Bowmore 12YO,Glenfiddich 12 i 15yo,Glengoyne 10 i 17yo,
Glenlivet 12 yo,Laphroaig 10yo cask strength,Speyburn 10YO,Auchentoshan 10yo, kilka z nich jedynie próbowałem reszta czeka na odpowiednią chwilę .Myśle że jak na nieały rok jest całkiem niżle .Szwagier mój preferuje bourbony więc się czasem uzupełniamy .A całkiem niezła jest Metaxa amphora ale to poza tematem windham hell |
| Glenfiddich 12 i 15yo |
| Glengoyne 10 i 17yo |
| Z czasem liczę na umormowanie własnych gustów i to co teraz uważam za super kiedyś zmieni pozycję w moim prywatnym rankingu. |
| Z czasem liczę na umormowanie własnych gustów i to co teraz uważam za super kiedyś zmieni pozycję w moim prywatnym rankingu. |
| A tu jestem ciekaw wrażeń. Glengoyne 10yo zwykle nie ma zbyt wysokich not, przez co mało kto próbuje 17yo |
| Wojciech napisał/a: |
| Caol Ila 1979 27yo, Jack Wieber’s Old Train Line, 58,1% ze Starego Młyna |
| rybak napisał/a: |
| dlaczego Macallan, będąc przedstawicielem Speyside, nosi na etykiecie napis "Highland single malt"? |
| W planach Lagavulin (szczególnie 12yo cask strength), |
| Glennmorangie w wersjach "wood finishing", |
| Jeśli masz możliwość, polecam raczej zapoznanie się z wersją 16yo - niebezpiecznie blisko ideału, jak dla mnie. Nie żeby było coś nie tak z Lagavulin 12yo cs. |
| Jeśli mogę coś doradzić, to te akurat bez większej straty dla Twojej whisky'owej edukacji możesz spokojnie zostawić sobie na później. Jest całe morze nieporównanie lepszych whisky. |
| Rajmund zdołał już uprzedzić kolegę przed Glenmorangie "wood finishing"
Ja nie miałem tyle szczęscia. Myśląc naiwnie, że skoro najzwyklejsza Glenmorangie mnie nie zachwyciała, a ponoć taka lubiana na Wyspach, postanowiłem sprawdzić wersje finiszowane. |
| Co do trunków wartych spróbowania w początkowym stadium choroby Laughing to pozwolę sobie zasugerować nie uwzględnianą w Twoich planach - niedrogą i sympatyczną Glen Garioch 15YO. A Auchentoshan, jeśli podstawowa wersja to jeden kieliszek wystarczy. |
| RAVENSHEART napisał/a: |
| Laphroaig 10yo - mniam ,chociaż oczekiwałem wiekszej agresywności w smaku i zapachu |
| dymna wedzonka - odczuwalna wyrazniej niz przy napełnionym kieliszku |
| Lagavulin 16 yo - ale cena troche mnie odstrasza - nie wiem czy jako nowicjusz będę w stanie wyczuc coś wiecej niż w wymienionych powyżej. |
| Bowmore 12yo - bardziej strawna cena |
| Taliskera ze Skye - czy ma smak podobny do "Isley taste" - bo oceny ma raczej srednie |
| Clynelish 14yo ,i Cragganmore 12yo |
| Laphroaig 10yo - mniam ,chociaż oczekiwałem wiekszej agresywności w smaku i zapachu |
| Z Islay ciekaw jestem najbardziej Lagavulin 16 yo |
| Macallan 12yo Fine oak - jedyny chybiony zakup - byłem ciekaw łagodniejszego trunku ale z beczek po sherry - a wpakowalem sie w fine oak ,po bourbonie |
| Jeśli szukasz beczek po sherry i whisky ze Speyside, to - jak już wymieniono w jakimś innym wątku ostatnio - uderz w stronę Cragganmore, Glenfarclas, Mortlach, Aberlour a'bunadh i paru innych. |
| Czarek napisał/a: |
| lepsze "okazje" (Oban 32 OB) |
| Glen Garioch 15 yo OB, Springbak 10 yo (Wiktor się pewnie żachnie |
| Tomek napisał/a: |
| W co pakowane sa probki |
| urokowi dzwieku wyciagania korka, tub i oryginalnych ksztaltow butelek |
| Balblair 16 to sam bym chętnie spróbował |
| Eduador raczej nie zachwyci |
| Macallan 10 yo OB., 58.8% CS Sheryoloroso |
| Wersja Distillery Edition zachwyca nawet najzatwardzialszych oponentów ;]
A nie tak dawno ekipa z Jeleniej ogołociła nas z całego zapasu |
| Z Eduadora, fakt, znam zwyklaka i ' 89 dest ed., ale zdania, jak na razie, nie zmieniam.
No i widać trza się będzie dokształcić z Eduadora, z radością . |
| sfaulowałem Port Elen z Whisky Doris |
| L(och) L(omond) pochodzi z Berlina i rzeczywiscie skusila mnie cena:P (chyba okolo 90plnow |
| krystian napisał/a: |
| Edradour paskudnie pyszna |
| może raczej krytyczny ale bez przesady |
| chyba się zdrowo wygłupiam wyskakując z wrażeniami ogólnie dostępnych maltów |
| Naprawdę, żaden wstyd napić się malta także w towarzystwie |
| Maniek napisał/a: |
| Ja zacząłem się wkręcać w whisky niedawno, konkretnie w JW Red Label. Przyjechali do nas na imprezę barmani i urządzili pokaz robienia w drinków. Na pewno nie jest to whisky w czystej postaci, ale mi smakuje. Myślę, że to dobry początek dla niewtajemniczonych. Zainteresowanym polecam: www.redmentor.pl. |
| tylko koszty rosną |
| ukaszu napisał/a: |
| chleb ze smalcem nie jest zly |
| proponuję zdać się Wiktora. |
| Tak więc zamów schladererka u Wiktora |
| belvenie 12 yo |43%|
finlaggan old reserve glen garioch 15 yo lagavulin 14 yo chyba trudno dostepny tak ? |
| parominius napisał/a: |
| miast full size kiwni głową na "maleństwa"-sampelki o pojemności np 100ml.Cudowna w tym jest możliwość ocenienia whiski pochodzących z różnych destylarni nie biorąc kredytu |
|
prosze jeszce wyjasnijce laikowi znaczenie skrotow cs, ob. zebym nie popelnial faux pas w przyszlosci i kwestia ostatnia, szkielko. jasne ze sie zaopatrze. prosze tylko napisac gdzie zlozyc zamowienie, bo jeszce na tyle forum nie zglebilem |
| Grish_UK napisał/a: |
| "Cask Strenght" oznacza % alkoholu - w tym przypadku >50 % |
| a na następną Lagavulin i Port Ellen jednocześnie |
| chyba Was Koledzy trochę poniosło |
| warto przemyśleć i zrobic zapasik, |
| parominius napisał/a: |
| PE to już porwie Ukaszka w prawdziwe Argentyńskie tango |
| Tego ostatniego sampelka PE 23 Provenance winter co go miałem naruszyć chyba zamknę w kasie pancernej a klucze wrzucę do Odry |
| daj spokój Maro |
| zdarzają się również paskudy Dawid świadkiem |
| PE może być co najwyżej niejednoznaczna |
| oszczędzaj ojca, jest tylko jednen |
| pojde w tango z babcia ! w podziece za szkielko |
| obie listy próbek jakościowych, w ten sposób nie będziesz "zmuszony" do szarżowania z miejsca na duże i jakby nie było kosztowne, butelki |
| niechaj przemilczany zostanie . |
| Zakup pełnej butli 0,7l też posiada swój niezaprzeczalny urok ,jak się trafi |
| idealne rozwiązanie |
| Mistu napisał/a: |
| dobry blend od chocby przecietnej słodowej |
| sądze ze nie zauwazyłbym roznicy gdybym obu spróbował w jakims wiekszym odstepie czasu |
| Myślę jednak, że się przyjemnie rozczarujesz |
| do etapu tesciowej jeszce nie dotarlem |
| przy większych procentach zamykam oczy |
| Hmm ja zdecydowanie wolę samą bez żadnych dodatków |
| Leaphreiga cs
zostawiłem sobie na najcieplejszy dzień lata i beż wody go potraktuję ,bezdech gwarantowany taka malutka sadomasochistyczna przyjemność |
| Babcine ostało mi sie winko, a wrecz 18 butelek, ktore lezy u niej pod strzecha i kisi sie od 15 lat |
| dziadek o nim zapomniał, cholera tylko drabine zawsze gdzies schowa |
| Lagavulin 16 yo 33,90 euro z Italii |
| ktore lezy u niej pod strzecha i kisi sie od 15 lat bo dziadek o nim zapomniał, cholera tylko drabine zawsze gdzies schowa hahaha. |
| w pewnym momencie mialem b duze obawy ze otworze a sie okaze ze to nie to |
| wiem ze jeszcze duzo przede mna ale jestem b milo zaskoczony |
| w ogole to bylem b podekscytowany. no nie wiem co wam napisac, wkrecam sie ze az milo |
| cudowne odczucia ! |
| czas na lage |
| cudowne odczucia ! |
| kieliszki od babci sie przydaly, oj bardzo ! |
| Czarek napisał/a: | ||
tak z czystej ciekawości to bym chętnie szkiełka zobaczył, zrób jakieś foto i wstaw na swojejj galerii www |
| Ja skusiłem sie na 0,7 przyznam, co jakis czas patrze na ten moj barek i delikatnie biore ja na jezyk, ach ten posmaczek, milutki milutki, trzeba pooszczedzac, tylko jak |
| otworze powacham i chowam ! |
| najpierw sobie nalewam a potem wącham - żeby uniknąć dylematów |
| oczy i odchyłam glowę
lepiej wchodzi |
| Jak widze nie masz sprecyzowanych jeszcze upodaban bo wsród wymienionych przez Ciebie whisky znalazł sie i amerykanski Jim Bean i irlandzki Tulammore Dew. |
| Fajne zakupy sobie przywiozłeś. Szczególnie polecam zrobienie sobie sesji porównawczej trzech Caol Ila. |
| Witaj Michale -dzisiaj starszyzna zajeta jest degustacją w ''ciemno'' więc witam Cię w imieni swoim i Ich myslę że się nieobrażą .Jak widać na zdjęciu start całkiem ostry i smakowity oby tak dalej |
| piękna whisky na wieczór z dobra muzą , nie koniecznie metal , |
| wychodzi na to że z whisky komponuje się jedynie muzyka poważna |
| Michal napisał/a: |
| wtedy 2 zmysły sie wyłączają |
| wszystkie zmysły otwart byc muszą...inaczej przegapisz prawdziwy wschód słońca |
| Np można palcem pobełtać w kieliszku |
| Zacznij od Balvienie , i raczej nie łącz jej z pozostałymi |
| David o to to to, lubiłem przez wiele lat Metallice, dalej lubie wiec Apocaliptica to moje tematy |
| Ja nie znoszę hałasu przy whisky. Czym zresztą lepsza muzyka - tym gorzej. Każda z tych wielkich spraw domaga się wówczas pierwszeństwa i żadnej nie można poświęcić się w pełni. |
| brawo emily elizabeth! |
| o proszę są i fani Clifforda |
| oscarez napisał/a: |
| jestem zawodowym muzykiem |
| Makro takie cuda się nie zdarzają |
| za 100 ?! tym na Solidarnosci ?
