bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Polska Whisky
Autor Wiadomość
Czajkus 
Singlemalt Whisky Follower
www.czajkus.com

Ulubiona whisky: Caol Ila
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 8:19 am   Polska Whisky

Cześć,
Czy ktoś z was próbował polskiej whisky produkowanej jeszcze za czasów Polmosu? Chodzi mi o Polish Whisky i Whisky Zamkową. Mam dwie takie miniaturki. W książce "Od Abboccato do Żubrówki" z 1979 r. pisze, że były to dwie produkowane wówczas polskie whisky. Może kiedyś były jeszcze inne. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje na ten temat.

Pozdrawiam
Czajkus

parominius 
Singlemalt Whisky Combatant

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 8:37 am   

...hmmm..."dark whisky"?...w smaku "dziadowska" ale jednak....
...." Do alkoholu produkowanego na zasadzie podobnej do whisky zaliczyć można także polską Starkę, wytwarzaną przez szczeciński Polmos."......to cytat z wikipedii :D
"Maturacja" whisky,czyli po naszemu "dojrzewanie"o ironio wnosi do niej młodzieńcze błyski,energę,zadziornosć, lub też dziewczęcą łagodność,ułożenie,dobre wychowanie,kwiecistość,flirtowanie z Lolitą...

Czajkus 
www.czajkus.com

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 8:49 am   

Dzięki,
Tak wyglądają miniaturki

A takie informacje znalazłem
Polska whisky była produkowana w kraju w dwóch wariantach:
1. Polish Whisky o mocy 43%, sporządzana z odleżałej, importowanej szkockiej whisky, skupażowanej z odleżałą surówką żytnią (starką) i uzupełniona spirytusem rektyfikowanym żytnim, wyrób wysokogatynkowy oraz
2. Whisky Zamkowa o mocy 43%, sporządzana z kupażu surówki żytniej i jęczmiennej, zestarzonych co najmniej 3 lata w beczkach o zwęglonych wewnątrz klepkach.

Pozdrawiam
Czajkus

parominius 

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 10:56 am   

Czajkus napisał/a:
1. Polish Whisky o mocy 43%, sporządzana z odleżałej, importowanej szkockiej whisky, skupażowanej z odleżałą surówką żytnią (starką) i uzupełniona spirytusem rektyfikowanym żytnim, wyrób wysokogatynkowy oraz
2. Whisky Zamkowa o mocy 43%, sporządzana z kupażu surówki żytniej i jęczmiennej, zestarzonych co najmniej 3 lata w beczkach o zwęglonych wewnątrz klepkach.

Na opoja!....toż to jad żmiji w butelkach...zamkowa jaki piękny kolorek ma,taki "przepalankowy".... :twisted:
"Maturacja" whisky,czyli po naszemu "dojrzewanie"o ironio wnosi do niej młodzieńcze błyski,energę,zadziornosć, lub też dziewczęcą łagodność,ułożenie,dobre wychowanie,kwiecistość,flirtowanie z Lolitą...

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 11:05 am   

Rodzime blenderstwo, nie ma co... :lol:
Ależ to musiało wątrobę nadwyrężać..
Po kolorze Zamkowej obstawiam smak w typie politury do mebli :mrgreen:
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"

parominius 

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 11:17 am   

Wiktor napisał/a:
Po kolorze Zamkowej obstawiam smak w typie politury do mebli

Ale przyznaj Wiktorku,że piękny,zmysłowy...burgund prawdziwy.. :mrgreen:

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 11:22 am   

Bo pobrudziła się od tych klepek osmalonych ;)
Właśnie ona bardziej mi na Starkę patrzy, ta zwodnicza barwa, hehe.
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"

parominius 

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 11:33 am   

Czajkus napisał/a:
uzupełniona spirytusem rektyfikowanym żytnim

Zreszta jak kazdy nasz wyrób wysokogatunkowy....dodajemy zawsze to, co mamy najlepszego.I tym sposobem zamieniamy różne trunki w typowo Polskie "alkohole".
Nie tak dawno piłem Polskiego "koniaka".Oczywiście francuskie destylaty winne uzupełnione były naszym rodzinym spirytusem,jak zapewniała(sic!)etykieta........nie mam pytań.Smakowała tak jak pachniała...spiryt,spiryt,spiryt....

windham hell 
Singlemalt Whisky Inquisitor
Theory in Practice

Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 11:35 am   

parominius napisał/a:
spiryt,spiryt,spiryt....

