|
Highland Park |
|
Wiek whisky: | | rocznikowa | Moc: | | 57.1 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | 1982 |
W bazie od: | | 2017-05-30 |
Dystrybutor: | | The Dalriada Whisky Co. |
Na forum: | | |
Seria: | | Modern Masters of Scotland |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
kwiaty (mlecze?), wrzosy, cytrusy, powierzchowna słodycz owoców z keksu, suszonych jabłek i skórki pomarańczowej, rozgrzana blacha do pieczenia - pod spodem jednak wytrawność, dość dziwaczna, wapienno-dębowa: nuty słone, papiery po cukierkach... napiera coraz większa chemia, pojawia się dym, akcenty medyczne (lignina!), suche, zwiędłe liście, antyczna posadzka wapienna (!) - i tak, stopniowo, aromat rozwinął się, stając się z lekko słodkawego super-wytrawnym, z domieszką kwaśnej limonki... profil bardzo kompleksowy, zmierza ku zdecydowanie ciekawym rejonom! z wodą krupnik (!), więcej mleczy, pigmentu i wapiennych posadzek (Akropol)
Smak/finish:
istny diabeł!... potężny na wejściu, samowarowy, herbaciano-miodowy smak, żelazistość i spora także ziołowość, sucha trawa, sękacze, ciasta drożdżowe, glukoza! dobry, suchy, postny wafel, po chwili wyraźny, wręcz donośny kontrapunkt dymowy (!), buch mineralno-morski w twarz - na bokach języka całkiem przyjemna goryczka, chińskie przyprawy, trawa cytrynowa, a wszystko świetnie ułożone, dobrane w idealnych proporcjach, zgrane... finisz niestety bardzo krótki, ponownie słodkawo-dymny, z drobnym sub-elementem morskim - dolanie wody czyni smak bardziej wytrawnym, silniej dymowym, goryczka jest podkreślona, dodatkowych zalet jakoś nie widać...
Uwagi:
whisky początkowo dość trudna, niezbyt nęcąca, ale imponująco rozwijająca się - szkoda jedynie zbyt krótkiego finiszu po takim smaku! wody należy raczej unikać
Ocena: | | | |