Trzeba by sie udac |
to by oznaczało że przecenili go niemal o połowę, a w Makro takie cuda się nie zdarzają |
| Czerwek napisał/a: |
| Co do probek to ja sie pozastanawiam ktore bylyby ciekawe dla poczatkujacego |
| coś silnie torfowego z Islay, i polno-łąkowe Highlands, i głębokie, złożone Speyside, i ciężko-korzenne klimaty ciemnej sherry, i morsko-wietrzne wybrzeża Północy... |
| nie które tylko ile |
| no ale na samolot chyba zdążysz |
| Lagavulin to krolowa |
| Choice napisał/a: |
| z pewnoscia na cos z Lowlands sie skusze |
| Choice napisał/a: |
| Jezeli ktos by cos chcial, to w grudniu bede w Polsce i cos tam moge przytargac |
| Bowmore Enigma 12 yo 99 CHF ?
to tak np |
| gdzie docelowo do polski jedziesz? okolice Krakowa moze ?? |
| krach na wall street. kupuj dzis bo jutro frank bedzie po 3zł |
| Gdzie Windhamie znalazles Bowmorka za tyle? |
| jesli ten literek nie dotrwa to zalatwie drugi |
| Oni w większości tylko udają, że im to smakuje |
| Rincewind napisał/a: |
| blendzik Johnnie Walker czarny (na wyższe już mi żal kasy) |
| Na święta (Bożego Narodzenia) mam już odłożonego Macallana 12 y.o fine oak. |
| poważnie ?!
jechałem w maju przez Włocławek ! |
| Włocławek leży akurat "pośrodku" |
| A mógłbym zapytać czemu akurat Caol Ila ? |
| mam 4 faworytów: Caol Ila, Lagavulin, Laphroaig, Talisker. |
| co wy widzicie w tym Taliskerze? |
| De gustibus non est disputandum |
| Miły przerywnik od Islay |
| nobilitacja dla Tomintoul że ho ho |
| Jakoś nie potrafię sobie przypomnieć dobrej Macduff |
| Składkowa 36 yo [Macduff] którą Krystian gdzieś tam znalazł była jak dla mnie nawet bardzo dobra w zapachu przedojrzałe owoce :jabłka śliwki gruszki z lekką nutą rozmarynu
w smaku niezwykl;e delikatna mleczno kawowa z nutką rabarbaru ,grzeczna i nienachalna jak obłoczki na niebie w pogodny dzień |
| c.b.d.u. |
| powermac napisał/a: |
| Ardbeg pozostawił niezapomniane wspomnienia. |
| mik_us napisał/a: |
| Pierwszy najlepszy... czy warto szukać ? |
| dam radę? |
| zaryzykuję zakup |
| teraz krece nosem nad wieloma |
| a teraz krece nosem nad wieloma |
| Tylko w BOW szklanka do flaszki gratis |
| taki świąteczny geścik |
| Glencairn ? |
| Talisker nie jest zły, szczególnie jak się dostaję w prezencie |
| Auchentoshan Three Wood, |
| a moze Twa ulubiona whisky |
| Dość kontrowersyjna |
| czyżby niektóre Ardbegi przekroczyły 100 punktów? |
,
| BarTT napisał/a: |
| Następnie, z ciekawości spróbowałem mojej ulubionej mieszanej (choć w blendach wcale nie mam doświadczenia) - Grant's Family Reserve Smile różnica jest wręcz przygniatająca... zapach silnie alkoholowy, smak również, ciężko cokolwiek wyczuć oprócz alkoholu. |
| Pawcio obrońca blenda? No nie, nie wierzę |
|
No ja tak kiedys wróciłem do Famous Grouse , żenada i strata czasu;) |
| skadia napisał/a: |
| A co tam, wpisze sobie, ze Glenlivet jest moja ulubiona;) |
|
Bardzo zależało mi, aby mieć odpowiednie szkło. Znalazłam w sklepie DUKA. Mieli niestety tylko dwa kieliszki. Pstryknę fotkę, to wrzucę. |
| Wiktor napisał/a:
Pawcio obrońca blenda? No nie, nie wierzę a gdzie tu obrona blendów?? Cytat: No ja tak kiedys wróciłem do Famous Grouse , żenada i strata czasu;) |
| Do wedekendu chyba wydobrzeję |
| Grantsa napilem sie kieliszek w Sylwestra na jego nieszczescie (Grantsa oczywiscie) bylo to po dwoch kieliszkach A'bunadh....reszte sobie dopowiedzcie sami... Cool
niewiarygodne co ludzie pija i uwazaja za super whisky... Rolling Eyes |
| zawsze uwazałem ze Glenlivet to whisky for woma |
| Glenlivet bardzo smakuje mojej żonie ,więc może jest to faktycznie whisky bardziej dla pań Wink |
| johnadiah napisał/a: |
| Czym dokładnie różni się odbieranie whisky przez kobiety i przez mężczyzn? |
| Kobietę trzeba odpowiednio ukształtować |
| Stachu napisał/a: |
| takie same jak my mozgi, narzady plciowe |
| trzeba zacząć od wyboru właściwego surowca do obróbki |
| Wyłacznie tym, że torf im śmierdzi, moja subiektywna ocena. Kobiety jeśli już piją whisky wolą coś lagodniejszego a Glenlivet swietnie sie w tym sprawdza. |
| i wśród nawróconych na Ardbeg'a, Laga, Caol Ila i Laphroaig'a mam tyle samo mężczyzn, co kobiet. |
| i wśród nawróconych na Ardbeg'a, Laga, Caol Ila i Laphroaig'a mam tyle samo mężczyzn, co kobiet.
|
| niestety nie spotkałem jeszcze takich, moze poprostu nie mam szczescia |
| Ale jak tak dalej pójdzie, to zamiast jechać na wakacje na Sycylię będę patrzeć na puste butelki;) |
| łyskacz napisał/a: |
| Przymierzam się teraz do ataku na Lagavulin 16 YO i spodziewam się rewelacji |
| Bowmore coś z tego ma ale już bardzo niewiele (siakiś taki łagodny, ale spróbuje jeszcze innych Bowmorów) |
| Wiele sobie po nich obiecuję. Aromat Bunnahabhaina jest fantastyczny. |
| z czasem może coś z Caol Ila? |
| stosunek małżonki do tych wydatków. |
| A takze Bowmore Legend |
| W sumie to byłem przekonany że moje smaki będą się plasowały bardziej w strefie Lowlands |
| Zamierzam jeszcze Auchentoshan 10 YO spróbować |
| Lagawulina można zamówić taniej |
| łyskacz napisał/a:
A takze Bowmore Legend spróbuj chocby 16y.o może zmienisz zdanie, mi legend też specjalnie nie przypadł do gustu. |
| Ja moge polecic CI MMD 11yo Maverick choc pewnie nie latwo dostac
Mysle ze Windham podziela moje zdanie |
| żeby Cie nie zniechecic poznasz zasadniczą rożnicę w tym co piłeś wcześniej. |
| To twój pierwszy malt więc ciesz sie dokonanym zakupem. Ps. witamy na forum |
| weź parę sampli od Wiktora, poznasz różne smaki i będziesz wiedział, co Ci smakuje... |
| ... tylko uważaj żeby Ardbeg nie ustrzelił Ciebie bo wtedy w każdej whisky będziesz szukał jego smaku. Ardbeg jest z grupy J która mi "osobiście personalnie" podchodzi http://whisky.pl/articles/150102-01.htm |
| KoDeR napisał/a: |
| Też się nad tym zastanawiałem, ale chyba wolę postrzelać trochę. |
| ale chyba wolę postrzelać trochę. Na chwilę obecną czekam na otwarcie mojej butelki, jeśli będę chciał więcej doznań to następnym zakupem chyba będzie ardbed 10yo, |
| mieszkajac w irlandii jak zrozumialem, masz pewnie duzy dostep do miniaturek w sklepach i tak bym ja na twoim miejscu sobie radzil na poczatku. Teraz zreszta tez gdyby w polsce dostep do takowych bylby wiekszy. Spokojnie wyrobisz sobie rozeznanie i wtedy kupuj full-size.
