|
Podziały i oceny |
| Autor |
Wiadomość |
mik_us
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Kilka na A i na B ;)
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 1:37 am Podziały i oceny
|
|
|
Wiadomo, ze podziały dziela a nie solidaryzuja (ale słowo, zdanie - bedą komentarze )
Nie mniej jednak uważam, ze oceny whisky i podział konsumujacych je jest nie sprawiedliwy (to tak na zachętę do dyskusji dla... )
Czy uczniowie, studenci, doktoranci nie dziela sie na dobrych, bardzo dobrych i wybitnych (celujacych?) ?
Podział na początkujących i zaawansawanych w tematach dotyczących whisky, uważam za niewystarczający. Pomijam wnioski płynące z teleturnieju o uczniach z piątej klasy podstawowej.
Podobnie jest z ocenami whisky. Na początku przygody z whisky preferuje sie te bardziej "wyraziste" co nie oznacza, ze po kilku latach nadal ich nie preferujemy.
Być może ocenianie whisky powinno sie zmienić, w zależności od nowego podziału degustujacych.
Nikogo nie obrażając w tym siebie, mamy skłonność do idealizowania. Jak spróbujemy coś dobrego to do tego porównujemy pozostałe whisky. Nie którym skali wg. Obowiązujących norm brakuje - to kolejny dowód na to, ze podział degustujacych i oceny whisky są przestarzałe.
Z zaciekawieniem śledzę nazewnictwo forumowe, wynikające z ilości postów. Wzbudza ono kontrowersje. Czy liczy sie ilośc czy jakość.
Podobne pytania pojawiają sie odnośnie whisky, a wszystko to przez sztywne podziały.
Co proponuje ? Na początek odejście od podziału na początkujących i zaawansowanych.
Znowu powołam sie na forum, ktore uznaje mnie za konkurencje w temacie cygar (sick! - tak mi kolega w uzasadnieniu wpisał i przegralem sprawę ) ale nie najgorsze to kryterium: ilośc degustacji zorganizowanych co jest powiazane z iloscia degustacji Whisky I jej jakoscia (jakoś tam bedzie).
Przypomina mi to systemy, ktore od dawna funkcjonują. Urzytkownicy na rożnych etapach (nie informatycznych 0,1) oraz trofea do osiągnięcia - trochę mnie poniosło
Co prawda nie ktore whisky są trudno dostępne, ale w przypadku playstation3 liczy sie kolejny poziom a w BOW... kto chce podnieść swój poziom to go podniesie w myśl zasady FIFO.
Pisze... I pisze i straciłem wątek czyli "kończyć flaszkę i do domu" )
To tak dla śmichu na zakończenie choć temat poważny i jak zawsze możemy być pionierami w tym zagadnieniu. |
_________________ Pozdrawiam
mik_us
http://whisky-blog.pl |
| Ostatnio zmieniony przez mik_us Czw Cze 30, 2011 9:28 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
oscarez
Singlemalt Whisky Apostle Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 7:01 am
|
|
|
| O Boże... |
|
|
|
 |
Janek_L
Singlemalt Whisky Acolyte SŁÓD RZĄDZI:)

Ulubiona whisky: hm?
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 9:24 am
|
|
|
2.37 robi swoje:)))
Miras, a przy jakiej to flaszce tak Cię naszło na te teoretyczno-degustacyjne wynurzenia??? |
_________________ _____________________________
Whisky, głupcze! |
|
|
|
 |
mik_us

