|
Caol Ila |
|
Wiek whisky: | | 12 y.o. | Moc: | | 63.5 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | inny |
W bazie od: | | 2014-07-29 |
Dystrybutor: | | James MacArthur |
Na forum: | | |
Seria: | | Fine Malt Selection |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
treściwy, ceglasto-ostowy, stosunkowo mało torfowy, ze znaczną dozą kwiatów i ziół - przede wszystkim mięty i tymianku - żółtych owoców (gruszka, mirabelka, morela) i nadmorskiego piasku, nektar owocowy, jest tu również mąka, cukier-puder, żeliwo i słona morska woda, koniczyna (!), mlecze - wreszcie mentol, mentol, mentol!... co ciekawe, dodanie wody praktycznie nie zmienia tej palety, nieco ją tylko wyostrza
Smak/finish:
siarczysta torfowość w smaku na znacznie wyższym pułapie niż w aromacie, silnie oleista struktura skrywa soczysty i napierający zewsząd gęsty dym, czają się podwędzane jabłka, wtóruje mocna goryczka nalewki na bursztynach... wyraźne posmaki srebrnej i cynowej zastawy, potem z kolei przez moment także lekko osłodzonej wody, całość zachowuje jednak sznyt prymitywistyczny, wytrawny i słonawy - szkoda, że nie ma tu tak pożądanych warstw smakowych, choć w tym wieku jest to dość zrozumiałe - finisz bezkresny, lecz podąża w raczej mało ciekawym kierunku papierowo-dymnym - z wodą mamy słodszą i bardziej ucywilizowaną wersję Caol Ili, choć w dalszym ciągu przetorfową
Uwagi:
aromat zdecydowanie ponadprzeciętny - i skrajnie nietypowy dla współczesnej CI, jednak smak sprowadza nas na ziemię... szczęśliwie w umiarkowanie bolesny sposób - uwaga: po dodaniu wody, zdecydowanie ocena o punkt wyższa!
Ocena: | | | |