Ale po bushmills moze byc tylko lepiej WItaj. |
| Mistu napisał/a: | ||
za drogie hobby by strzelać, czytaj opinie, pytaj się, a nie będziesz pluł sobie w brodę że to nie to czego oczekiwałeś |
| windham hell napisał/a: | ||
i słusznie do pewnych rzeczy najlepiej samemu sie przekonać ,wyrobić sobie zdanie i takie tam im bardziej bedziesz pewien że Ci smakuje i chcesz więcej i więcej tym lepiej dla rozwoju tego rodzaju hobby ,pasji czy jak inaczej by to zwał. |
| szymon_s napisał/a: |
| Witam wszystkich serdecznie! Jestem tu nowy i chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Moja przygoda z whisky dopiero się zaczyna. Dotychczas piłem tylko jakieś blendy i to niezbyt ciekawe (JW Red, Ballantines). Teraz (za sprawą lektury www.whisky.pl i tego forum) chciałbym spróbować single malta. W związku z tym proszę o radę: co kupić na początek. Kilka rodzajów single maltów znalazłem w Auchan we Wrocławiu. Nie ukrywam, że jak narazie cena gra tu dużą rolę. Skłaniałbym się ku Macallanowi 12yo Fine Oak (109zl). W tej samej cenie jest Talisker 10yo, choć słyszałem opinie, żeby zacząć od czegoś łagodniejszego. A może ktoś mógłby polecić jakąś inną niedrogą whisky single malt... I przy okazji jakieś miejsca we Wrocławiu gdzie możne kupić whisky w rozsądnej cenie. Serdecznie pozdrawiam, Szymon. |
| ktoś mógłby polecić jakąś inną niedrogą whisky single malt... |
| Tez zaczynalem od Taliskera 10 |
| Ardbeg bezprzecznie |
| Fakt, uwielbiam Taliskera ale ale ale...........
w przypadku wersji 10 letnich, smialo polecam Ardbega ! |
| jaki rocznik taliskera |
na poczatek najlepiej podstawową 10 yo |
| potem 18 Od MacL |
| To skrót niezależnego dystrybutora Mackillop s Choise |
| Sorry zapomniałem sie ze nowy tu jestes:mrgreen: Oczywiscie windham ma racje. |
| KoDeR
Jak w tej samej cenie kup dwie, więcej przyjemności |
| Nie wiem jak jest w Irlandii, ale w Szkocji można spotkać whisky w 200 ml butelkach. Na pewno są wszystkie Classic Malts (w tym i Talisker). Widziałem Bruichalddich, a nawet Port Ellen OB. To jest bardzo ciekawa oferta. Można poznać więcej maltów. Sam trochę żałuję, że nie kupiłem PE, ale wtedy kupiłem Glen Grant i troszkę za dużo funtów ubyło w kieszeni Cena Taliskera na Wrocławskich Bielanach rewelacyjna. Kupiłem na zapas |
| Moze ktos i mi kupi tego Takiskiera?
[ Dodano: Wto Lut 10, 2009 7:11 pm ] Rzeczywiscie tanio, zaraz zaraz Ardbeg w tej samej cenie 109zł? |
| Ardbeg w tej samej cenie 109zł |
| Dziękuję wszystkim za rady! Jednak jeżeli wymienione przez Wiktora whisky były by poza zasięgiem mojego portfela, to czy dobrym posunięciem byłby zakup Taliskera 10yo? Możliwe, że jutro będę na Bielanach, a że niecierpliwy czasami jestem... |
| w Makro w krakowie jeszcze nie widzialem zadnej promocji na whisky...centusie... |
| Ni i wpadłeś w drogie hobby |
| Koder torfu szukaj w Islay, Laphroaig, Caol Ila, Bru, Port Ellen Ardbeg itp. Tam znajdziesz czego szukasz, prawdziwej rozkoszy podniebienia, a swoja droga, jestem po Caol Ila 18y.o wiec wiem co mowie:) |
| donfilipo napisał/a: |
| jakieś spotkanka |
| donfilipo napisał/a: |
| rzetelne |
| Witaj, za dobry wybor jak na początek... to tak jak od razu się ożenić bez chodzenia z innymi... |
| Witaj, za dobry wybor jak na początek... to tak jak od razu się ożenić bez chodzenia z innymi... |
| Adamu napisał/a: |
| i to niestety była Dark Whisky ... |
| sm? |
| SM... |
| ten torf, nieznośna agresywność, zniechęcające fenole |
| Rafi napisał/a: |
| 10 yo cask strenght czy quarter cask |
| kipers napisał/a: |
|
Będę raczej czytał forum, bo nie mam jeszcze w temacie whisky wiele do powiedzenia. |
| efektów "ubocznych" tego trunku nie da się zapomnieć |
| to efektów "ubocznych" tego trunku nie da się zapomnieć |
| Adamu napisał/a: |
| taaa...efekty uboczne Widzę że oldlestat nie ma "u siebie" najbardziej popularnych (przynajmniej tu na południu kraju) absyntów czeskich.Czyżby tak się miały do absyntu jak Dark do whisky ? ... |
| Grzegorz napisał/a: |
| trudnym jest uchwycenie wszystkich smaków jak niektórzy forumowicze potrafią |
| Grzegorz napisał/a: |
| 3. Na wyjściu-dotyczy przebywania wody życia w jamie ustnej. |
| w większym stopniu jest to subiektywne odczucie niż rzeczywista identyfikacja |
| czyli dym który czujemy w ardbeg jest subiektywny , "bo tak naprawdę to go tam w ogóle nie ma??"a smoła i jodyna w Caol Ili to czysta imaginacja |
| Yurek napisał/a: |
| Ciekawe z opisu są edycje Bruichladdich na whisky-online w beczkach po Oloroso i Ximenez. |
| tobacco napisał/a: |
| Witam , jestem nowy na forum |
| dzieki forum moja wiedza na temat WHISKY bedzie sie pogłebiac |
| Postawiłem sobie za cel utworzenie bardzo duzej kolekcji ( blendy,malty) |
| drogie hobby |
| gdzie najlepiej kupowac |
| teoria.... jakie ksiazki warto przeczytac ? |
|
Pozdrawiam forumowiczow |
| ciekawe co tam nawypisywali? ja bym się trzymał z daleka, chyba że zależy Ci na ładnej tubie |
| ciekawe co tam nawypisywali? ja bym się trzymał z daleka, chyba że zależy Ci na ładnej tubie |
| jakby cos to pisz na priva |
| napisałem, ale wisi w skrzynce "do wysłania". Nie wiem o co chodzi. |
| chwilę trzeba zaczekać az sie oscarez pojawi to zniknie |
| frycowe trzeba jednak zapłacić |
| Dawid17 napisał/a: |
| Abundaszek, piłem rzut 19, 22 i 25 |
| ale tych ostatnich nie miałem okazji drasnąć, a chciałbym |
| Dawid17 napisał/a: |
| Na początku był to Aberlour 16/Double Cask, oficjalny bottling, a teraz Abundaszek, piłem rzut 19, 22 i 25 |
| Bisu napisał/a: |
| kilku blendów chciał bym spróbować. Jednak to zostawię sobie na później i najpierw skupię się na przyzwoitych maltach |
| Miałem kiedyś okoliczność spróbowania whisky Single Malt i no cóż masakra jakoś nie bardzo wtedy poczułem te coś, wręcz przeciwnie zniechęciło mnie to do zakupów tego typu whisky. Być może kiedyś się przekonam bo obecnie odstraszają mnie ceny także. akurat jak na razie nie jestem w stanie wydać 200 złoty na butelkę tylko po to by spróbować a później żałować bo to nie było to jak się dorobię fortuny pewnie zabrnę głębiej w to a tym czasem whisky blendowana np. King Robert II Sprite i 3 kostki lodu mi wystarczają |
| godne polecenia są Talisker 10 yo i jeszcze bardziej Caol Ila 18 yo |
| Chociaż nie powiem, kilku blendów chciał bym spróbować. |
| Chyba że dołączysz do tego oto mędrca, cytat z innego forum...
Cytat: Miałem kiedyś okoliczność spróbowania whisky Single Malt i no cóż masakra jakoś nie bardzo wtedy poczułem te coś, wręcz przeciwnie zniechęciło mnie to do zakupów tego typu whisky. Być może kiedyś się przekonam bo obecnie odstraszają mnie ceny także. akurat jak na razie nie jestem w stanie wydać 200 złoty na butelkę tylko po to by spróbować a później żałować bo to nie było to jak się dorobię fortuny pewnie zabrnę głębiej w to a tym czasem whisky blendowana np. King Robert II Sprite i 3 kostki lodu mi wystarczają |
| Co prawda, dawno nie maczałem pyska w standardowych Caol Ilach, ale coś mi się tłucze po pamięci, że bardziej smakowała mi wersja 12-letnia od 18-letniej. Jakoś tak wyszło moim kubeczkom - podczas degustacji równoległej - że koledzy z Diageo jakoś lepiej skomponowali tę młodszą panienkę. A niedawno widziałem właśnie Caol Ilę 12yo gdzieś w jakimś Auchan chyba. |
| nie wiem jak kiedys ale dzisiejsza dwunastka jest dosc prymitywna. islay jakich tysiace, nie warta wiekszej uwagi. 18yo to rzeczywiscie jest swietnie skomponowana |
| Staram się więc jak widać nie bezcześcić niektórych rzeczy. Mimo że mam dopiero 19 lat i śmiesznie to może brzmieć z moich ust Nawet B&W (od którego to się temat zaczął) nie zmieszał bym z Colą czy Sprite.
