bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyprawa BOW na podbój Szkocji...
Autor Wiadomość
Rajmund 
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
Wysłany: Pią Paź 03, 2008 6:36 pm   Wyprawa BOW na podbój Szkocji...

Wróciliśmy z tygodniowej wyprawy. Wkrótce szczegółowe sprawozdanie, zdjęcia, itp. Teraz wymienię tylko destylarnie, które odwiedziliśmy i wspomnę co ciekawsze whisky, które dane nam było degustować.

Odwiedziliśmy, w kolejności chronologicznej, Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg, Kilchoman, Oban, Glenfiddich, Strathisla, Edradour, Aberfeldy, Talisker i Tobermory. Byliśmy w miejscach niedostępnych dla zwykłych śmiertelników, piliśmy whisky, które wprawiały niejednego w osłupienie (Ardbeg 1975, Ardbeg Blasda, Ardbeg Lord of the Isles, Strathisla 14yo cask strength, Talisker 20yo), robiliśmy ogromne zakupy (m.in. w The Whisky Shop w Dufftown i w Loch Fyne Whiskies w Inveraray, nie wspominając o sklepach w destylarniach), pochłonęliśmy ogromne ilości owoców morza (cudowny Kevin!) - i w ogóle było wspaniale. No, może mielibyśmy jakieś zastrzeżenia do pogody, ale właśnie takiej spodziewaliśmy się w Szkocji.

Ogromne dzięki dla wszystkich uczestników wyprawy.

mik_us 
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Kilka na A i na B ;)
Wysłany: Pią Paź 03, 2008 7:28 pm   

Podziwiam wytrwałość i pytam tak z ciekawości. Mieliście jakiś podział na grupy ? jedna grupa przeprowadzała degustację whisky z jednego terenu a druga z następnego ? Czy wszyscy degustowali wszystko w tak krótkim czasie ? :) I jak spisywał się Glenfiddich ?

Pawcio 
Singlemalt Whisky Apostle

Ulubiona whisky: Caol Ila
Wysłany: Pią Paź 03, 2008 9:42 pm   

mik_us napisał/a:
Mieliście jakiś podział na grupy ?

Nasza grupa, 9 osób dzieliła się na pasterza(Rajmund) i owieczki( cała reszta)
Rajmund wytyczał szlak i przydzielał prace do wykonania.Nie było lekko pobudka przed 6.00 była standardem , powroty ok.21.00 czasem pózniej. Przejechanych ok 1300 mil + to co na promach , a to wszystko przez góry więc liczy sie podwójnie .

Ja ze swojej strony jeszcze raz dziękuje grupie za pomoc i wyrozumiałość dla chwilowego kaleki.Cieszę się też że tak dzielnie przeszliśmy test na wytrzymałość i że wątroby dały radę ;) ), co do pogody to była super , padało najczęściej w czasie jazdy ale były też długie godzinki naprawdę fajnego słoneczka.

Przywieżliśmy mnóstwo łychy, tysiące zdjęć i film ,.Pochwal się Czarek ile ty zrobiłeś zdjeć??

PS.Mamy jeszcze kilka miejsc do zobaczenia i myśle że trzeba taki wypad powtórzyć za rok.

[ Dodano: Pią Paź 03, 2008 9:44 pm ]
mik_us napisał/a:
I jak spisywał się Glenfiddich ?

Pan z Glenfiddicha dal radę :lol: , choć pani która pokazała nam Ardbeg do pięt nie sięgał;) :!: :!: :!: :!: :!: :!:

[ Dodano: Pią Paź 03, 2008 9:47 pm ]
Rajmund napisał/a:
Ogromne dzięki dla wszystkich uczestników wyprawy.

Tere fere to my jesteśmy pod wielkim wrażeniem TWOJEJ fachowości , organizacji i cierpliwości .Bo łatwo nigdy nie jest a z taką lożą szyderców jak ta grupa nikt poza Tobą by nie wytrzymał.

NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
Ostatnio zmieniony przez Pawcio Sob Paź 04, 2008 8:00 am, w całości zmieniany 1 raz  

oscarez 
Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 6:53 am   

a prozaicznie: jakie byly przyblizone koszty wyprawy? nie wliczajac zakupow? musze wiedziec kiedy zacza odkladac gotowke na przyszly rok :D

Pawcio 

Wysłany: Sob Paź 04, 2008 7:58 am   

koszta to ok 1600 zł (przelot,wynajęcie samochodu,paliwo,ubezpieczenie,wynajęcie domku,promy itp.) + kasa na jedzonko(posiłek z piwkiem to zwykle ok 10 funtów) i wstępy do destylarni(3-6 funciaków sztuka) itp.

NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ

Rajmund 
Administrator

Wysłany: Sob Paź 04, 2008 9:32 am   

oscarez napisał/a:
a prozaicznie: jakie byly przyblizone koszty wyprawy? nie wliczajac zakupow? musze wiedziec kiedy zacza odkladac gotowke na przyszly rok :D

Koszty następnym razem będą większe, bo i funt podskoczył pod naszą nieobecność, i grupa następnym razem będzie mniejsza, więc koszty stałe rozłożą się na mniejszą liczbę osób. Ale to wszystko kwestia dokładnych kalkulacji konkretnego programu, a o tym możemy mówić gdy taki już powstanie. Tymczasem zupełnie poważnie przymierzam się do zrobienia czegoś podobnego w zimie, pod koniec stycznia - jacyś chętni? Lista uczestników wstępnie już otwarta.

oscarez 
Pryncypiał BOW

Wysłany: Sob Paź 04, 2008 10:49 am   

na jak dlugo? ja z racji pracy jestem wolny w ferie zimowe...

