|
Nowi whiskomaniacy na forum |
| Autor |
Wiadomość |
rosomak
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
|
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 6:32 pm
|
|
|
| RudeBoy napisał/a: | | Pan Rosomak mówi o całych pociągach |
Jak widzicie gdzies ponizej 150 euro plus wysylka to brac nie zastanawiac sie Ja juz jeden wagon kupilem |
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=cOeFhSzoTuc |
|
|
|
 |
koza
Blendedwhisky Flagellant

Ulubiona whisky: Ardbeg
|
Wysłany: Śro Gru 21, 2011 8:14 pm
|
|
|
Witam, od jakiegoś czasu to forum jest dla mnie cennym źródłem informacji na temat single maltów, które niedawno odkryłem i polubiłem, więc wypadałoby się w końcu przywitac.
W temacie prawdziwej whisky jestem bardzo świeży, przez moje gardło przewinęły się:
- Glenfiddich 12 - pierwszy single malt. Jak go spróbowałem byłem zachwycony, teraz chcę skończyc butelkę, żeby zrobic miejsce w barku ale jakoś już nie smakuje.
- Cardhu 12 - niby bardzo alkoholowa, ale mi smakuje, bardzo orzeźwiająca.
- Bowmore Legend - trochę mało się w niej dzieje, ale na pewno nie odrzuca.
- Jura Superstition - bardzo mi smakuje, początek słodki, owocowy, a później fajny, jakby "ciepły" dym. Do tego bardzo łagodna i "okrągła".
- Talisker 10 - ma w smaku coś dziwnego, nie potrafię tego nazwac, ale żadna inna tego czegoś nie ma. Dym jak dla mnie trochę za mało wyraźny, ale za to bardzo wyraźny smak i zapach morza.
- Ardbeg 10 - To jet TO. Zapach szpitala, torów kolejowych i ogromne ilości dymu. Moje nieokrzesane podniebienie nie wyłapuje raczej nic spoza tych kłębów dymu, ale mi to nie przeszkadza. Jak dla mnie numer 1.
- Laphroaig 10 - Równie wspaniała co Ardbeg. Trochę mniej dymu i szpitala, dzięki czemu na wierzch wychodzi słodycz, jakieś owoce, smaki i zapachy morskie. Moim zdaniem najbardziej złożona whisky jaką piłem.
Następny zakup to będzie Lagavulin 16. Jest trochę droższa i mam lekkie opory przed przekroczeniem granicy 200 zł, ale sądząc z opisów powinna mi się spodobac.
Następnie może coś od niezależnych rozlewników? Widziałem dośc duży wybór serii Provenance w cenie około 150 zł (whisky około 10-letnie), warto zainwestowac? Czy może spróbowac jakąs następną podstawkę?
Nie interesują mnie sample. Jakoś nie mam zaufania do wysyłania pieniędzy "w ciemno".
Pozdrawiam wszystkich serdecznie. |
|
|
|
 |
Mistu
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Śro Gru 21, 2011 9:00 pm
|
|
|
Witamy
Smiało możesz próbowac niezależnych botlingów, moze na dzień dobry nie zauwazysz wielkiej róznicy ale doświadczenie zbiera się z czasem. Lag to dobry trop choć przyznam, że kiedyś smakowała mi o wiele bardziej, ale nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem. Polecam Caol Ila, może jeszcze gdzieś znajdziesz osławioną 18y.o, za 12 lepiej sie nie bierz, szkoda czasu i pieniędzy. |
_________________ Mistu
Rzeczywistość to iluzja wywołana brakiem alkoholu |
|
|
|
 |
koza
Blendedwhisky Flagellant

Ulubiona whisky: Ardbeg
|
Wysłany: Śro Gru 21, 2011 9:01 pm
|
|
|
| Szukam CI 18 i HP 18, z tego co wyczytałem warto. Niestety wszędzie tylko 12 letnie wersje. |
|
|
|
 |
Mistu

|
|
|
|
 |
Pocieszny_PCS

Ulubiona whisky: Glendronach
|
Wysłany: Śro Gru 21, 2011 9:30 pm
|
|
|
M&P nie wysyła, musiałby po nią przyjechać, albo liczyć na kolegów z forum ale że boi się "w ciemno" to zostaje oblizywanie się |
_________________ ZInnejBeczki.com |
|
|
|
 |
rosomak