To chyba na tyle Tak jeszcze dla lekkiego sprostowania. Oczywiście to, że wspomniałem pewien czas temu jak i teraz o blendach nie oznacza, że się przy nich upieram Jak najbardziej mam zamiar się zgłębić w "świat" single malt i to właśnie taka whisky będzie kolejną przeze mnie kupioną |
| BenRiach, Craganmore, Glen Garioch i Springbank |
| zgromadzić jakieś fundusze no i oddać się magii zakupów |
| tak no można na wyprzedażach
w naszej branży nie uświadczysz |
| Jass napisał/a: |
| Auchentoshan lub Balvenie 12YO Double Wood |
| o ile do tej Balvenie mam sentyment to nie pilem jeszcze zadowalajacego chocby Auchentoshana. Ale faktem jest ze przedemna jeszcze 30yo wiec jeszcze nic nie jest przesadzone |
| nowa edycja Supernovej o mocy 60,1%, |
| kipers napisał/a: |
| Oscarez, masz sentyment do Balvenie DW 43% czy nowszej 40%? Pierwszej nie znam, ale była (bardzo) chwalona i na fali tych pochwał kupiłem butelkę 40%. Szału nie było... |
| 12yo wersję 40% odpuściłbym, a o 43% niełatwo |
| David napisał/a:
nowa edycja Supernovej o mocy 60,1%, jako pierwszy malt to może być drastyczne przeżycie |
| Balvenie 17yo Islay Cask |
| Highland Park 12 YO |
| Bisu napisał/a:
Highland Park 12 YO |
| Zielony JW |
| Jak by się już nie mieściły w barku to pomożemy |
| pawcios napisał/a: |
| wypił ze 2 szklany i go sponiewieralo... był zachwycony, wyszedł pijany. |
| na chwilę obecną wali Laphroaig |
| o trochę innym rodzaju picia myslałem |
| Ale to trudne jest , wiem co mówię |
| tylko czy to jest dobry interes?? |
| szkoda że te kabaty tak daleko , ja to mam szczęście albo tarchomin albo kabaty;)) a w centrum to nie łaska?? |
| sierpień to może byc za gorący na łyche;)), ale jeśli trafi sie pogoda barowa to czemu ni;)) fajnego Imperiala przywiozłem z Dufftown |
| tylko czy to jest dobry interes?? |
| A wy dżemojady... |
| A ja mam Springbanka 1997 batch 1 w kieliszku i znowu nie moge sie zgodzic z Wiktorem, ze niby taki kiepski... moze szału nima ale niz 3 punkty to napewno wiecej |
| A ty się opinią Wiktora aż tak nie przejmuj. On podobno w ogóle nie lubi whisky... |
| ma w sobie moc, pozytywnego szatana |
| mało diabelski |
| faktycznie bardziej z jajami |
| O Boże... |
| bo wiele dobrego słyszałem o Bowmore |
| Ja piłem kilka dobrych |
| Ten DT ze spotkania z Wawy Ci zostal? to wezme reszte |
| mam nadzieje na dobrego Bowmora co stoi u mnie w barku ale jest z 74roku |
| teraz kartony z samplami stoja w garderobie |
| 12yo i marinera to mam ze 3-4 setki kazdej w samplach |
| Litr Marinera… |
| mario-391 napisał/a: |
| PS rumu Bacardi nie sprzedają 14 latkom. |
| mario-391 napisał/a: |
| PS rumu Bacardi nie sprzedają 14 latkom. |
| Janek_L napisał/a: |
| same singielki |
| Witam,
zacząłem od J&B, wiem tani blend, ale potem już właściwie same singielki |
| Tad napisał/a: |
| No to Wojtku przeraziłbyś się, jakbyś zobaczył co oni sami tam piją |
| Kilku gości z Francji by się z tym nie zgodziło, ale może to wyjątki... Jak by co to dam na nich namiary. |
| kilku w Polsce pije fajną łychę |
| natomiast jeśli chodzi o anCnoc, to byłaby super |
| W Taliskerze podobała mi się pełna, jakby oleista tekstura, |
| Jako nowicjusz mam w barku otwarte:
-anConc 12yo; -Talisker 10yo; -Cragganmore 12yo; -JW Green Label 15yo. I wstyd się przyznać, że najbardziej mi smakuje JW |
| pekay27 napisał/a: |
| nawet jak ktoś nie lubi zielska to zdecydowanie warto ją łoić |
| Dzień dobry. Mam na imię Wiktor |
|
Na początek opowiedz wydarzenia sprzed czterech dni |
| Mateo napisał/a: |
| chociaż miałem z nią albo po niej niezapomniane życiowe epizody kończące się bólem głowy i Kacem). |
| sympatycznym budżetowym maltem młodego pokolenia |
| sympatycznym budżetowym maltem młodego pokolenia |
| większość z nas przecież zaczęła się najpierw całować z dziewczynami nim poszli o krok dalej |
| Oskar, podziwiam Twoje zaangażowanie i czas poświęcony tej sprawie |
| Oskar łagodniejesz
może Ci podesłać Glen Garioch 8 yo ob tak z 200 ml |
| PS. Bowmore Surf nie jest marną popłuczyną, tylko sympatycznym budżetowym maltem młodego pokolenia |
| Oskarze, nie byłeś z nami w Prestwick. Przecież Surf zrobił furorę, niektórzy nawet sen przerwali by uczestniczyć w degustacji
Do Glen Deveron też mam sentyment, podła była, ale to pierwszy malt jaki spróbowałem Pierwszego razu się nie zapomina |
| Czy dobrze rozumiem że są zapisy na Glen Deveron no age?! Gdzie??? |
| Oskar, a może zechciałbyś zostać ambasadorem tudzież rzecznikiem prasowym Dark Whisky? |
| Mamy tu praktykę, że często kupujemy wspaniałe lub znakomite whisky i dzielimy koszty na kilka osób żeby każdy mógł nacieszyć się jej zaletami oraz podzielić z innymi swoimi wrażeniami z zawsze udanej degustacji. . |
| oscarez napisał/a: | ||
A jego zalety są niewątpliwie warte przedstawienia na szerszym forum publicznym. |
| A jak wygląda rozsyłanie chodzi mi o formę próbek - czy są to małe buteleczki rozlane z dużej ? Rozumiem,że to wygląda w taki sposob ze kupujecie np 700ml i robicie z tego 7x100ml ? i każdy zainteresowany dostaje sampelka w buteleczce 100ml ? |
|
Sample 10ml przeważnie rozsyłane są mms-em. |
| Loża Szyderców ? |
| Oskar ratuj, bądź mym wybawcą, bądź mym pijarowcem |
| zachęcam jednakże, tak jednych jak i drugich, do napisania kilku słów o sobie, o ulubionych whisky (niekoniecznie malt!) |
| Piotr Zając napisał/a: |
| A czekają na otwarcie podstawowe wersje: Ardbeg Uigeadail, Laphroaig Quarter Cask, oraz Lagavulin 16YO |
| dzięki nim zaczniesz robić bardziej przemyślane zakupy |
| Jeśli mógłbym polecić coś od siebie to byłyby to Glenfarclas 15yo i Glengoyne 17yo. |
| A że po Glengoyne 10yo średnie wrażenia to chyba nic dziwnego |
| Może ja jakiś dziwny jestem, ale jednym z kryteriów wyboru whisky (...) jest ich wygląd. |
| Rzeczywiście, może to i dziwne, ale w takim razie tym lepiej się rozumiemy, bo swojego pierwszego farclasa 10yo zakupiłem m.in. właśnie ze względu na ładną butlę |
| Jeśli mógłbym polecić coś od siebie to byłyby to Glenfarclas 15yo i Glengoyne 17yo |
| Znam osoby, którym - po doświadczeniu z podstawową Glengoyne 10yo - niełatwo było uwierzyć, że wersja 17-letnia może być coś warta. |
| zapach |
| Może ja jakiś dziwny jestem, ale jednym z kryteriów wyboru whisky (m.in. stąd też małe nieprzemyślenie zakupów) jest ich wygląd. I jak muszę wybrać z kilku np. dwie, to wygląd flaszki, jej kolor, etykieta itd. też ważny jest! A glenfarclasy są ładne! |
| Komplemenciarz... |
| Stary. To przed toba morze Bruichladdich sie rozposciera ze setka edycji nie przekraczajacych nawet 15 lat |
| Ardbeg Double Barrel czeka Ilość ograniczona.. mogę nie zdążyć |
| przypadku Glengoyne to komplement |
| kilka lat juz czeka. i jeszcze poczeka |
| a nie wiem. fajne białe rękawiczki są w nim niby... |
| no i brak rękawiczek też |
| Do dzisiaj nie wierzę że wersja 10- i 17-letnia pochodzą z tej samej destylarni |
| pilem lepsze Port Elleny i jestem lekko rozczarowany |
| No... to zaczynam przygodę z Lagavulinem Mój pierwszy raz z nim |
| Chętnie poddam się kuracji rocznikami 1974, 1975... |
| Oj musimy popracować nad Wiktorem, trzeba wyleczyć Go z Ardbegofobii |
| Podziel się wrażeniami
Ten jest i dobry i ma ładną butelkę... nie wymaga rękawiczek! |
| Albo koty naszczały |
| dla Was to i tak kiepska liga |
| Koty szczaja do Ben Nevis czasem |
| Lagavulin to taka trochę jakby limuzyna |
| Spróbowałem też dziś po raz pierwszy Obana 14YO - nie powala... słodki, solidny w smaku, dość ciekawy w doznaniach... ale z nóg nie ścina |
| Lagavulin 16yo? Stary dobry Lagavulin 16yo? Ej... |
| oscarez napisał/a:
Koty szczaja do Ben Nevis czasem Ale to dopiero ostatnio jakoś zaczęły. Jeszcze te 20-30 lat temu kotów tam nie było |
| mysle, ze nie chodzilo o "starego, dobrego Lagavulin 16yo"...bardziej o "nowego, ciut-gorszego Lagavulin 16yo" |
| Oban 14yo jest whisky trudniejszą, imho "doroślejszą" niż jakiekolwiek młode Islay |
| Chyba, że to efekt tej trawy, co to za naszych młodych lat bardziej zielona była... |
| A którą wersję Lagavulin zaatakowałeś? |
| Gorzej jeśli porównujesz ją z dobrą wersją Lagavulin. Wtedy mało co smakuje rzeczywiście dobrze. |
| Najzwyklejszą 16YO taka oficjalną chyba. |
| Jeśli tak, to zapewniam, że nieprędko napijesz się czegoś równie dobrego. |
| Aha, i nigdy nie pij już nic po Lagavulin 16yo. Ani po Ardbeg (chyba, że Blasda), ani po Laphroaig. Po Caol Ila też nie radzę |
| Ja PE dla potstill "młynową" ale albo mam zły dzień albo zła PE... nie no przesadzam ale pilem lepsze Port Elleny i jestem lekko rozczarowany. Czy mnie pamiec nie myli czy przypomina Miedzyzdrojowa CS?? |
| he he, widac że we Wrocku z Markiem tez mieliśmy zły dzień (dla PE ) i 12 yo HP wydała się ciekasza, by nie powiedzieć lepsza
przed szydzeniem spróbójmy lepiej tego o czym mowa |
| pokazcie mi jakikolwiek wypust od Bladnochów który się choć zbliży poziomem do tej PE |
| rosomak napisał/a: |
| 3 zle rzeczy na B: Bladnoch, Blasda, B.... |
| Pewno chodzi o Balsam Pomorski? |
| Chociaż nie.. wino Byk to akurat kiedyś dobre było.. jak je na siarce robili |
| A potem byli bardzo pozytywnie zaskoczeni, kiedy podczas zwiedzania Glengoyne w czerwcu tego roku postanowili jednak spróbować. Aż miło było patrzeć na te uśmiechnięte gębusie, prawda Dawidzie...? |
| Wszelakoż wolę choćby przeciętną PE od niejednej mocno torfowej, młodej berbeluchy, rodem z jakże ostatnio kultowej i sławionej, "och-ach" destylarni |
| Spróbowałem też dziś po raz pierwszy Obana 14YO - nie powala... słodki, solidny w smaku, dość ciekawy w doznaniach... ale z nóg nie ścina Ale za jakiś czas dam mu znowu szansę i zobaczę wtedy - może odbiorę go inaczej. |
| Koty szczaja do Ben Nevis czasem |
| szczególnie ostatnio |
| Bedzie okazja zweryfikowac niebawem.... |
| łys(k)a lama napisał/a: |
| Jestem tu nowa, ale swoje już w życiu wypiłam. |
|
Witaj na forum |
|
No i czyżby to Twoje "uckie" to Buckie, któremu "B" urwało? Z Ziemi Świętej piszesz...? |
| ona w skali Port Ellen byla malo ciekawa. W skali ogolnej to ona wymiata. Dobrze doczytaj moje posty |
| Co do edycji z Bladnoch to sa mocno średniawe - ponad te marność wybija się zecydowanie warta uwagi Caol Ila 30 yo |
| Jedziemy do Fort William...? |
| Aż się lekam tej Glen Ord z BF spróbować |
| Glenmorangie Lasanta |
| A dziś może się z Bruichladdich Peat zapoznam troszkę |
| To samo pytanie stawiam o Glenmorangie Lasanta?
