|
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku
|
|
PE z Royal Mile Whisky... jakby z innej beczki |
| Autor |
Wiadomość |
kipers
Singlemalt Whisky Acolyte

Ulubiona whisky: jeszcze nie wiem
|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 11:58 pm PE z Royal Mile Whisky... jakby z innej beczki
|
|
|
Cześć,
Właśnie dotarła do mnie (przez kolegę) paczuszka z RMW, a w środku, między innymi, moja pierwsza PE. Radości cała masa, rozrywam kartony... jest, Provenance 1983! Wszystko ładnie pięknie, tylko numer beczki inny niż zamawiałem - miał być 4562, jest 4717. Nosz szlag by trafił! Tyle wybierałem, niuchałem, czytałem - 4562 miała być dobra (89 pkt u Malt Maniacs). Natychmiast rzuciłem się na internet w poszukiwaniu 4717, ale informacji niewiele, a w zasadzie wcale.
Co robić? Co robić?! Odesłać chyba nie warto, bo przy cenie 95 funtów to koszty przesyłki w tą i z powrotem będą stanowiły sporą część tej kwoty, więc w sumie nieopłacalne. Maila z pretensjami oczywiście do RMW wysmaruję - skoro nie mieli 4562, to powinni przynajmniej zapytać, czy chcę 4717, a nie urządzać mi niechciane, przedświąteczne niespodzianki.
A może nie przejmować się zbytnio, skoro beczki pewnie leżały koło siebie - obie destylacja zima 1983, obie butelkowane jesień 2008, obie z beczki po sherry... Co Wy na to?
pozdrawiam,
m. |
|
|
|
 |
oscarez
Singlemalt Whisky Apostle Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 7:59 am
|
|
|
| moga sie roznic znacznie. widze ze z RMW jest coraz ciekawiej. zaczelo sie od tomatina... |
|
|
|
 |
powermac
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: z beczki po sherry
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 9:02 am
|
|
|
| to samo chciałem napisać, beczka beczce nie równa... a Tomatina nie podaruję... |
_________________ Pozdrawiam, Irek
http://pomaranczowastrefa.pl |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 9:36 am
|
|
|
4717 pokazała się ostatnio, otwieraj i dziel się wrażeniami |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
Czarek
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 9:45 am
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | otwieraj i dziel się wrażeniami |
a jak możesz to i zawartością |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mik_us
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Kilka na A i na B ;)
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 11:10 am
|
|
|
| Nie wiem czy to jest typowe, ale już w kilku różnych sklepach się z tym spotkałem, że to co jest na stronie www to leży w magazynie centralnym z którego sklepy dobierają towar. Ten towar zazwyczaj jest dostępny tylko nie "od ręki". Można go zamówić i oni wyślą do domu. To co się kupuje na miejscu w sklepach to tak jak z innym towarem... można go pooglądać i zdecydować czy się go chce. Ja sam kupiłem sąsiednią... przez swoją nieuwagę... Nie mam pretensji o to do sklepu. |
_________________ Pozdrawiam
mik_us
http://whisky-blog.pl |
|
|
|
 |
oscarez

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 11:52 am
|
|
|
moze racja ale skoro kolega zamowil to co jest na stronie czyli tamta beczke a dostal inna to jest szwindel. korzystaja na tym ze wysylaja do innego kraju i z reklamacja jest w cholere klopotu i dodatkowe koszty. skoro maja w magazynie centralnym to i tak czekal na wysylke. powinni wyslac to co zamowil. i w tym przypadku pretensje sa uzasadnione.
http://www.royalmilewhisk...d=1000000000236
jak byk pisze ktory to numer beczki. A numery beczek w tym przypadku to wazna rzecz wiec to jawne nabijanie ludzi w bute...znaczy w beczke. |
|
|
|
 |
mik_us

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 12:26 pm
|
|
|
| oscarez napisał/a: | | moze racja ale skoro kolega zamowil to co jest na stronie czyli tamta beczke a dostal inna to jest szwindel. |
Dawno tego słowa nie słyszałem/czytałem Aż musiałem sobie w słowniku sprawdzić
Szybko osądzony i skazany - coś mi to przypomina... |
mik_us
|
|
|
 |
oscarez

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 12:32 pm
|
|
|
| wiem ze czasy sa takie i ze rzetelność/kompetencje sklepów czy sprzedawców w większości branż podobna i ludzie sie przyzwyczaili. To nie powód jednak żeby bezkrytycznie to akceptować. |
| Ostatnio zmieniony przez oscarez Wto Gru 22, 2009 12:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mik_us

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 12:32 pm
|
|
|
| oscarez napisał/a: | | korzystaja na tym ze wysylaja do innego kraju i z reklamacja jest w cholere klopotu i dodatkowe koszty. |
Ten sklep raczej nie wysyła do Polski. Dlatego whisky jest przywożona po koleżeńsku...
I nie sądzę aby przez te wszystkie lata działalności czerpali w ten sposób korzyści... Zarabiają na sprzedaży whisky i zależy im na klientach. |
mik_us
|
|
|
 |
oscarez

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 12:34 pm
|
|
|
RMW raczej wysyla do polski bo jak sie z Irkiem zastanawialismy nad zamowieniem to to sprawdzilismy. Wprawdzie wysokie ceny ale wyslac spoko chcieli.
Zalezy teraz czy ten kolega to kupowal czy tylko odbieral zamowiony towar. Jesli to pierwsze to faktycznie dyskusja bezcelowa. Bylaby na miejscu gdybysmy te PE zamowili, dostali z RMW i okazalo sie ze to nie ta. Czego raczej nie zaryzykuje z tego co widze. |
|
|
|
 |
kipers

