bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ONI PIJĄ DOBRĄ WHISKY
Autor Wiadomość
Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
  Wysłany: Śro Cze 06, 2007 3:44 pm   ONI PIJĄ DOBRĄ WHISKY

Witajcie,

Chcielibyśmy w niniejszym wątku przybliżyć Wam sylwetki co bardziej znanych postaci z kręgów naszego krajowego biznesu, polityki, świata kultury, sportu itd., o których wiadomo iż zaliczają się do znawców, a co najmniej do miłośników whisky słodowej. Mamy nadzieję że lektura kolejnych wpisów przysporzy wam zaskoczeń a może i dobrego humoru ;)
Zaczynamy!

Pierwszą osobą o której napiszemy jest
Jerzy MAZGAJ - największy akcjonariusz (około jednej trzeciej akcji) i prezes spółki giełdowej Alma Market. 86 na liście najbogatszych Polaków 2006 roku wg tygodnika Wprost (z majątkiem szacowanym na ok. 200mln zł). Na początku lat 90. nawiązał współpracę z Hugo Bossem, dziś ma w Polsce pięć sklepów tej marki. W 2003 r. wprowadził do naszego kraju odzież Ermenegildo Zegny (obecnie ma dwa salony tej marki - w Warszawie i Poznaniu). Firma Paradise Group założona i kontrolowana w całości przez p. Mazgaja należy od kilku lat do największych graczy na rynku odzieży luksusowej (m.in. marki Burberry, Kenzo, Armani). Spółką zależną Alma Marketu jest Krakchemia SA zajmująca się handlem artykułami chemicznymi. Jerzy Mazgaj fascynuje się - poza whisky słodową - także dobrą kuchnią oraz cygarami. Jest autorem książki o cygarach, pod tym linkiem znajdziecie jej krótki opis. Na zapowiadaną książkę o single-malt nadal czekamy. Pierwotny termin ukazania się minął w kwietniu tego roku. W ramach ciekawostki warto zwrócić uwagę na osobę jednego z wydawców pozycji "Cygara" ;)
Info:
Ulubiona whisky: Ardbeg
Wielkość kolekcji: 1500+ butelek
Motto: "Kto jeździł mercedesem, nie pojedzie pekaesem"
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"

michu 
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: Paszport
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 6:32 pm   

hehe. chory temat. co kogo obchodzi co pija jakiś mazgaj (kimkolwiek by on nie był).
pomponik donosi, że kasia cichopek ma za duże cyce, a stewardesa, którą pobiła edyta olszówka, ma stany lękowe..

Czarek 
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
  Wysłany: Wto Sie 28, 2007 10:12 pm   

Wcale nie taki chory. może nagle poczujesz sympatię do jakiegoś Romana lub Jarosława gdy sie okaże że to też whyskopije :wink:
Czarek
Ostatnio zmieniony przez Czarek Pon Paź 08, 2007 12:29 pm, w całości zmieniany 1 raz  

maro 

Ulubiona whisky: Caol Ila
Wysłany: Śro Sie 29, 2007 2:31 pm   

Oni pewnie piją co innego bo po whisky nie przychodzą takie durne pomysły do głowy. Roman to pewnie nalewkę na szaleju chleje.

maxivo
Blendedwhisky Flagellant

Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 7:15 pm   Whisky i cygara - albumy

Album Whisky został wydany kilka miesięcy temu. Wraz z albumem Cygara, miał premierę 17.09.2008 w Domu Dochodowym na pl. Trzech Krzyży w Warszawie, podczas wieczoru cygar i whisky single malt - na którym byłem i dobrze się bawiłem ;-)

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 7:37 pm   

To może parę zdań więcej o imprezie? Jacy i jak liczni uczestnicy, jakie whisky, jaki klimat?
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"

Czajkus 
www.czajkus.com

Wysłany: Pią Sty 09, 2009 3:32 pm   

Ja jako kolekcjoner napisałem do niego - J. Mazgaja (za pośrednictwem almy) z ciekawości czy nie mógłbym zobaczyć jego kolekcji - to mi napisali, że "niestety Pan Jerzy Mazgaj nie udostępni swoich zbiorów, gdyż jest to jego prywatna kolekcja.", cóż jego strata :)

Aha widział ktoś w księgarni ten album, gdyż w Krakowie szukałem i nie znalazłem

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Wysłany: Pią Sty 09, 2009 10:19 pm   

Dzięki nieocenionemu Rosomakowi wszedłem w posiadanie albumu (sic) "Whisky" - prezent świąteczny ;) Z dobrze poinformowanych źródeł wiadomo mi że poszukiwania warto rozpocząć od sklepów Empik ;)
O samym albumie napiszę co nieco w treminie późniejszem :twisted:

Czajkus 
www.czajkus.com

Wysłany: Czw Sty 29, 2009 10:04 am   

Cześć,
I napisałeś gdzies tą informację o tym albumie?