|
| Jeśli nie piłeś jeszcze sherry'ówek to Ci posmakuje, jeśli jednak masz jakieś doświadczenie to ciężko powiedzieć... wiele zależy od tego co piłeś... z podstawek brakuje jej wiele choćby do A'Bunadh, ale na pierwszą sherry'ówkę jak znalazł. |
| ostatecznie butelkę wykończyłem z kumplem podczas majsterkowania w garażu |
| Co prawda to prawda, "smakowa" ta 30yo |
| To samo pytanie stawiam o Glenmorangie Lasanta? |
| Się pytasz Otwierać! Później natomiast napisać czy smakowała. |
| Tego Bruicha wspominam całkiem nieźle, to chyba pierwsza moja podstawka o mocy powyżej 40%... było to czas jakiś temu, ostatecznie butelkę wykończyłem z kumplem podczas majsterkowania w garażu |
| A Glenmorangie to whisky??? |
| Bośmy chyba z Czarkim kiedyś doszli do wniosku na forum że nie... |
A Glenmorangie to whisky??? |
| Masz ardbega uigeadail'a i lafroja kłoter kaska... na co Ty czekasz? |
| Piotrze,
Masz ardbega uigeadail'a i lafroja kłoter kaska... na co Ty czekasz? p. |
| Ord vs Cnoc vs Knockando.
Uigeadail na koniec. LQC prędzej bym sparował z BRPeat. Obie niedobre |
| Reszty nie otwieraj |
| coś na czarną godzinę |
| ja skłonny jestem się założyć, że Piotrowi posmakuje |
| Choćbym miał się pociąć - będzie mi smakowało!!!! |
| Poświęcenie niczym Jim Murray, który też niejednokrotnie musiał się chyba ciąć zanim wybrał Whisky of the Year |
| Poświęcenie niczym Jim Murray |
| okrutny dla LQC |
| bo standardy juz dobrze opanowane.... |
| czas na cos z nieoficjalnych, albo spoza wolnoclowki/hipermarketu, bo standardy juz dobrze opanowane.... |
| Nawet na same standardy trzeba byłoby wora dukatów co by je "na szybko" przerobić. |
| Niestety w okolicy tylko hipermarkety |
| mowilem o tym co wymienila lysa lama, az za wiele standardow bez czegokolwiek ciekawszego rzeklbym nawet |
| A najgorsze jest to, że czasem ten kawałek grosza ledwo starczy na coś rzadszego. |
| w pierwszej pozycji |
transponując to jak kilka chwytów na gitarze w pierwszej pozycji |
| zreszta jaka jest alternatywa? Pozostac w miejscu? |
| Oscarez no zlituj sie, Ty ciagle tylko ten sex i antysemityzm |
| bluesa w Dur |
| Czy to cos rownie odrazajacego jak Quinta Ruban? |
| A jakbyś je miała uszeregować w porządku miodności? |
| widzę, że Wam Quinta zupełnie nie smakowała |
| widzę, że Wam Quinta zupełnie nie smakowała |
transponując to jak kilka chwytów na gitarze w pierwszej pozycji |
| Bez znajomości chwytów podstawowych i Santana nie zagra. |
| Gdy tylko ktoś przejmował pałeczkę pierwszeństwa w jamowaniu to peszył się okrutnie. Także różnie to bywa |
| Julio Iglesias |
| Żubrówka, no żubrówka to dobra rzecz, jak nie jak tak |
| Glenmorangie rzeczywiście niedomaga. Nawet Glenlivet stworzył dobre edycje Nadurry... Tymczasem Gmrngie ma najwyraźniej jakiś problem z samoświadomością |
| ale Glenmorangie rzeczywiście niedomaga |
| będzie taką Hennessy |
| Ja mam wrażenie, że sytuacja ta nastała w chwili przejęcia Glenmorangie i Ardbeg przez LVMH. |
| Glenmorangie to whisky |
| może cała kasa poszła na polerowanie alembików i ten bajerancki panel sterowania i fotel z nawiewem dla operatora |
| To tak w skrócie z czym miałam przyjemność:
- Ardbeg 10YO - Auchentoshan 12 - Balvenie 12YO Double Wood - Bowmore 12YO - Cardhu 12YO - Glenfiddich 12YO, 15YO, 18YO - Glengoyne 10 - Glenlivet 12YO - Isle of Jura 10YO - Knockando 12YO - Laphroaig 10YO CS - Macallan 12YO Fine Oak - Oban - Springbank 100 Proof - Talisker 10YO - Tamdhu - Tomintoul 10YO Z grubsza tyle Łys(k)a |
| PS.Ta wyliczanka to dla mnie jak lista "omijaj dużżżym łukiem " , lub pij za karę:0 |
| Pawcio napisał/a:
PS.Ta wyliczanka to dla mnie jak lista "omijaj dużżżym łukiem " , lub pij za karę:0 Ale cieszę się, że wiesz, iż to Twoja subiektywna opinia. |
| bo zaczna sie problemy |
| bo jeszcze kogos urazisz! Cool |
| Masz ardbega uigeadail'a i lafroja kłoter kaska... na co Ty czekasz? |
| po pewnym czasie od przełknięcia w ustach jest posmak papierosa. Ale nie normalnie wypalonego.. tylko zapach petów z popielniczki, już chłodnej |
| często niestety nie dodające uroku.. |
| Nie wolno takich rzeczy wipysywac bo jeszcze kogos urazisz! Cool |
| Nie moge odpowiedziec na to pytanie. Moge kogos urazic Cool |
Pawciu! naprawde bo zaczna sie problemy. Nie wolno takich rzeczy wipysywac bo jeszcze kogos urazisz! |
| A mnie się to właśnie bardzo podoba. |
| Przez moment pojawił mi się też, po długim długim wąchaniu, jakby siarkowodór, gaz ziemny.. |
| Panowie, widzę, wolą pić w swoim mocno męskim gronie. <foch> |
| dobrze że miałaś tego ardbega z taliskerem ,to przynajmniej możesz powiedzieć że wiesz jak whisky smakuje |
| o nie nie. juz mi tu antysemityzm i "pornogrubasizm" zarzucano. szowinizmu nie pozwole. Bzdury droga Pani. Mała szyderka nie ma płciowo zorientowanych adresatów jest raczej koedukacyjna że tak powiem. |
| Poprostu Windham sie zaczął o mnie martwić |
| Piotr Zając napisał/a:
po pewnym czasie od przełknięcia w ustach jest posmak papierosa. Ale nie normalnie wypalonego.. tylko zapach petów z popielniczki, już chłodnej |
| Pozostawić niedopitą szklanicę na noc |
| Panowie, widzę, wolą pić w swoim mocno męskim gronie. <foch> |
| Ja tam mogę i w towarzystwie pań |
| e no nie... widze Obana, Laphroaiga w casku, Balvenie i Fiddik solera też calkiem sympatyczne... Do Balvenie mam caly czas slobosc dziwna |
| Kazdy pije na co zasłużyl, niezależnie od tego czy za karę czy w nagrodę |
| pamietasz Pawciu? Wink |
| pawcio i oscarez niech go omijają szerokim łukiem |
| Ord vs Cnoc vs Knockando. |
| dobrej Glenfidich to nie próbowałem od czasów pamiętnej Exelence |
| P.S. A jak wielka ochote macie na tego Excellenca? |
| Myślicie, że w CV mogę sobie wpisać, że zajmowałem się handlem whisky...? |
| Zaryzykowalbym twierdzenie, ze generalnie rozwadnianie powoduje scierowatosc |
| Ja kupilem niestety rowniez 21 (Havana Rum finish) i 30 yo. Obie fatalne. |
|
A to na bank! |
| ja sobie zalozylem (bardzo mozliwe, iz nielsusznie), ze producent stara sie zrobic jak najlepszy produkt i uznal, ze takie to a takie % sa najlepsze dla danej edycji. |
| pamiętasz Pawciu jak sam mi dolałeś odrobinę wody do Rollecoastera |
| to jak lizanie brzytwy;)), niby mozna ,tylko frajda jest wtedy jak się nie chlaśniesz;) |
| pawcios napisał/a: | ||
Wiesz, jedni grają w bierki, inni skaczą ze spadochronem PEACE |
| No risk no fun |
| tak niektorzy w tajlandi mowili... |
| mowa wyłącznie o antybiotykach |
| rosomak napisał/a: | ||
tak niektorzy w tajlandi mowili... |
| ale nie chodzi ci o wybuch wulkanu?? |
| Nigdy nie piłem rocznikowych Glenfiddich, może dobre , ale cena jakoś mało przyjemna |
| Glenfiddich to bardzo ładna destylarnia i można sie do niej "stoczyć" nawet o północy |
| MarcinK napisał/a: |
| Blizej swiat planuje zakup dwoch butelek. W gre wchodza: HP 12yo, Cragganmore 12yo, Balvenie 12, Glenfarclas 10yo |
| Niech ma kobitka cos z zycia i niech sie "wkreci" w bardziej kobiece whisky... |
| Witaj Z drugiej jednak strony, Highland Park 12yo jest jedną z najbardziej sharmonizowanych whisky na podstawowej półce. Znam ludzi, którzy kochają się w niej na zabój |
| Wojtek napisał/a: |
| Liczba mnoga sugeruje, że jest nas więcej? |
| Niech ma kobitka cos z zycia i niech sie "wkreci" w bardziej kobiece whisky... |
| Wojtek napisał/a: |
| Przez chwilę myślałem, że to nazwa jakiejś wstydliwej choroby |
| ja dalej tak myślę |
| ile czasu po dolaniu wody dac tej whisky zeby sie "otworzyla" |
