|
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku
|
|
Malutka prośba do forumowiczów |
| Autor |
Wiadomość |
bartoszek
Singlemalt Whisky Crusader Nadal poszukuję

Ulubiona whisky: Ekstremalne dziwadła
|
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 7:49 pm
|
|
|
Nie
Jesień porą samobójstw?
Z Islay naprawdę można wybrać ciekawiej... Jakie masz priorytety? |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
Rajmund
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:18 pm
|
|
|
Nie słuchaj Wiktora. Zgryźliwy na starość się zrobił Z tej czwórki osobiście stawiałbym na Talikser. Ale fakt, bywają na świecie lepsze whisky
Pozdrawiam,
Rajmund |
Rajmund |
|
|
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:27 pm
|
|
|
| Rajmund napisał/a: | | Ale fakt, bywają na świecie lepsze whisky |
Co nie?
No z czwórki to wiadomo.
Ale nawet cztery jamniki w zaprzęgu nie prześcigną charta! |
Wiktor
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
oscarez
Singlemalt Whisky Apostle Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:32 pm
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | Ale nawet cztery jamniki w zaprzęgu nie prześcigną charta! |
transponując: kto się piz.. urodził to orłem nie umrze |
|
|
|
 |
rosomak
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
|
|
|
|
 |
oscarez

|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:35 pm
|
|
|
| rosomak napisał/a: | | ale borsukiem moze.... |
i ja tu niby antysemita |
|
|
|
 |
bartoszek
Singlemalt Whisky Crusader Nadal poszukuję

Ulubiona whisky: Ekstremalne dziwadła
|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:36 pm
|
|
|
Pewnie,że można wybrać ciekawiej z Islay,ale to z reguły wiąże się
ze znacznie wyższą ceną,a muszę trochę ograniczyć wydatki,bo zbieram m.in.
na nowe body Nikona.
A jeśli chodzi o preferencje to ostatnio niewiele poza rejonem Islay mi podchodzi.
W szafce stoi kilka torfowych butelczyn:
-Ardbeg Supernowa SN2010,Uigeadail,Blada
-Laphroaig 15,Cask Strenght,10 YO
-Bowmore 12,15,17 YO
Jest też kilka z innych rejonów…ale te na razie muszą poleżeć,bo ostatnio wszystko
co nie torfowe mi nie podchodzi.
Może Wiktor ma racje…może najpierw zużyję zapasy…nie specjalnie chce mi się
dołączać do szacownego grona jesiennych samobójców
|
|
|
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:40 pm
|
|
|
W takim razie każda z wymienionych przez Ciebie w pierwszym poście byłaby krokiem wstecz. Tak jak juz dziś pisałem w innym miejscu, czas na Lagavulin 12yo cs OB - ewentualnie CI 18yo OB, o ile gdzieś ją jeszcze dostaniesz I bez obaw, fundusze zbytnio nie ucierpią przy tym. |
Wiktor
|
|
|
 |
Rajmund
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:40 pm
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | Rajmund napisał/a: | | Ale fakt, bywają na świecie lepsze whisky |
Co nie?
No z czwórki to wiadomo.
Ale nawet cztery jamniki w zaprzęgu nie prześcigną charta! |
To prawda. Jednak wydaje mi się, że troszeczkę za bardzo staramy się popędzić naszych nowych Forumowiczów. Niech oni sobie poznają dokładnie półkę podstawową i niech sami upomną się o coś więcej jak sami poczują taką potrzebę. Takie jest moje zdanie. Mam wrażenie, że zarzucacie ich tymi wszystkimi niezależnymi, limitowanymi, wyjątkowymi łiskaczami trochę za bardzo, za szybko. Ja czułbym się przytłoczony. Chciałbym poczuć grunt pod nogami, rozeznać sytuację. Ale nie wiem, może to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam,
Rajmund |
|
|
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:41 pm
|
|
|
No i jeszcze Lag 16yo, ale to już chyba oczywiste |
Wiktor
|
|
|
 |
oscarez

|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:42 pm
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | ewentualnie CI 18yo OB |
czasem to mialem wrazenie ze ktos z ekipy CI podpieprzył beczke PE i domieszał do 18yo |
|
|
|
 |
pawcios
Singlemalt Whisky Combatant

Ulubiona whisky: Laphroaig
|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:42 pm
|
|
|
| bartoszek napisał/a: | | nowe body Nikona |
A jakie body?
Ja z kolei z powyżej wymienionych poleciłbym Ci
| bartoszek napisał/a: | http://singlemalt.pl/caol-ila-cask-strength-61-6-0-7-l
Caol Ila Cask Strength / 61,6% / 0,7 l |
Na pewno zaspokoi Twoje torfowo-siekierkowe rządze... Talisker jest fajny, ale jeśli masz jazdę na torf może Ci się wydać za mało kopytny
p.s. Rajmund dobrze prawi |
|
|
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:48 pm
|
|
|
Coś w tym jest co piszesz Rajmundzie, chyba nazbyt umyka nam fakt, że sami nie od razu przesiedlismy się z podstawek na, powiedzmy, "optymalne" edycje. I aspekt finansowy też ma tutaj znaczenie.
Niemniej, czy po Laphroaigu 10yo cs warto wracać do, dajmy na to, CI no age?
Pewne kierunki można chyba też sobie odpuścić, przynajmniej na etapie szukania czegoś "za niewiele więcej, a już wyraźnie lepszego" od podstawek. Mam na mysli choćby serię Double Matured od Diageo, liczną konfekcję Bruichladdich, wymyślnie finiszowane Arran... Tak ja przynajmniej uważam. Jest tyle fajnych whisky - już dostępnych w kraju - po których można zawołać wyłącznie "więcej!" |
Wiktor
| Ostatnio zmieniony przez Wiktor Śro Paź 27, 2010 8:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafi
Singlemalt Whisky Apprentice

|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 8:52 pm
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | ewentualnie CI 18yo OB, o ile gdzieś ją jeszcze dostaniesz |
Dobrym źródłem CI 18yo (w przystępnej cenie 169 pln) był ostatnimi laty auchan. Niestety, w moim sosnowieckim, po przecenie na 100 pln! przed ostatnimi świętami Bozego Narodzenia została wymieciona z półek i więcej jej nie widziałem... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|