Przynajmniej mozna plecy natrzeć jag gardło boli i grypa łapie :twisted:

Czajkus 
www.czajkus.com

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 1:27 pm   

Cóż widzę, że krytyka na rodzime wyroby padła wielka, ale Ja się nie wypowiadam bo za bardzo whisky nie konsumuję.
Co do koloru tej whisky jest bardzo ciemny - sam się nad tym zastanawiałam - ta buteleczka pochodzi gdzieś tak z lat 70, późniejsze wersje miały już normalny kolorek (może pod wpływem krytyki konsumentów :) )

Cóż i tak pewnie była lepsza od francuskiej wódki :wink:

Pozdrawiam
Czajkus

parominius 

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 1:37 pm   

Czajkus napisał/a:
Cóż widzę, że krytyka na rodzime wyroby padła wielka

Bo widzisz Czajkus,smakiem "patrzymy" na buteluchny...a nasze rodzime trunki(oprócz naprawdę mikroskopijnej ilości tworów)mam w obojętności utopione.
I nie dziw się nam...kiedy masz w ustach "brylanty" destylacji i dojrzewania to nawet nie wiesz kiedy stajesz się nonszalancko wybredny. :wink:

A to wina Wiktorowskich sampelków!!!!....znowu.... :x ... :twisted:

Mistu 
Singlemalt Whisky Crusader

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 3:31 pm   

Aż musze się wypowiedzieć bo niedawno próbowałem tą naszą ,,whisky''. Wystarczyło, że odkręciłem nakrętke i już wiedziałem, ze mam do czynienia bardziej z bimbrem niz z whisky. Jeszcze ten buchający zapach śliwek i kartofli zbieranych ,,rękamy''o zachodzie słońca, smak no cóż, jedyna ,,whisky'' po ktorej źle sie czułem wiec jakby dalej potwierdza się teoria ze Polskie nie zawsze znaczy zdrowe :lol: A co do powyższych substytutów, zamkowa rzeczywiście ładny ma kolorek, aż boję sie poznać prawdę czym oni ja tak barwili, moze wywarem z buraków :lol: , a może to z zawstydzenia :oops: , że Polska whisky była, jest i bedzie tylko naród jakiś nierformowalny i dalej sięga po obce :mrgreen:

[ Dodano: Wto Lut 19, 2008 3:33 pm ]
parominius napisał/a:

Prosze Cie tylko nie jednak tylko nie jednak :lol:

parominius 

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 4:06 pm   

Mistu napisał/a:
Wystarczyło, że odkręciłem nakrętke

Dowód pierwszy że podłe toto...nakrętka...fe! :twisted:
Mistu napisał/a:
mam do czynienia bardziej z bimbrem niz z whisky

Wielu uważa,że whisky to bimber..hmm...ale czy oni pili prawdziwy bimber? :twisted:
Mistu napisał/a:
Jeszcze ten buchający zapach śliwek

O,tutaj coś co jeszcze jest do zniesienia...śliweczki to dosc pożądany element(powidła...)
Mistu napisał/a:
i kartofli zbieranych ,,rękamy''o zachodzie słońca

O zachodzie słońca ziemniaczki mylą sie z kamulcami,krowimi placuchami itp...ale ten zapach znowu jest miły i pożądany :twisted:
Mistu napisał/a:
smak no cóż, jedyna ,,whisky'' po ktorej źle sie czułem wiec jakby dalej potwierdza się teoria ze Polskie nie zawsze znaczy zdrowe

Własnie...spirytus barwiony żółcieniem...
Mistu napisał/a:
A co do powyższych substytutów, zamkowa rzeczywiście ładny ma kolorek

Każdy z nas potrafiłby "pomalować" czystą tak,że wyglądałaby jak whisky,nie,mówię serio... :twisted:
Mistu napisał/a:
[ Dodano: Wto Lut 19, 2008 3:33 pm ] parominius napisał/a:

Prosze Cie tylko nie jednak tylko nie jednak

...ale jednak można sie nią tak nałojić,że......... :mrgreen:

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 4:19 pm   

A może konkurs na najbardziej obrzydliwą whisky ever? Ktoś podejmie się oceniania?... :mrgreen:

windham hell 
Singlemalt Whisky Inquisitor
Theory in Practice

Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 4:21 pm   

Każdy by chciał ale nikt się głośno nie przyzna :twisted:

Odpowiedz do tematu