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 1:27 pm
|
|
|
Dziękuję wszystkim za żywą dyskusję
Wiktor, Czarek: Narazie PE miała czekać na tzw. "ważną okazję", więc chwilowo nie planuję otwarcia tej butelki. Jak otworzę... to może sampelek utoczę, nie wykluczam
| oscarez napisał/a: | | Zalezy teraz czy ten kolega to kupowal czy tylko odbieral zamowiony towar. Jesli to pierwsze to faktycznie dyskusja bezcelowa. |
Paczka z Edynburga dojechała do kolegi w Londynie kurierem. Paczki nie otwierał, bo i tak się na tym nie zna, a poza tym to była MOJA paczka - kolega jest dyskretny, a ja go o to nie prosiłem... nie podejrzewałem, że Retailer of The Year może wyciąć taki numer. Zakładałem, że są profesjonalistami, operują w cywilizowanym kraju i że w razie braku danej butelki poinformują i zapytają, czy może być inna. W końcu to nie kartofle, że takie kilo czy inne nie robi nikomu różnicy.
Paczka została otwarta przeze mnie w Polsce, wczoraj wieczorem i wtedy dopiero okazało się, że butelka jest z innej beczki. Właśnie wysłałem do nich maila, nie kryjąc rozczarowania całą sytuacją ze względu na trudną i mało opłacalną reklamację. To było moje pierwsze zamówienie od nich (i jeden z pierwszych zakupów whisky w ogóle) i od ich reakcji mocno zależy, czy w przyszłości będę się w ogóle zastanawiał nad zamówieniem z RMW (zwłaszcza whisky single cask/batch/ etc.).
Ciężko mi znaleźć w całej sytuacji moją winę - chyba tylko tyle, że nie byłem hiperpodejrzliwy, ale przecież to nie zakupy na Allegro. Również nie posądzam sklepu o niecne zamiary, a "jedynie" o mało profesjonalne podejście - wiedzieli, że paczka docelowo ma trafić do Polski (wyszło przy okazji problemów z jedną z kart płatniczych) i że ewentualna reklamacja będzie trudna/niemożliwa. Ponadto - nawet, gdy wysyłają na ulicę obok powinni zwracać uwagę na taki "szczegół", prawda?
pozdrawiam,
m.
PS: Sklep do Polski wysyła, jest taka opcja (droga, fakt). Jednak to czy wysyła czy nie jest wswietle tej pomyłki raczej bezprzedmiotowe... |
|
|
|
 |
mik_us

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 4:44 pm
|
|
|
| kipers napisał/a: | | To było moje pierwsze zamówienie od nich (i jeden z pierwszych zakupów whisky w ogóle) |
Nie ma łatwo... dla takich wybrednych klientów jak my ))
W Cadenhead's stoją beczki opisane regionami i nie ma tam podanej nazwy whisky, wieku o innych danych nie wspomnę. Większość kupuje po 2 setki lub w większych buteleczkach. Nalewają do butelek, korkują i naklejają firmową etykietę. Nie słyszałem jeszcze żeby ktoś dociekał co jest w środku Wiedzą, że jest whisky z określonego regionu i czego się po niej spodziewać. Są zadowoleni z zakupu. Piją whisky ze smakiem...
Mam nadzieję że nie zatracę tej przyjemności za kilka lat... |
mik_us
|
|
|
 |
kipers

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 5:40 pm
|
|
|
| mik_us napisał/a: | Wiedzą, że jest whisky z określonego regionu i czego się po niej spodziewać. Są zadowoleni z zakupu. Piją whisky ze smakiem...
Mam nadzieję że nie zatracę tej przyjemności za kilka lat... |
Mam dokładnie taką samą nadzieję, i absolutnie cieszę się z (dobrej) whisky. Zbyt mało wypiłem, żeby kręcić nosem czy wygłaszać kategoryczne stwierdzenia.
W przypadku rzeczonej PE problem jest nieco inny - skoro "bawimy się" w numerowanie casków, oceny, rankingi, tasting notes etc, to chciałbym dostać to, co zamówiłem, sądząc po w/w atrybutach, że będzie dobra. W przypadku standardowych botlingów można spokojnie założyć, że charakter/jakość jest zbliżona w poszczególnych butelkach (tej samej edycji), albo że różnica jest pomijalnie mała. Płacę standardową cenę, dostaję równą jakość - jestem szczęśliwy.
Jeżeli jednak płacę dużo, wybieram TĄ beczkę to chciałbym dostać dokładnie tą, którą wybrałem - bo w tym jest sens kupowania single cask. Tylko tyle. Aż tyle.
A dziś w ramach protestu napiję się Balvenie 12YO DW 40%. I tak, będę zadowolony
pozdrawiam,
Marcin |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 7:18 pm
|
|
|
A wg mnie, choćby większość klientów akceptowała bylejactwo obsługi, nie powinno to usprawiedliwiać kiepskiego serwisu w żadnym sklepie który chce uchodzić za specjalistyczny. Nie musi nawet oferować towarów luksusowych, kosztownych przecież... Standard typu "lejcie co się nawinie, etykietujcie jak popadnie, ludzie i tak kupią, i jeszcze pochwalą" lepiej pozostawić supermaketom. Albo dyskontom
O ile brak Tomatina nie zdziwił mnie zbytnio, to numer z wysłaniem bez pytania zupełnie innej whisky grubo przkracza nawet typowo bucolskie brytyjskie podejście Dobrze że są od tej reguły wyjątki. Ja definitywnie skreślam RMW z listy źródeł zaopatrzenia, póki mnie omija podobna "pomyłka"... |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|