|
Blendy |
| Autor |
Wiadomość |
Raven
Singlemalt Whisky Apprentice

|
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 8:52 pm Blendy
|
|
|
Mam takie trochę przewrotne pytanie do ekspertów, ponieważ zdaję sobię sprawę z tego, że uważacie Blendy z "podgatunek" Whisky (z resztą - w porównanie do Maltów - tak faktycznie jest) Wiem też jednak, że zapewne w waszej kiperskiej karierze spróbowaliście oprócz tych litrów single malt także pewnie sporo Whisky Blended, tak więc ciekaw jestem, który z Blendów wywarł na was (przynajmniej stosunkowo) najkorzystniejsze wrażenie. Nie chodzi mi tu o przyrównywanie Blendów do Whisky spod znaku Malt (Broń Boże!), tylko wskazanie najlepszego trunku z tego najbardziej popularnego "podgatunku" Whisky Blended |
|
|
|
 |
rosomak
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
|
Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 8:43 am
|
|
|
| Witam. Zdecydowanie Grand Old Parr - pare klas wyzej od reszty blendow jakie pilem (a troche tego bylo). O ile zreszta dobrze pamietam ktoras z wersji Old Parr'a zostala uznana zwyciezczynia wsrod blendow przez Jima Murray'a w tegorocznej Whisky Bible. |
|
|
|
 |
Rajmund
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 3:11 pm
|
|
|
Witaj,
Drugi głos za Grand Old Parr, choć akurat ja na pierwszym miejscu wśród blendów bym jej nie postawił.
Nie tak dawno dostałem butelkę 18-letniej Chivas Regal od jej polskiego dystrybutora. Muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Single malty klasy Glenfiddich 12YO miała baaardzo głęboko pod sobą.
Pamiętam też dość miły etap w mojej edukacji whisky'owej związany z Dimple 15YO. Dawno jej nie piłem, więc nie wiem jak dzisiaj bym ją oceniał, ale wtedy całkiem sobie radziła z moim podniebieniem. I głową
No i gorąco polecam Asyla, whisky mieszaną z Compass Box.
Pozdrawiam,
Rajmund |
|
|
|
 |
Raven
Singlemalt Whisky Apprentice

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 8:06 pm
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Grand Old Parr jeszcze nie miałem okazji posmakować, ale Chivas (nawet ten 12-o letni) całkiem daje radę jak na mieszankę
[ Dodano: Nie Wrz 16, 2007 4:29 pm ]
Mam jeszcze takie pytanie odnośnie Blendów - w których z dostępnych na rynku mieszanek największy udział mają malty z Islay? |
|
|
|
 |
|
|