| ale zespół Highlandparka-Ardbega to dopiero |
| Właściwie nie dziwi mnie wcale, że rozcieńczona CS smakuje nie lepiej (czy wręcz gorzej) od standardowej dyszki. W końcu, dlaczego miałoby być inaczej?... Ale spokojnie, nie od razu dasz jej radę bez supportu |
| Aktualnie otworzylem buteleczke Laphroaiga10 CS batch001 (57,8%), bez dolewania wody ciezko dostrzec smak... i mam pytanko, ile czasu po dolaniu wody dac tej whisky zeby sie "otworzyla" |
| Marcinie nie idz ta droga ), będziesz żałował |
| Ciesz się tym etapem poznawania whisky, piękniej nigdy nie będzie |
| Obawiam sie, ze za pare lat wyprze to zespol Kilchomana-Arrana |
| choć za kilkanascie lat kilchoman moze zginać kolana niewiernym |
| jakoś trudno mi w to uwierzyć |
| Ja kupilem niestety rowniez 21 (Havana Rum finish) i 30 yo. Obie fatalne. |
| O ile z pierwszą obserwacją w pełni sie zgadzam |
| Powtorze zatem, ze niegdysiejsza Solera 15 yo byla naprawde dobra whisky |
| No to się wkopałem Właśnie wczoraj kupiłem 21. A nic to! Będzie mi smakować! Gorszej Glenfiddich niż 15 to już chyba nie będzie. |
| Nie myśl o zakupach w kategorii wkopywania się lub nie. |
| Dana whisky jednemu smakuje, a drugiemu już nie... |
| nie poznasz podstawek to i wypasów nie docenisz, bo niby jak? Z czym je porównasz? |
| innych nawet ¼ nie dałem rady, bo zwyczajnie mi nie smakowały. |
| Z czasem sam wykreślisz z listy niektóre destylarnie |
| W sensie - miałem, próbowałem, mam własną opinię. |
| W przeciwieństwie do wielu tutaj - lubię Glenfiddicha 12YO I nie wstydzę się tego. |
| W przeciwieństwie do wielu tutaj - lubię Glenfiddicha 12YO Smile I nie wstydzę się tego. |
| jedyne co ma na poziomie.............. to kolor |
| za kilka lat se to przeczytasz i się ubawisz |
| nie bardzo wiem co takiego można lubić w 12YO fidiku |
| Gorzej, jak stwierdzę, że nic się w tym temacie nie zmieniło. I nadal będę go lubił. |
| Radość z picia taka sama za cenę niższą |
| Zobaczysz, jak pójdziesz z postępem to jeszcze Ci się światopogląd nie raz zmieni, jeszcze spojrzysz na tego Lagavulina jak na whisky do codziennego, a nie odświętnego picia |
| Wiele też zależy od predyspozycji organizmu, bo jeśli robisz flaszkę na raz to nie wiem co Ci poradzić |
| Sieganie po whisky z wysokiej polki ma i plusy i minusy to jasne. Dla mnie plusy przewazaja. |
| Wiem, że kiedyś to, co teraz mnie kręci, będzie fuj i ble... (Może żona się nie obrazi... hihihi) |
| tylko pytanie czego sie szuka w whisky - czegos fajnego do wypicia czy coraz lepszych rzeczy. |
| sherrowego Aultmore, ktory cenowo i smakowo byl idealny |
| Teraz zas bardzo ciekawy Miltonduff 22yo alembic |
| 54 euro, moze 57 |
| Ano, ale niestety obecnie juz bardzo ciezko dostac, bylo 611 butelek o ile pamietam. |
| zawsze mam Lagavulina CS (12yo o.b., Classic of Islay albo Jack Pirate), Ardbeg Uigaedail, Laphroig 10-13yo CS i Aberlour A'Bunadh |
| Glenmorangie to ma na drugie "rozczarowanie" |
| Upolowałbyś mi na e-bayu lafroja green stripe? |
| a tle CS może wypaść bezkopytnie |
| bom ja lafrojowy zbok. |
| często celowo go omijam |
| A ja właśnie z lepszą połową sączymy Uigeadaila, jako godne ukoronowanie dnia przed snem |
| będzie wesoła nocka |
| czasem są takie dni, że whisky po prostu nie smakuje... trzeba się nauczyć z tym żyć |
| wspomienie "lat dziecinnych", |
|
A co do Ardbegów... Jakoś teraz kupiłem ktoregoś z kolei 10-latka, tego Uigeadaila.. i jakoś nie nie mogę się doszukać tego "syfu", który miała w sobie pierwsza flaszka 10 letnego Ardbega niefiltrowanego. Jakoś, może to tylko mylne wspomnienie, żadna z tych, co mam teraz nie dorównuje zapachowi szpitalnego śmietnika tej pierwszej... |
| Choc historia przedstawiona przez Ciebie nie odbiega od standardu (jestem daleki od szydzenia i kozaczenia) to witaj i rozgosc sie. Jesli kupiles Caol Ile instyktownie to znaczy, ze masz dobrze ustawiony instynkt. A jesli nadal nie wiesz czemu ja kupiles to ja otworz i zobacz. |
| Czołem czołem,
Przedkładać Taliskera nad CI żaden wstyd... Witaj na Forum, przede wszystkim Zanim znawcy się wypowiedzą, wtrące swoje trzy grosze: OBecna Cly 14yo to antyteza dobrej oficjalnej podstawki, trzymaj się od niej z daleka - a jeśli zakupiłeś, spróbowałeś, i co więcej Ci pasi, to imho znajdziesz bez trudu wyraźnie lepsze łychy i to na dosłownie każdej półce cenowej - fajna perspektywa, prawda? Woodforda piłem z jakiejś miniatury, niestety nie zapisała się na twardym dysku |
| Kiba napisał/a: |
| ale jak widze highland tak jak speyburn i glenfiddich to pewnie nic ciekawego |
| czy single barrel to odpowiednik single malta ze szkocji? |
| a tak dla nowicjusza co znaczy imho i vatted? |
| pragnę zaznaczyć ze clynelish kosztował mnie 80zł dlatego wziąłem ale nie próbowałem jeszcze... ale jak widze highland tak jak speyburn i glenfiddich to pewnie nic ciekawego;d
glen broch znowuż 48zł , blanton's 70zł choć to chyba nie super tanio bo na necie widziałem go za 99... woodford 64zł |
| a takie pytanko odnośnie otwartej butelki ...co sie z nią dzieje z czasem ubywają %? i jak szbyko i w jakim stopniu?? |
| Mateo napisał/a: | ||
Tu masz posty o tym: http://www.bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=156 http://www.bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=943&highlight=przechowywanie |
| a mnie bardziej ciekawi fakt trzymania połowy 0,7 przez 10 lat od otwarcia.. |
| mnie bardziej ciekawi fakt trzymania połowy 0,7 przez 10 lat od otwarcia.. |
a na chu.... trzymac tyle czasu otwarta whisky???? Jesli piszesz z tego tematu prace naukowa to niestety watpie zeby ktokolwiek tu na forum trzymal tak dlugo otwarta butelke. A nie wyobrazam sobie innego powodu zadania takiego pytania. |
strasznie trudne pytania zadajesz jak jest whisky bardzo "dobra" to raczej nikt jej nie trzyma przez 10 lat , jak fatalna to spadek mocy i smaku i tak jest bez znaczenia , zawsze możesz połowę 0,7 przelać do 3 sampli po 100 ml lub jednej buteleczki 0,350-czasami są takie, pamiętam Glengoyne 10 i 17 w dwóch buteleczkach po 0,350 |
| a czy to znaczy, że muszę ją żłopać do zera na szybko.......i jak się uzbiera kilkanaście takich otwartych a nie pijam tego codziennie to nie tak łatwo to wypić. |
10 lat.....3650dni....0.7 to ok 20 dramow....3650 dni/ 20 to wychodzi jeden dram na trzy miesiace...a jesli masz 3 otwarte butelki to nawet na miesiac!! Fakt. inna mam miare. |
| otwartych ponad 30 |
| a jakie kieliszki byście polacali ? bo rynek w to dość ubogi:( |
| Mateo napisał/a: | ||
Post o tym temacie: http://www.bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=799&highlight=szklanka Szybki skok do strony BOW odnośnie szkła do degustacji http://bestofwhisky.pl/news.php?id=59 http://bestofwhisky.pl/news.php?id=61 |
| bardzo przyjemnie wącha się whisky z kieliszka do grappy, ale niestety jest on za mały |
| tylko gdzie takie można kupić/zamówić? |
| Umiar napisał/a: |
|
Wziałem Laga i Taliskera, wg mnie cena Laga super. |
| Witamy, witamy SC faktycznie kończy działalność za kilka dni?... |
| scottish_house napisał/a: |
|
A później |
| Podsumowując, jako singlemaltmaniac mogę powiedzieć, że 21 letni blend Antiquary naprawdę może niekiedy stanowić dobrą alternatywę dla nieco starszych singli. |
| A swoją drogą przypuszczam, że taki 21 letni blend tani nie jest, |
| A swoją drogą przypuszczam, że taki 21 letni blend tani nie jest, |