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 9:33 am
|
|
|
| Janek_L napisał/a: | 2.37 robi swoje:)))
Miras, a przy jakiej to flaszce tak Cię naszło na te teoretyczno-degustacyjne wynurzenia??? |
Nie przy jakiej flaszce tylko po której dla nie wtajemniczonych FIFO - first in first out. |
mik_us
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 6:49 pm
|
|
|
| Beati, qui esuriunt et sitiunt iustitiam, quoniam ipsi saturabuntur |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
Rajmund
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 11:05 pm
|
|
|
| Amen. |
_________________ Pozdrawiam,
Rajmund |
|
|
|
 |
oscarez
Singlemalt Whisky Apostle Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
|
Wysłany: Sob Lip 02, 2011 9:16 am
|
|
|
| Mirek jak bedziesz tyle pil to sie w Stevena Kinga zamienisz. |
|
|
|
 |
mik_us

|
Wysłany: Sob Lip 02, 2011 3:22 pm
|
|
|
Wolał bym w Stephen'a Kinga. Własnie kończę "The Tommyknockers". Ten to miał pisane.
Mam nadzieje, ze Cię nie urazilem. Wiem, ze degustujesz dobra whisky i pewnie wiesz, ze żartowałem ponieważ raczej nie kupuje całych butelek dla siebie. Czasami kupuje i sampluje.
Na BOW kiedyś funkcjonował system oceny użytkowników. Nie pamietam czy dotyczył kupowanych sampli czy udziału w degustacjach.
Być może ustnieje nie zapelniona luka pomiedzy osobami, ktore próbowały whisky szkocka od wielu lat a osobami, ktore próbują kilka lat. Te granice sie szybko zacierają przez łatwiejszy dostęp do whisky. Degustacje coraz lepszych i starszych, oraz nowych whisky z krajów, ktore do tad jej nie produkowały.
Myśle, ze dużo jest osób, degustujacych whisky, ktore nie wypowiadają sie na forum, ponieważ nie lubia przekomarzania sie i traktowania ich jako początkujących.
Z tad tez pomysł o stworzeniu nowego podziału degustujacych i być może systemu oceniania whisky.
Wiadomo, ze tym co uważają sie za super znawców taki temat jest nie potrzebny i nic konstruktywnego do niego nie wniosą. |
mik_us
|
|
|
 |
rosomak
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
|
Wysłany: Sob Lip 02, 2011 4:18 pm
|
|
|
| mik_us napisał/a: | | Na BOW kiedyś funkcjonował system oceny użytkowników. |
Tak, istotnie, wprowadzilismy system oceny uzytkownikow BOW od 1 do 10. Dzielimy ich tez na 72 kategorie - od Swiezaka do Mastera. Od Bruichlaiddowcow do Glenlochowcow. Wydajemy tez personalne, radykalne i krzywdzace oceny. Oczywiscie obiecujemy to zniesc.
P.S. .... |
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=cOeFhSzoTuc |
|
|
|
 |
mik_us

|
Wysłany: Sob Lip 02, 2011 6:42 pm
|
|
|
Bardziej chodziło mi o to ci jest w profilu np. u Ciebie:
Poziom: 16
HP: 5 / 556
1%
MP: 265 / 265
100%
EXP: 18 / 39
46% |
mik_us
|
|
|
 |
rosomak

|
|
|
|
 |
mik_us

|
Wysłany: Sob Lip 02, 2011 10:24 pm
|
|
|
Jak dla mnie, za bardzo skompilowane |
mik_us
|
|
|
 |
Wojciech
Singlemalt Whisky Crusader Wojciech

Ulubiona whisky: Port Ellen
|
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 1:12 pm
|
|
|
Ja już całkiem nie wiem o co w tym temacie chodzi |
Wojciech |
|
|
|
 |
rosomak

|
|
|
|
 |
Pawcio
Singlemalt Whisky Apostle

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Pon Lip 04, 2011 10:21 am
|
|
|
a ja żeby byc ..........nasyconym |
_________________ Pozdrawiam.Pawcio.
"Crusader i Złych Macallan'ów Niszczyciel. Postrach Karuizaw. Protektor Ardmorów. Wielki Piewca CI. BOW Inkwizytor In Spe"P.W.Jasnowski.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ |
|
|
|
 |
|
|