|
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku
|
|
Chemia gospodarcza-czyli omijajmy szerokim galopem... |
| Autor |
Wiadomość |
parominius
Singlemalt Whisky Combatant

|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 1:55 pm Chemia gospodarcza-czyli omijajmy szerokim galopem...
|
|
|
| Temat podsunął Wiktorek...zachęcam do wypocin.Najgorsza whisky,najgorszy zakup. |
_________________ "Maturacja" whisky,czyli po naszemu "dojrzewanie"o ironio wnosi do niej młodzieńcze błyski,energę,zadziornosć, lub też dziewczęcą łagodność,ułożenie,dobre wychowanie,kwiecistość,flirtowanie z Lolitą... |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 2:06 pm
|
|
|
Zastanowiłem się i... ucieszyłem. Dawno nie zdarzyło mi się bowiem kupić butelki jakiejś "paskudy".
W próbkach, które od czasu do czasu do nas trafiają, bywa już różnie
Z przeszłości pamiętam obrzydlistwa w rodzaju Loch Lomond no age (kicia załatwiająca swe potrzeby na karton), Tomintoul 10yo (cytrynowe nalewki tapetowe), Glen Turner 18yo (aczkolwiek pasująca do coli), Glengoyne 10yo (Miejski Zakład Gospodarki Odpadami).
Nie przeczę że i ostatnio pod Łodzią, w trakcie "poligonu", mieliśmy paru zawodników z tejże ligi. Nie wymieniając nazw, jeden był z Walii, zdaje się? |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
David
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Ardbeg Park
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 2:19 pm
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | Nie przeczę że i ostatnio pod Łodzią, w trakcie "poligonu", mieliśmy paru zawodników z tejże ligi. Nie wymieniając nazw, jeden był z Walii, zdaje się? |
A kilku z Dalekiego Wschodu
Jeśli idzie o całe butle, to sobie nie przypominam, a z próbek to Glen Mohr 8 yo - wstrząsająca - nazwana łychą z Mordoru |
_________________ Pozdrawiam
David |
|
|
|
 |
Rajmund
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 2:22 pm
|
|
|
Mnie też dawno nie przytrafiło się nic przykrego, dzięki Bogu. Przynajmniej nie w kieliszku whisky.
Z dużym sentymentem wspominam sławetną czarną Loch Dhu - jak ssanie zakurzonego kartonu nasączonego przypaloną gumą arabską. Jeśli mnie pamięć nie myli, była też jakaś Banff z Cadenhead, która gębę wykręcała niemożebnie. Przypomina mi się też Kininvie z beczki nr 1, która spokojnie w pierwszej dziesiątce koszmarów whiskowych ma zaklepane miejsce.
Podczas moich wizyt u Fiony bardzo często spozywałem ogromne ilości różnego rodzaju niezależnych wersji, które były czasem zjawiskowo pyszne, a czasem okropne do bólu. Pewna niezależna Balvenie (butelkowana półlegalnie, w tajemnicy przed Grantami, dla pewnego Amerykanina) utkwiła mi szczególnie w pamięci. Jak również kilka Mortlachów podobnej proweniencji.
No i pamiętna degustacja kilku starutkich Macallanów - 25yo OB, 1964 OB i 1958 OB (jeśli pamięć nie zawodzi). Przy nich zwykła Rosebank 10yo F&F smakowała jak ambrozja.
Pozdrawiam,
Rajmund |
Rajmund |
|
|
|
 |
Czarek
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 2:40 pm
|
|
|
Najgorsze doznania
Glen Turner 8 yo, Jura legacy 10 yo, Auchentochan 10, Imperial 22 yo z Cadenhead's Auth. Coll. po sherry, Glenmorangie po maderze
do tej ligi to jeszcze Speyside 10 i Tomintoul 10 |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 2:48 pm
|
|
|
Z tego co pisze Rajmund wynika więc, że whisky przeleżała bywa równie obrzydliwa (a może nawet i bardziej?) niż te wszystkie "małolatki" Ja również mam zbliżone doświadczenia ze starymi wersjami, ale akurat Glenfarclas.
I rzeczywiście, zapomniałem przecież o Glenmorangie... Wersja "Traditional", jak i te dodatkowo finiszowane, bez podanego wieku, absolutnie zasługują na umieszczenie ich w tym zaszczytnym wątku
Jednak zdecydowaną palmę pierwszeństwa dzierży u mnie świeży destylat.
Kto nie pił, nie pojmie |
Wiktor
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
ukaszu
Singlemalt Whisky Combatant uisge beatha

Ulubiona whisky: dymkurzsmród
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 2:52 pm
|
|
|
| moc tak kiedys ponarzekac jak Wy ; ) |
|
|
|
 |
windham hell
Singlemalt Whisky Inquisitor Theory in Practice

Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 2:55 pm
|
|
|
Glen Drymen Pure malt draństwo tak paskudne że słów nie znajduję zupełnie jakby świeże gałęzie były moczone w beczce .Częstowałem szwagra i gości na chrzcinach
dałem teściwej aż przestali przychodzić . |
| Ostatnio zmieniony przez windham hell Czw Lut 07, 2008 2:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rajmund
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 2:55 pm
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | Jednak zdecydowaną palmę pierwszeństwa dzierży u mnie świeży destylat.
Kto nie pił, nie pojmie |
Cholerka, to niekoniecznie tak musi być. Świeży destylat piłem w Ardbeg, Glenmorangie, Bruichladdich i Kilchoman. W Kilchoman był obrzydliwy. W Glenmorangie - nijaki (z tendencją do cytrusów), w Ardbeg pyszniutki, choć ostry i agresywny. W Bruichalddich natomiast piłem ledwo kilkumiesięczną Perilous Whisky (4-krotnie destylowaną, 86% w beczce). Myślę, że spokojnie można ją podciągnąć pod "świeży destylat". I była zjawiskowo pyszna. Nie będę dociekał jaki wpływ na tę ocenę miały te hektolitry, które wychłeptałem bezpośrednio przedtem
Pozdrawiam,
Rajmund |
Rajmund |
|
|
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 3:10 pm
|
|
|
Zdumiewające. Destylat ze Springbank, z którym się zetknąłem, był najobrzydliwszą rzeczą jaką kiedykolwiek miałem w ustach (z wdzięcznością przyjąłbym wtedy nawet lukrecję). A wypluć nie było jak, bo Kate patrzy...
Siedziałem więc rozkoszując się "smaczkiem". I cierpiałem potwornie. Na szczęście po tej "świeżynce" przyszła kolej na Longrow z Tasting Room. Poczułem się wtedy chyba jak Kolumb, kiedy usłyszał słowo "ziemia!"
Uważam, iż przy okazji wyprawy do Szkocji (którą przecież kiedyś musimy zrealizować), powinniśmy przeprowadzić test destylatów ze wszystkich odwiedzanych destylarni. Tego bowiem nigdzie, poza ojczyzną whisky, nie doświadczymy |
Wiktor
|
|
|
 |
parominius
Singlemalt Whisky Combatant

|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 3:44 pm
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | Tomintoul 10yo (cytrynowe nalewki tapetowe |
Czy ów tomintoul zachwalał pewien 'handlowiec" niedawno na "łamach" forum,zapraszając na degustację?...wspaniały stosunek jakości do ceny?...
| David napisał/a: | | Jeśli idzie o całe butle, to sobie nie przypominam, a z próbek to Glen Mohr 8 yo - wstrząsająca |
Piłem paskudztwo...biję się w pierś,ochydne wspomnienia...alkoholowo-gorzkie wspomnienia...powinna leżakować dwa tysiące lat..od dzisiaj..
| Rajmund napisał/a: | | Loch Dhu - jak ssanie zakurzonego kartonu |
Owa czarna Loch Dhu jest przejawem dziwnego samouwielbienia butelkujących panów ...toż to podchodzi pod obowiązkową obserwację psychiatryczną.Superhiper wstrętna.
Pijąc ze trzydzieści różnych blendów najokropniejsza wydała mi sie bezpostaciowa"scotish leader"...mdlący smak karmelu wywalił mnie na plecy juz po pierwszym łyku...był wszędzie.
[ Dodano: Czw Lut 07, 2008 3:48 pm ]
| windham hell napisał/a: | | dałem teściwej aż przestali przychodzić . |
I masz babo placek..ja szukam whisky dla teściowej i znależć nie mogę(wszystkie jej smakują..dosłownie) |
_________________ "Maturacja" whisky,czyli po naszemu "dojrzewanie"o ironio wnosi do niej młodzieńcze błyski,energę,zadziornosć, lub też dziewczęcą łagodność,ułożenie,dobre wychowanie,kwiecistość,flirtowanie z Lolitą... |
|
|
|
 |
Czarek
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 4:06 pm
|
|
|
| parominius napisał/a: | | szukam whisky dla teściowej i znależć nie mogę(wszystkie jej smakują..dosłownie |
ja bym zaryzykował z miltonduffem, może sie sprawdzić o ile Krystian wszystkiego nie wytąbił |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
windham hell
Singlemalt Whisky Inquisitor Theory in Practice

Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 4:16 pm
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | Glengoyne 10yo |
A ja do niej mam słabość
Przypomina mi lata trudnego dzieciństwa jak zła i okrutna babcia zamykała mnie w piwniczce z gnijącymi jabłkami i starymi ubraniami jak nie chciałem jeść owsianki |
|
|
|
 |
Wojciech
Singlemalt Whisky Crusader Wojciech

Ulubiona whisky: Port Ellen
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 5:57 pm
|
|
|
Parę paskudztw w życiu się spróbowało. Na pierwszym spotkaniu był Imperial finiszowany w Calvadosie. Niezapomniane przeżycie.
Łyski z Mordoru też była niezła, wprawdzie to nie single, ale
Dorzuciłbym jeszcze kilka Caol Ila i innych młodych wynalazków z Islay. Może one i dobre, ale mi nie smakowały |
|
|
|
 |
michu
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: Paszport
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 6:34 pm
|
|
|
| nie będę oryginalny: Glengoyne 10yo. syf!. nawet jak na blend'a. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|