| Jedno, o co chciałbym dopytać: jakie konkretnie starsze single masz Janku na myśli? Chciałbym w ramach odmiany spróbować tej mieszanki na A, skoro taka dobra, rzucając ją na właściwą płaszczyznę porównań... |
| PS. Sprawdzone adresy zakupowo-wysyłkowe:
www.cadenheads.com.pl www.sztukawina.pl http://www.wina-mp.pl/lista.php?rodzaj=single%20malt&1=Whisky&2=Single%20Malt www.alkoholeswiata.com Przejrzeć, porównać... i nic, tylko kupować |
| Gdzie ja juz widzialem takie okreslenia i slownictwo jak w tych notkach...kurde przypomniec sobie nie moge |
| mieczu napisał/a: |
|
Czy wy pijacie jakieś blendy?. Co można kupić w miarę przywoitego do barku, żeby mieć na pierwszą linię frontu - do raczenia gości którzy whisky tak niekoniecznie, ale by chcieli też spróbować? Oprócz tego JW BL, który nie wiem dlaczego robi wrażenie. Tulamory, chivaisy, Bushmillsy? |
| Po Glenmorangie Original mam słabość do tej marki/gorzelni/dystylerni |
| Dziś się jeszcze raczyłem tym Originalem i dla mnie bajka. Ten miód i wanilia i to wszystko. Więcej się wącha, niż smakuje. Nawet żona była mocno zdziwiona, jak to ładnie pachnie. |
| Te szklaneczki w gratisie z Taliskerem powinny być lepsze. |
| Czy wy pijacie jakieś blendy?. |
| Oprócz tego JW BL, który nie wiem dlaczego robi wrażenie |
| Aha, no i zaczynam się rozglądać za jakimś kaszkietem, kapeluszem albo przynajmniej hartem rosyjskim, żeby nie smakować tak na golasa zupełnie. |
| "Nie zapomisz nigdy, nie zapomnisz nigdy tamtych..." |
| Na razie nawet szklanki nie mam odpowiedniej, więc wlałem do szklanki od piwa, nie do kufla, tylko takiej na nóżce i zwężającej się - zamykającej u góry. Jest trochę za duża, ale aromat trzyma i uwalnia no i jak na zupełną prowizorkę jest nieźle. |
| Czy wy pijacie jakieś blendy?. Co można kupić w miarę przywoitego do barku, żeby mieć na pierwszą linię frontu - do raczenia gości którzy whisky tak niekoniecznie, ale by chcieli też spróbować? |
| PS. Rajmundzie - istnieją oczywiście dobre blendy. Ale dobre blendy, to jeszcze nie dobra whisky |
| PS. Rajmundzie - istnieją oczywiście dobre blendy. Ale dobre blendy, to jeszcze nie dobra whisky |
| Dawidzie, podpis dla Ciebie: "Dobra whisky zaczyna się tam, gdzie kończą się blendy" |
| Moze sie tutaj naraze komus |
| JW green label i big peat |
| Hm... Moze sie tutaj naraze komus, moje doswiadczenie wciaz niewielkie, ale sa przeciez blendy (moze niekoniecznie ze zbozowka ) ktore warto sprobowac... wg mnie ciekawy jest JW green label i big peat - super jak dla mnie. |
| Najgorsze jest to, iż może i są warte spróbowania ale tylko do chwili spróbowania, bo od tego momentu już nie są tego warte. W krainie SM jest jeszcze tyle do odkrycia, iż nie ma co sobie zawracać głowy wyszukiwaniem jakiś blendów, które być może będą "warte spróbowania". A wydawanie, nawet niewielkich kwot, po to aby się o tym przekonać jest stratą pieniędzy. |
| Wojtunia napisał/a: |
| Powrót syna marnotrawnego... |
| Nieźle teleportuje |
| ktoś znany i lubiany?? |
| Marcos napisał/a: |
| Jako nowy na forum i w temacie SM, chciałbym przywitać starych wyjadaczy ...a że szybko się uczę i mam dobrego Mentora, to myślę że będzie OK! |
| Słowa uznania się należą jeśli po wlaniu w siebie JW, Grant's i Chivas dalej chcesz pić whisky |
| Witaj na forum. Słowa uznania się należą jeśli po wlaniu w siebie JW, Grant's i Chivas dalej chcesz pić whisky Wink Tak czy inaczej, czekamy na Twoje wrażenia ze starcia z maltową rzeczywistością Smile |
| miałem ostatnio styczność z Balantines i że tak powiem - szału nie ma |
| Ulubiona whisky: Mortlach |
| nie pilem naprawde dobrego |
| bo TY sobie mój drogi poprzeczke za wysoko zawiesiłes Wink) |
| bez poszanowania praw autorskich |
| Remcio napisał/a: |
| A mianowicie Mortlach 16 Y. Old 0,7l /43%/ |
| Ach to moze ja sie jednak wtrace prowokacyjnie, ale moze choc czesciowo pozytecznie. Nigdy nie pilem naprawde dobrego: Mortlacha, Glen Scotii i Loch Lomonda.
Z naprawde duzym trudem powstrzymuje sie zeby nie wydluzyc mocno tej listy Twisted Evil |
| Bo ty sie Rosomak wogole na whisky wcale nie znasz znaczy sie ogolnie nic w sensie ze prawie |
| W ramach pokuty wypije 6... no niech bedzie 7 oficjalnych Bruichladdich Twisted Evil
|
| ale my wybieramy które , bo to w końcu pokuta ma byc |
| Oscarez obiecuje poprawe! W ramach pokuty wypije 6... no niech bedzie 7 oficjalnych Bruichladdich |
| wiesz tam stoi alembik "Ugly Betty " z takiego cuda jeszcze mogłes łychy nie pić |
| czy to nie w nim plywajac szkoci szukali potwora z Loch Lomo...znaczy Ness??? Twisted Evil |
| wcześniej znany jako U-752 |
| 1963 napisał/a: |
| Wiele maltów się wypiło. |
| Moja ulubiona trójka.
I.LAGAVULIN 16 II CAOL ILA 18 III GLENGOYNE 17 |
| Witam wszystkich wielbicieli Szkotek. |
| Od tamtej chwili zdecydowanie wolę te z domieszką Very Happy dymku torfowego,są niepowtarzalne bo o każdej porze dnia czy nocy wiadomo ,że to szkocka i czuje się powiew tamtych klimatów.
Moja ulubiona trójka. I.LAGAVULIN 16 II CAOL ILA 18 III GLENGOYNE 17 |
| Początkującym whiskofanom polecam książki,
1.Whisky- autor Charles MacLean 2.Zostań koneserem whisky - autorka. Helen Arthur |
| Nadaję z ul.Różowej os.Bukowe |
| RudeBoy napisał/a: |
| Stefan? |
| Pawloff napisał/a: |
| W tym momencie najlepiej wspominam 18 letniego Glena Fiddicha, przywiezionego z duty free, który moim zdaniem posiadał najlepsze cechy dwunastki i piętnastki, Lekkość kwiatowa woń. Słodkość dwunastki i ciężki ładunek smakowy 15-stki. Przyjemnie zbalansowany, jednocześnie delikatny dla języka, bardzo gęsty i złożony w smaku z pięknymi, bardzo intensywnymi aromatami, smak długo zostawał na języku, aż żal popijać wodą.
Zauważyłem, że fanów Fiddichów na forum nie wielu, ale moim zdaniem, jak dla kogoś, kto tak jak ja wypił dopiero kilkanaście single maltów, to idealna whisky na początek drogi bez odwrotu… |
| Oni są zgrzybiali i rozgoryczeni. Wiesz, trawa bardziej zielona i te sprawy. No i zwyczajnie zazdroszczą Ci radości odkrywania single malts. To źli ludzie po prostu są Wink
Choć tak naprawdę, to oni mają rację Wink |
| bym kupil wszystko. I PRZEMŁÓCIŁ |
| Krzycho napisał/a: |
| W końcu kształtuje mi sie smak i jestem dopiero na początku tej drabinki |
| oscarez napisał/a:
bym kupil wszystko. I PRZEMŁÓCIŁ no to zdrówka życzę Laughing Laughing bez wsparcia sił nadprzyrodzonych cięzko będzie wyjść bez szwanku z takiej potyczki |
| W porównaniu z tą Lagavulin sprzed kilkunastu lat, znaczy. |
| Jak poznać czy jest to starsze wydanie - po kodzie kreskowym ? |
| Jak poznać czy jest to starsze wydanie |
| Yoozel napisał/a: |
| chętnie poczestuje jak na nowego w szeregach przystało |
| Miras,
a ta whisky u ciebie była? http://www.thewhiskyexchange.com/P-14431.aspx |
| Właśnie, jako początkujący dałem się zwieść serii Platinum:) |
| Oscarez Ty to masz zdolnosc przyciagania fanow.... |
| Docen wiec choc wysilki, maski i aktorskie popisy... Badz prawdziwym artysta! Zarumien sie na widok entuzjastycznych Przyjaciol! |
| Docen wiec choc wysilki, maski i aktorskie popisy... Badz prawdziwym artysta! Zarumien sie na widok entuzjastycznych Przyjaciol! |
| Oskar Przyjacielu, dlaczego nie widzisz ilu masz Przyjaciół |
| Przyjacielu, widzisz ile rzeczy ci wychodzi |
| Nie dałbym głowy, ale chyba widziałem Was dzisiaj na Paradzie Równości (na TVN24).
|
| RudeBoy napisał/a: |
| Ja bym tam ostrożny był, bo Kolega może nam kosę sprzedać |
| OB jest niezłe i buteleczki są naprawdę tanie.Za literek 10 latki ok 20-23 Eur.
