Port Ellen prawdziwe i nieznane oblicze |
Jaką kwotę jestem w pełni ZDECYDOWANY wydać na taki sampling |
500 zł |
|
45% |
[ 5 ] |
do 1000 zł |
|
36% |
[ 4 ] |
powyżej 1000 zł |
|
18% |
[ 2 ] |
zbyt drogo, jak dla mnie |
|
0% |
[ 0 ] |
nie jestem zainteresowany takim samplingiem |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Głosowań: 11 |
Wszystkich Głosów: 11 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
bartoszek
Singlemalt Whisky Crusader Nadal poszukuję

Ulubiona whisky: Ekstremalne dziwadła
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2018 7:22 pm Port Ellen prawdziwe i nieznane oblicze
|
|
|
Sampling wypustów z zamkniętej destylarnii Port Ellen od dłuższego czasu spędza mi sen z powiek.
Z wielu względów takich jak przekaz, merytoryczność, dobór poszczególnych edycji, dostępność, ceny nie będzie to zadanie łatwe.. co nie oznacza że nie możliwe do zrealizowania.
Nie ukrywam, iż za nim ruszę z projektem w pełni potrzebna jest mi pewna orientacja w temacie i stąd powyższa wstępna ankieta.
W komentarzu proszę o podanie:
- ile wersji (minimum) powinien obejmować sampling
- jaka wielkość każdego sampla byłaby dla mnie optymalna ( 20 / 25 / 50ml ) |
|
|
|
 |
Hubert
Singlemalt Whisky Combatant

Ulubiona whisky: Port ellen
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2018 7:57 pm
|
|
|
Moim zdaniem przynajmniej 5 sampli. Wielkość sampla uzależniam oczywiście od ceny. Jeżeli miałbym wybrać w tej samej cenie 3 sample po 50 czy 6 po 25 to zdecydowałbym się na 6
Pozdrawiam Hubert
[ Dodano: Nie Mar 25, 2018 7:58 pm ]
Nie dodałem ze oczywiście z niecierpliwością na taki sampling czekam |
|
|
|
 |
Tomek1
Singlemalt Whisky Inquisitor

Ulubiona whisky: Springbank
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2018 12:40 am
|
|
|
Jak wyżej |
|
|
|
 |
Rafal
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: kilka
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2018 10:55 am
|
|
|
przynajmniej 7 sampli, raczej po 25-30 ml, ze względu na oczekiwane ceny |
|
|
|
 |
JacekBee

Ulubiona whisky: Clynelish
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2018 11:28 am
|
|
|
Sample 50ml
Poniżej to nie sampel tylko dram
Inicjatywę bardzo popieram, ale kilka ale:
O ile to możliwe (z dostępnością bywa krucho) chciałbym by istotnie był to przegląd Port Ellen. A zatem:
Miałem sen o Port Ellenowym przeglądzie gdzie ramię w ramię idą edycje po bourbonie i po sherry, gdzie znajdą się edycje w cs ale i z jedna (max dwie) ciekawe w niższej mocy, gdzie trafi się coś z lat 70tych również, miałem sen o Port Ellenach o możliwie różnorodnych profilach - PE rybno-kutrowa, PE mocniej zadymiona, PE morska, PE owocowa.
Miałem sen... |
|
|
|
 |
bartoszek
Singlemalt Whisky Crusader Nadal poszukuję

Ulubiona whisky: Ekstremalne dziwadła
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2018 11:55 am
|
|
|
Jacku twoje obawy są niczym nie uzasadnione .. jeśli tylko będzie wola w Narodzie to ten sampling nie powinien ciebie, ani nikogo z forumowej społeczności zawieść.
Twoje sny zostaną w dużej mierze zrealizowane, ponieważ sampling ma ambitne założenia, ma nieść kaganek oświaty, jest projektem za który w pełni ponoszę odpowiedzialność.. moje obawy zaznaczone na wstępie były tylko takim sygnałem że nie jest to sprawa taka prosta i oczywista.. ale gdyby nie była nie do zrealizowania to bym się nawet nie próbował podjąć tego przedsięwzięcia. |
|
|
|
 |
konio23
Singlemalt Whisky Apprentice

Ulubiona whisky: Islay
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2018 1:37 pm
|
|
|
Brzmi bardzo zachęcająco . |
Ostatnio zmieniony przez konio23 Czw Kwi 12, 2018 4:37 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
nogreg

Ulubiona whisky: The Glenlivet
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2018 10:09 pm
|
|
|
Wstępnie się piszę. Wniosę może tylko, że dramów po 25ml to w butelce się mieści 28. Co może spowodować problem przy znalezieniu dość chętnych. Wiem, że mówimy o marzeniach, ale nadmiar butelek może zanadto ograniczyć liczbę chętnych i sampling nie dojdzie do skutku. A że ja małe doświadczenie mam, to spytam wprost. Ile będzie kosztował zestaw sampli 50ml przy np. pięciu butelkach? Przynajmniej orientacyjnie. |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Śro Mar 28, 2018 9:17 am
|
|
|
nogreg napisał/a: | Ile będzie kosztował zestaw sampli 50ml przy np. pięciu butelkach? Przynajmniej orientacyjnie. |
Powyżej 1000zł. Butelkę dobrej PE należy kalkulować w zakupie, co najmniej, na poziomie 750 EUR. A jeżeli miałyby się pojawić tzw. ultra unikalne ta średnia pójdzie jeszcze w górę. |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
loom
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: perły Dalwhinnie
|
Wysłany: Śro Mar 28, 2018 9:29 am
|
|
|
A ja się powtórzę. Proponuję na start przegląd lat 80tych: 6 pozycji, po dwa na rocznik; bourbon i sherry. Najlepiej w obniżonych mocach. Sampling po ciężkich bojach ma szansę się zamknąć. Chyba, ze przyjmujemy inną filozofię ruchu i ktoś pomoże potem Bartkowi to posamplować dalej w świat. Przypomnieć chciałem, że nie zamknął się sampling "włoskiej" Springbank'68 za cenę ok 3 razy niższą od ceny rynkowej butelki. |
|
|
|
 |
Pinio
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: Glendronach,Islay
|
Wysłany: Śro Kwi 11, 2018 11:00 pm
|
|
|
no witam koleżeństwo.
To tutaj się kryjecie przed światem z tym PE.
Ja oczywiście też chętny jestem-- bo po alkoholu--na sample po 50ml
Proszę niech ktoś zaznaczy w ankiecie że ja też za 1000zł--mnie dziś jakoś nie idzie to klikanie
|
|
|
|
 |
|