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 3:44 pm   

Zamierzałem zacytować coś z posta Pawcia z prośbą o rozwinięcie... Wygląda jednak że musiałbym wkleić całość :lol:
Piszcie, co widzieliście, uploadujcie fotki i podzielcie się wrażeniami, generalnie :D
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"

Wojciech 
Wojciech

Ulubiona whisky: Port Ellen
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 3:58 pm   

Witam,

Było cudnie / rewelacyjnie / wspaniale / etc. :D Wielkie dzięki dla Pasterza Stada. Po drogach na Wyspach i w Highlands mogę jedynie uznać karkonoskie serprentyny za prawie autostrady :lol:
Troszkę uszczupliły się fundusze :wink: (m.in. Glen Grant G&MacP 1961), ale cel wielce zbożny :D A do wymienionych przez Rajmunda maltow można jeszcze dorzucić np. Ardbeg Very Young For Discussion.

Rajmund 
Administrator

Wysłany: Sob Paź 04, 2008 9:24 pm   

Obiecuję, że jutro pojawi się sprawozdanie z wyprawy, dzień po dniu. Ze zdjęciami. Zresztą, najwięcej zdjęć zrobił Czarek, więc trzeba będzie się do niego uśmiechnąć w tej sprawie. Ja za bardzo zajęty byłem sprawami organizacyjnymi, prowadzeniem pojazdu i wpadaniem po kolana w błoto ;-) Ale coś tam fotnąłem też :-) Pamiętasz, Czarku, o wypaleniu płytki dla mnie? Na priva podrzucę Ci adres.

[ Dodano: Nie 05 Paź, 2008 11:24 pm ]
Właśnie parę chwil temu na stronie głównej (w Aktualnościach) pojawiło się sprawozdanie z naszego wyjazdu. Na zdjęcia troszkę trzeba będzie jednak poczekać. Chyba, że wcześniej Wojciech lub Czarek, czy ktokolwiek inny, wrzuci gdzieś do internetu swoje fotki. Na przykład na Picasę.

oscarez 
Pryncypiał BOW

Wysłany: Pon Paź 06, 2008 6:58 am   

Czytam sprawozdanie... czapki z glow :) Rajmund, jesli koszty styczniowej wycieczki nie beda jakos baardzo odbiegac od tej to jak najbardziej jade :) pisz mnie Pan na liste zaraz :)

Pawcio 

Wysłany: Pon Paź 06, 2008 8:27 am   

oscarez napisał/a:
Czytam sprawozdanie... czapki z glow :) Rajmund, jesli koszty styczniowej wycieczki nie beda jakos baardzo odbiegac od tej to jak najbardziej jade :) pisz mnie Pan na liste zaraz :)

Nie tak szybko pod tę górę kolego, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
po pierwsze trzeba sie najpierw lepiej poznać ;)
po drugie , na taki wyjazd jest więcej chętnych niz miejsc ,
po trzecie ( trzeba z bytu wirtualnego przepoczwarzyć się w Maltańczyka i to się da zrobić na którymś ze spotkań ) oczywiście nie zapominając o odpowiednim wpisowym ;) może być butla z załącznika. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

oscarez 
Pryncypiał BOW

Wysłany: Pon Paź 06, 2008 9:08 am   

heh... za takie wpisowe to moge pojechac na taka wyprawe na 3 tyg w wersji exclusive :D a co do spotkania i lepszego poznania (w domysle: wypiciu flachy lub dwoch) to mozliwe ze pojawie sie jesli juz bedzie ustalone co, jak i kiedy ;)
Z drugiej strony nie chcielibyscie na taka impreze przyjechac do Krakowa? skoro szukacie fajnych miejsc?

Moze ja zaproponuje taka jak ponizej i krakowskim targiem cos w srodku znajdziemy ;)

[ Dodano: Pon Paź 06, 2008 10:15 am ]
czemu taka jakosc zdjec wychodzi po dodaniu? :(

David 

Ulubiona whisky: Ardbeg Park
Wysłany: Pon Paź 06, 2008 9:34 am   

oscarez napisał/a:
Z drugiej strony nie chcielibyscie na taka impreze przyjechac do Krakowa? skoro szukacie fajnych miejsc?

O widzisz i to nie jest zła myśl - Kraków nadaje się w sam raz :wink:

Pawcio 

Wysłany: Pon Paź 06, 2008 10:50 am   

oscarez napisał/a:
za takie wpisowe to moge pojechac na taka wyprawe na 3 tyg w wersji exclusive Very Happy

Na taka jak nasza , nie pojedziesz za żadną kasę , wiele atrakcji zawdzięczaliśmy tylko znajomościom Rajmunda , choćby tour w Ardbeg, Taliskerze itp. .To i kilka innych rzeczy sa nie do kupienia , a zapewniam cię, że nie wszystkie drzwi są tak szeroko otwarte dla turystów.
Druga sprawa to atmosfera, koleżeńsko- szydercza,a jednocześnie bezinteresowna przyjacielska dłoń na każdym kroku.Nie znajdziesz drugiej takiej ekipy.

A co do spotkania w Kraku , czemu nie jeszcze tam nie byliśmy , tylko czy podołasz i czy ci zaufamy bo w sumie nie znamy się jeszcze ;) )

Odpowiedz do tematu