bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Blendy
Autor Wiadomość
Raven 
Singlemalt Whisky Apprentice

Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 8:52 pm   Blendy

Mam takie trochę przewrotne pytanie do ekspertów, ponieważ zdaję sobię sprawę z tego, że uważacie Blendy z "podgatunek" Whisky (z resztą - w porównanie do Maltów - tak faktycznie jest) :D Wiem też jednak, że zapewne w waszej kiperskiej karierze spróbowaliście oprócz tych litrów single malt także pewnie sporo Whisky Blended, tak więc ciekaw jestem, który z Blendów wywarł na was (przynajmniej stosunkowo) najkorzystniejsze wrażenie. Nie chodzi mi tu o przyrównywanie Blendów do Whisky spod znaku Malt (Broń Boże!), tylko wskazanie najlepszego trunku z tego najbardziej popularnego "podgatunku" Whisky Blended :D

rosomak 
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 8:43 am   

Witam. Zdecydowanie Grand Old Parr - pare klas wyzej od reszty blendow jakie pilem (a troche tego bylo). O ile zreszta dobrze pamietam ktoras z wersji Old Parr'a zostala uznana zwyciezczynia wsrod blendow przez Jima Murray'a w tegorocznej Whisky Bible.

Rajmund 
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 3:11 pm   

Witaj,

Drugi głos za Grand Old Parr, choć akurat ja na pierwszym miejscu wśród blendów bym jej nie postawił.

Nie tak dawno dostałem butelkę 18-letniej Chivas Regal od jej polskiego dystrybutora. Muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Single malty klasy Glenfiddich 12YO miała baaardzo głęboko pod sobą.

Pamiętam też dość miły etap w mojej edukacji whisky'owej związany z Dimple 15YO. Dawno jej nie piłem, więc nie wiem jak dzisiaj bym ją oceniał, ale wtedy całkiem sobie radziła z moim podniebieniem. I głową ;-)

No i gorąco polecam Asyla, whisky mieszaną z Compass Box.

Pozdrawiam,
Rajmund

Raven 
Singlemalt Whisky Apprentice

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 8:06 pm   

Dzięki za odpowiedź. Grand Old Parr jeszcze nie miałem okazji posmakować, ale Chivas (nawet ten 12-o letni) całkiem daje radę jak na mieszankę :wink:

[ Dodano: Nie Wrz 16, 2007 4:29 pm ]
Mam jeszcze takie pytanie odnośnie Blendów - w których z dostępnych na rynku mieszanek największy udział mają malty z Islay?

Odpowiedz do tematu