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Wysłany: Czw Sty 29, 2009 11:05 am   

Nie. Moje odczucia, pokrótce...
Plusy: dobra jakość zdjęć, brak kardynalnych błędów (czasem szwankuje korekta, literówki, itp.), pewna ilość wartościowych informacji ogólnych oraz tasting notes (ocena doboru i charakteru tychże to osobna sprawa)
Minusy: raczej sztampowy dobór zdjęć - mnóstwo takich w każdym albumie o Szkocji/whisky, informacje zasadniczo z gatunku tych powszechnie dostępnych (a więc dla początkujących), lecz przede wszystkim (niestety) CENA
Całość... hmmm... nużąca? Tego określenia byłbym chyba najbliższy...

johnadiah 
Singlemalt Whisky Acolyte

Wysłany: Czw Sty 29, 2009 11:32 am   

Wracając do tematu whiskopijów celebrytów:
Rafał Ziemkiewicz - pisarz SF (po pierwsze i najwazniejsze), publicysta, felietonista, satyryk i polityk. Trzykrotny laureat nagrody imienia Janusza Zajdla.
W swojej książce "Polactwo" naśmiewa się do rozpuku z jednego polityka, który powiedział, że zawsze trzyma butelkę single malta w lodówce na czarną godzinę:D

Pawcio 
Singlemalt Whisky Apostle

Wysłany: Czw Sty 29, 2009 11:59 am   

johnadiah napisał/a:
publicysta, felietonista, satyryk i polityk.

a od kiedy ziemkiewicz jest politykiem?? bo z tego co wiem jest bezpartyjny.
jesli juz to dziennikarz czasem pisący o polityce.;))

NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ

Czajkus 
www.czajkus.com

Wysłany: Czw Sty 29, 2009 1:55 pm   

Dzięki Wiktor,
W Krakowie nie ma na razie tej książki? Jak kiedyś ją znajdę to może kupię.

Wracając do tematu Piotr Bałtroczyk
http://www.galeriamalt.pl/wydarzenia.php

Strasznie drogie te degustacje :roll:

A jeszcze tak poza tematem
Poszukuję ostatniej buteleczki
http://www.ne.jp/asahi/miniature/smallworld/
Jak ktoś ma znajomych na Tajwanie to się nie krępujcie :)

Pozdrawiam
Czajkus

oscarez 
Singlemalt Whisky Apostle
Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 5:13 pm   

johnadiah napisał/a:
Wracając do tematu whiskopijów celebrytów:
Rafał Ziemkiewicz - pisarz SF (po pierwsze i najwazniejsze), publicysta, felietonista, satyryk i polityk. Trzykrotny laureat nagrody imienia Janusza Zajdla.
W swojej książce "Polactwo" naśmiewa się do rozpuku z jednego polityka, który powiedział, że zawsze trzyma butelkę single malta w lodówce na czarną godzinę

W nastepnej swojej ksiazce "Żywina" poswieca nawet kilka stron w temacie degustacji :) Opisuje pewnego guru ktory za duze pieniadze uczy pic whisky noworyszy i bywalcow salonow :) jest wymienionych kilka maltow :) ale czytajac to wydaje mi sie, iz Pan Ziemkiewicz zna temat raczej bardzo pobieznie.

[ Dodano: Czw Sty 29, 2009 5:49 pm ]
Czajkus napisał/a:
Wracając do tematu Piotr Bałtroczyk
http://www.galeriamalt.pl/wydarzenia.php

Strasznie drogie te degustacje

Na stronie doszukalem sie 80 zl/ 5 whisky. Biorac pod uwage ze jeden malt w tym wypadku to 16zl i dalej: przy cenie butelki 150zl -50ml kosztuje 10.71 zl :)
Dochodza koszty lokalu (obsluga, prad itd), marza i prowadzenie... czy to znowu tak drogo?
Ile wedlug ciebie powinny kosztowac degustacje?

[ Dodano: Czw Sty 29, 2009 5:51 pm ]
Czajkus napisał/a:
Ja jako kolekcjoner napisałem do niego - J. Mazgaja (za pośrednictwem almy) z ciekawości czy nie mógłbym zobaczyć jego kolekcji - to mi napisali, że "niestety Pan Jerzy Mazgaj nie udostępni swoich zbiorów, gdyż jest to jego prywatna kolekcja.",

A spodziewales sie czegos innego???... :lol: :lol: :lol:

johnadiah 
Singlemalt Whisky Acolyte

Wysłany: Czw Sty 29, 2009 6:48 pm   

Pawcio napisał/a:
a od kiedy ziemkiewicz jest politykiem?? bo z tego co wiem jest bezpartyjny.

No nie do konca. Ziemkiewicz w latach 1993 - 1994 był rzecznikiem prasowym i członkiem Unii Polityki Realnej. A to robi z niego polityka na zawsze.

Odpowiedz do tematu