UWAGA! Obecna zawartość serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 18.04.2024 Piątek 23:30



Wprowadzenie


W dziale niniejszym chcemy zaprezentować odwiedzającym naszą witrynę podstawowe wiadomości na temat whisky szkockiej. Te, dzięki którym smakowanie wody życia wytwarzanej od wieków według niezmienionej receptury przez szkockich górali, będzie jeszcze przyjemniejsze i ciekawsze. Nie chcemy zanudzać potencjalnego czytelnika zbyt szczegółowymi opisami procedur, proporcji, czy reżimu technologicznego. Celem naszym jest tylko wykazanie z grubsza jak to możliwe, że produkt, do którego wytwarzania wykorzystuje się jedynie garść prostych i naturalnych składników, może w efekcie końcowym tak skrajnie różnić się między poszczególnymi wersjami, dlaczego whisky robiona tuż za płotem może być diametralnie inna. W poszczególnych działach znaleźć można informacje na temat procesu produkcji whisky, destylarni, w których ów proces się odbywa, zarys historii whisky, krótki opis poszczególnych regionów produkcji whisky, parę słów poświęconych niezależnym dystrybutorom, jak również wskazówki dotyczące odpowiedniego doboru i sposobu degustacji szkockiej whisky. Polecamy również lekturę części poświęconej notkom z degustacji, a potem zapraszamy do lektury samych notek – do znalezienia w nieustannie rosnącej Bazie whisky, największym tego typu zbiorze kiedykolwiek opublikowanym po polsku. Planujemy stałe poszerzanie tego działu o nowe pozycje, dlatego wdzięczni będziemy za wszelkiego rodzaju uwagi i sugestie.

Zapraszamy do lektury.


  

Wstęp
Co to jest whisky?
Gatunki
Destylarnie
Historia
Jak się pije?
Produkcja
 
 
 
R E K L A M A