12 latki ok 25-30 Eur. Macallany jak zwykle drogie |
a nie lepiej trochę dołozyć i kupić coś co z przyjemnością można pić przez długie m-ce niż męczyć się z litrową podstawką wmawiając sobie że jest znakomita ? |
| Pocieszny_PCS napisał/a: |
| Witam wszystkich |
| pewnie z czasem się trzeba będzie zagłębić. |
| towarzyszy do degustacji z Warszawy |
| dilvish napisał/a: |
| Witam
Z okazji, że znam się z autorem wątku osobiście od kliku dobrych lat Witam wszystkich |
| Wiktor napisał/a: | ||
Hej hej! Mr Anderson, welcome back.... We missed you.
|
| mehau napisał/a: |
| Najchętniej delektuję się specjałami z wyspy Isle, |
| Dla przykładu właśnie popijam sobie Cameron Brig |
| Cameron Brig to nazwa whisky, a Cameron Bridge destylarni. Popraw mnie jeśli się mylę |
| Dla przykładu właśnie popijam sobie Cameron Brig, czyli rzadko w Polandii spotykaną whisky z gatunku single grain. |
| - 1:1 Smile |
| Rajmund napisał/a: | ||
Witaj
Ale powiedz przynajmniej, na swoją obronę, że robisz to z należnym obrzydzeniem |
| Chyba najlepiej trafiłeś, znajdziesz tu wszystko czego szukasz, poznasz wiele lepszych whisky niż Arran czy Glengoyne(blee) |
| Chyba najlepiej trafiłeś, znajdziesz tu wszystko czego szukasz, poznasz wiele lepszych whisky niż Arran czy Glengoyne(blee) |
| bardzo się mylisz pilismy w radziejowicach genialnego Glengoyne |
| o kolego , bardzo się mylisz pilismy w radziejowicach genialnego Glengoyne , a i Arrany potrafiły olśnić i to ladnych kilka lat temu.
|
| Widac mieliscie wiecej szczescia niz ja - nigdy na dobra wersje glengoyne nie trafilem. |
| "bo TY sobie mój drogi poprzeczke za wysoko zawiesiłes". Pawcio. |
| Pytanie tylko czy w podobnej kategorii wagowej zawodnicy. Cena/wiek/rocznik? bo skad wezme np Glengoyna z lat 60tych nie wydajac na niego 300-400F? hehe |
| Ja zawsze kupuje w sklepie Ballantines to co akurat doradza Pan Sprzedawca |
| ja myslalem, ze tam sprzedaje Pani ale nie byłem nie wiem |
| Pamiętaj, nie ma głupich pytań |
| ojjjj są. |
dlaczego SM są droższe od wódki, procenty są bardzo zbliżone |
dlaczego SM są droższe od wódki, procenty są bardzo zbliżone |
| grzegorzf napisał/a: |
| Dzięki wszystkim za odpowiedzi Chyba zaryzykuję i wezmę tego Taliskera. Jeszcze pozostaje zakup odpowiedniego szkła, i pewnie w niedalekiej przyszłości będę się mógł podzielić pierwszymi wrażeniami |
| RudeBoy napisał/a: | ||||
Ja akurat piję wódki zbliżone ceną do Taliskera, CI 12yo i Laga 16, a jedna jest nawet droższa. |
| Tez jadlem hamburgera za 100zl. Nie zmienia to faktu, ze choc swietny to jednak nadal byl hamburger... |
| chętnie dowiem się jakie to są te dobre koniaki |
rowniez chetnie sie dowiem - podjalem stosunkowo niewiele prob znalezienia koniaku, ktory dorownalby sredniej jakosci single malt, ale rezultaty byly bardzo zniechecajace i zaprzestalem poszukiwan, moze ktos kompetentny doradzi co i jak..... |
| Pytanie jest jak najbardziej szczere i bez jazdy. Przypominam sobie, na przykład, pewien rum (Pyrat???), którym uraczył nas kiedyś w Karpaczu Wiktor. Rum był przedni i chętnie bym po niego sięgnął niejeden raz jeszcze. Jestem pewien, że istnieją też koniaki, które potrafią zauroczyć. Ale gdzie one są i jak się nazywają...?. |
| Nie ja to pisalem, ale nie chodzilo o Captain Morgan to akurat pewne |
rowniez chetnie sie dowiem - podjalem stosunkowo niewiele prob znalezienia koniaku, ktory dorownalby sredniej jakosci single malt, ale rezultaty byly bardzo zniechecajace i zaprzestalem poszukiwan, moze ktos kompetentny doradzi co i jak..... |
| Podobna sytuacja jest, ze starymi drogimi Cognac (nie mylić z tanią francuską brandy typu napoleon). Nie da się porównać do whisky. Zupełnie inna paleta smaków i bogactwo aromatów i inny sposób otrzymywania |
| Trunek jeszcze bardzie zasłużony wśród koneserów, a przez fanów whisky, nie doceniany (albo nie odkryty) i na odwrót... |
| Ryzykowne dość stwierdzenie. Wg mnie może właśnie dlatego tak niewielu fanów koniaków jest wśród fanów słodowej, bo ci drudzy mieli niejednąokazję aby porównać oba kanony? Chyba, że mamy na myśli fanów whisky mieszanej. Z takową koniaki mają faktycznie wyraźny wspólny mianownik - jak bardzo się nie rozpływać nad obecnymi w nich (bądź nie) smakami, jeden zawsze da się wyczuć: drapiący smaczek "czysto alkoholowy" |
| To znaczy 40 ml bym spróbował, ale 0,7 kosztującej tysiąc lub więcej w życiu bym nie kupił. |
| Od 200 zł da się kupić VSOP prawie "aksamitnie gładkie". |
| SM nawet i 18 letni potrafi drapać i piec świeżym spirytusem |
| ...w przypadku whisky tracisz wiele. Naprawdę WIELE. Bywają, owszem, świetne edycje i po 200-300 PLN, ale po pierwsze - żeby na taką trafić trzeba "przemłócić po drodze" dziesiątki, jeśli nie setki wersji (gdzie zatem oszczędność?), po wtóre: nadal nie mogą się równać ze świetnymi edycjami single malt z wyższej półki cenowej... |
| Bywają, owszem, świetne edycje i po 200-300 PLN, ale po pierwsze - żeby na taką trafić trzeba "przemłócić po drodze" dziesiątki, jeśli nie setki wersji ... |
| Z tego co do tej pory znalazłem są to w większości edycje limitowane (Tomatin nawet zredukowana do 208 butelek…) Pewnie w 2007 czy 2009 były łatwo dostępne, ale w tym momencie praktycznie wszędzie gdzie uda mi się znaleźć, pojawia się rare edition „no loger aviable”
[...] Wydania zapewne to zacne i warte dalszego szukania, więc jeszcze popróbuję, może coś się zostało i nie będzie miało ceny dla kolekcjonera… Z tego co mi podałeś, to polecasz niezależne limitowane bottlingi, a czy z official bottle nie znajdzie się czegoś wartego zakupu, w tym przedziale cenowym i ogólnie dostępnego? |
| tu cos zblizonego - pewnie tez niezle |
| Czy z ogólnie dostępnych w tradycyjnej sprzedaży SM ( w Delikatesach typu Alma, Bomi, czy Alkohole świata etc. Hipermarketach Marko, Selgros, Auchan, Real itd.) da się kupić jeszcze dobrą SM w cenie 200-300 zł? |
| A my jej aby nie piliśmy? |
| Caol Ila 18yo, o ile mi wiadomo, nie jest już produkowana? A faktycznie BYŁA b. udana. Przynajmniej ta wersja w czarnym kartonie... |
| Obecnie jednak, w sytuacji, kiedy niejedna destylarnia sprzeda wszystko, co wleje do butelek i opatrzy swoją marką, jakość wersji OB spadła dramatycznie. Nawet jeśli nie zmieniła się etykietka. O tym też nie raz tutaj rozprawiano - zwiększenie produkcji poza granice rozsądku musi się tak skończyć. No i nie ma gwarancji, że starsza OB będzie warta ceny kilkakrotnie wyższej niż cena "podstawki". Czasem wręcz przeciwnie. |
| Jaka jest gwarancja, że w butelce OB opisanej dajmy na to 30 YO jest SM, który rzeczywiście przeleżał w beczkach 30 lat??????? a nie np. 3 lata, albo jeszcze krócej |
| owiem zupełnie szczerze, że jak pierwszy raz próbowałem tej CI to dużo bardziej mi smakowały ogólnie dostępne koniaki VSOP w podobnej cenie |
| Jaka jest gwarancja, że w butelce OB opisanej dajmy na to 30 YO jest SM, który rzeczywiście przeleżał w beczkach 30 lat??????? a nie np. 3 lata, albo jeszcze krócej... |
| Tak samo mogą kombinować niezależni dystrybutorzy. |
| a był przecież jeszcze wcale nie gorszy http://www.thewhiskyexchange.com/P-4548.aspx pamiętacie?
|
| stary ,z całym szacunkiem ale wylazł z ciebie mały "polski" kretacz;) , z wielu cech możemy byc dumni ale akurat ta nam chwały nie przynosi. |
| bo prawo znaczy w GB PRAWO a nie kierunek |
| nie odkrecaj kota ogonem , zarzuciłeś że niezalezni moga oszukiwać na wieku whisky ...
ja myslę że jednak nie oszukują. |
| nawet im to do głowy nie przyjdzie. |
| językiem to raczej trudno dokładnie ocenić |
| Ale z drugiej strony niektóre SM które piłem, smakowały dużo gorzej od blendów, w przypadku których nikt nie ukrywał, że mają około 3 lat… i skoro w tej beczce przeleżały aż 12 do 15 lat to co to za kiepska beczka musiała być… |
| Do tej pory z tego przedziału cenowego np. próbowałem OB: Coal Ila 18 YO, Lagavulin 16 YO, Ardbeg Uigedail, Jura 16 YO, Laphroaig 15 YO, Glenfiddich 18 YO, Glemnomarngie Lasanta i Nectar D'OR i wspominam całkiem nieźle, zwłaszcza reprezentację z Isley i Jurkę |
| Mam wrazenie, ze albo miales okropnego pecha, albo masz bardzo specyficzny gust. |
| Co zas do wieku to smiem twierdzic, ze odroznienie 10latki od czegos powyzej lat 30 jest jak najbardziej mozliwe, choc oczywiscie nie w 100% przypadkow. |
| Uważam dokładnie tak samo, ale rozróżnić w ślepy teście dajmy na to 27 i 30 , o których wiemy tylko tyle, że mają 27 i 30 lat i są z tej samej destylarni z tej samej seri byoby już trudniej |
| Zależy czyj to język... |
| takie doświadczenie jak Twój |
| A jako, ze w ogole nie spotkalem sie z przejawami czegos co wskazywaloby na to, iz tego rodzaju problem istnieje to po tylu sprobowanych maltach pozwole sobie domniemywac, ze go nie ma. |
| Od paskudnego ballantinesa lepsza jest nawet obecna podstawka Glenfiddicha |
| No dobrze można udowodnić, że się kupiło od destylarni taką i taką beczkę, ale "Polska krętacza dusza" podpowiada mi pytanie, czy na pewno we wszystkich butelkach, jest towar z tej właśnie beczki i czy na pewno ta beczka ma rzeczywiście 30 lat, skoro w dobie rosnącego popytu na dajmy na to, tę właśnie 30 letnią serię, destylarnia leje byle co... a, nam zostaje wierzyć tylko na słowo, że to "byle "miało rzeczywiście okazję poleżakować 30 lat. |