Ulubiona whisky: Brora
|
Wysłany: Śro Gru 21, 2011 9:35 pm
|
|
|
| Wazne zeby umiec sobie wyobrazic, iz zycie (whisky) bez mlodych wersji OB tez istnieje. Wbrew temu co glosza niektore klony Panow Sprzedawcow. |
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=cOeFhSzoTuc |
|
|
|
 |
Mistu

|
Wysłany: Śro Gru 21, 2011 10:31 pm
|
|
|
| Pocieszny_PCS napisał/a: | | M&P nie wysyła, musiałby po nią przyjechać |
A bardzo mozliwe, przyznam że rzadko korzystam ze sklepów w Polsce stad moje braki |
_________________ Mistu
Rzeczywistość to iluzja wywołana brakiem alkoholu |
|
|
|
 |
Wojciech
Singlemalt Whisky Crusader Wojciech

Ulubiona whisky: Port Ellen
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2011 5:38 pm
|
|
|
Marna decyzja, brak zainteresowania dla sampli, to marne szanse na spróbowanie dobrych pozycji, chyba że ma się wujka Abramowicza |
_________________ Pozdrawiam
Wojciech |
|
|
|
 |
McCoy [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2011 9:31 pm
|
|
|
| Wojciech napisał/a: | Marna decyzja, brak zainteresowania dla sampli, to marne szanse na spróbowanie dobrych pozycji, chyba że ma się wujka Abramowicza |
To fakt - więc radzimy pozbądż się lęku kolego albo poszukaj w rodzinie Abramowicza lub choćby Kulczyka...
Swoją drogą patrząc na ceny więcej whisky powinno być dostępne w butelkach po 200 ml. |
|
|
|
 |
mariusz123
Singlemalt Whisky Apprentice

Ulubiona whisky: Lagavulin
|
Wysłany: Śro Sty 11, 2012 3:46 pm
|
|
|
Witam serdecznie
Moja przygoda z SM zaczęła się rok temu, niewinnie od kilku delikatnych podstawek i Ardbega...
co ja biedny mogę powiedzieć, wpadłem po same uszy, w tym momencie nie wyobrażam sobie swojego barku bez przedstawiciela z Islay.
Degustacja whisky staję się dla mnie coraz ciekawsza i nie zamierzam szybko z niej rezygnować |
|
|
|
 |
dilvish
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: wciąż szukam
|
Wysłany: Śro Sty 11, 2012 7:08 pm
|
|
|
Ardbeg 10 yo był moim drugim maltem po Glenfiddich 12yo którego próbowałem i muszę powiedzieć, że dopiero po dłuższym czasie, jak nabrałem "doświadczenia" wróciłem do niego i to z wielkim zapałem
Miło poznać kolejnego miłośnika SM z Warszawy. |
|
|
|
 |
Czarek

Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 12:03 am
|
|
|
| mariusz123 napisał/a: | | Degustacja whisky staję się dla mnie coraz ciekawsza i nie zamierzam szybko z niej rezygnować |
no i o to chodzi, duch w narodzie nie umiera
Wrózką nie jestem, ale co Ci powiem to Ci powiem: będzie sie działo
tylko nie rzucaj się wariacko na wypasy, spkojnie skończ podstawówkę SM
i na studia (wieczorowe), ostrzeżenie o ruchu jednokierunkowym jest tutaj niezbędne, jeńców nikt nie bierze i zero litości
ps.
szkoda że Wiktor nie prowadzi juz turbo-intensywnego kursu wysyłkowego
zaryzykuję stwierdzenie ze pewna grupa wybrańców miała sporo szczęścia,
a teraz szkolenie młodzieży odłogiem leży
|
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
David