UWAGA! Obecna zawarto¶æ serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 02.05.2024 Pi±tek 20:59






Tamdhu


Region: Speyside
Status:
Dostêpno¶æ: zamkniÄ™ta

Knockando, Aberlour
Banffshire AB38 7RP


lupa


Tamdhu, podobnie jak ponad połowa gatunków whisky szkockiej, pochodzi ze Speyside. Jest to whisky bardzo charakterystyczna dla regionu, w którym powstaje, jest niezwykle łagodna, o nieco torfowym posmaku, doskonale zrównoważonym akcentami słodyczy. Mimo iż nie jest to whisky wybitna i na pewno przegrywa konkurencję z takimi gigantami, jak The Macallan, The Glenlivet czy Cragganmore (wytwarzanymi po sąsiedzku, niemal przez płot), to warto o niej wspomnieć choćby tylko z tego względu iż stanowi ona doskonałe wprowadzenie w świat whisky słodowej dla osób stawiających dopiero swoje pierwsze kroki.

Najczęściej spotykaną wersją Tamdhu jest whisky o nieokreślonym wieku, która jednakowoż leżakowała w beczkach około siedmiu lat. Spotyka się ją również w postaci 10-letniej, a także 15-letniej single malt. Jak łatwo się domyślić, starsza wersja Tamdhu charakteryzuje się doskonalszą harmonią akcentów smakowych i większą krągłością, spowodowaną dłuższym leżakowaniem i ulotnieniem się większej części elementów drażniących podniebienie.

Destylarnia Tamdhu zbudowana została w roku 1897, a więc stosunkowo późno w historii whisky szkockiej. William Grant, który zdecydował się na to przedsięwzięcie dołożył wszelkich starań by jego nowe "dziecko" osiągnęło maksymalny sukces od samego początku swego istnienia. Do budowy destylarni zatrudnił najlepszego wówczas inżyniera, a na plac budowy wybrał miejsce znane od lat nielegalnym wytwórcom whisky i słynące z doskonałej jakości wody. W efekcie tych starań powstał zakład uważany w swoim czasie za najnowocześniejszy. Wszystko jednak zaczęło się od budowy nowej linii kolejowej, która połączyła Tamdhu z Craigellachie, zapewniając jednocześnie dogodną drogę transportu wyprodukowanej tu whisky. Budowa tej samej linii kolejowej przyczyniła się również do powstania dwóch innych destylarni - Knockando i Imperial.

Podczas budowy nowej destylarni trzeba było wybudować również drogę dojazdową i budynki mieszkalne dla pracowników, a także specjalną stację kolejową, nazwaną wówczas Dalbeallie. Po zamknięciu linii kolejowej, budynki tej stacji wykorzystano jako Visitor Centre, w którym przyjmowano turystów zwiedzających destylarnię. Zmieniono również jej nazwę z Dailbeallie na Tamdhu. Kiedy jednak byłem w Tamdhu kilka lat temu, wspomniany budynek stacji kolejowej chylił się ku ruinie i na pierwszy rzut oka od lat nie był wykorzystywany w żadnym celu związanym z destylarnią.

Wkrótce po otwarciu nowej destylarni zmieniła ona właściciela - została wykupiona przez firmę Highland Distillers i pozostaje jej własnością do dzisiaj. Whisky produkowana w Tamdhu dość szybko zdobyła uznanie i wkrótce jej wytwórnia zwiększyła produkcję. Wskutek jednak różnych czynników i praw rynku, po kilku dekadach tłustych w Tamdhu nastały chude lata, które doprowadziły do całkowitego zamknięcia destylarni w roku 1928. Spowodowane to było przede wszystkim niewielkim lub prawie nieistniejącym w owych czasach zapotrzebowaniem na whisky słodową, oraz wykorzystywaniem destylatu z Tamdhu do produkcji blendów, głównie The Famous Grouse. W tej roli jednak Tamdhu okazała się łatwa do zastąpienia. Ponowne otwarcie Tamdhu nastąpiło dopiero po wojnie i był to ze wszech miar szczęśliwy come back. Do tego stopnia, że w roku 1972 okazało się, że destylarnię należy koniecznie zmodernizować, rozbudować, a nawet dobudować dwa nowe alembiki. Po zakończeniu prac remontowych okazało się, że Tamdhu znowu jest jedną z najnowocześniejszych wytwórni whisky szkockiej, z wnętrzami doskonale przygotowanymi również do przyjmowania turystów zwiedzających destylarnię. Tamdhu jest wyposażona, między innymi, w galerię dla zwiedzających, z której można przyglądać się całemu procesowi produkcji whisky.

Podobnie, jak miało to miejsce w przypadku niemal wszystkich pozostałych gatunków whisky, Tamdhu w postaci single malt pojawiła się masowo na rynku stosunkowo niedawno. Pierwsze butelki Tamdhu Fine Single Malt Scotch Whisky pojawiły się na rynku dopiero w roku 1976. Przedtem dostępna była tylko od niezależnych dystrybutorów. Również w chwili obecnej ich oferta stanowi doskonałe uzupełnienie dostępnych na rynku wersji Tamdhu.

  

Wstêp
Co to jest whisky?
Gatunki
Destylarnie
Historia
Jak siê pije?
Produkcja
 
Aberfeldy
Aberlour
Allt-a-Bhainne
Ardbeg
Ardmore
Arran
Auchentoshan
Auchroisk
Aultmore
Balblair
Balmenach
Balvenie
Banff
Ben Nevis
Benriach
Benrinnes
Benromach
Bladnoch
Blair Athol
Bowmore
Braeval
Bruichladdich
Bunnahabhain
Caol Ila
Caperdonich
Cardhu
Clynelish
Coleburn
Convalmore
Cragganmore
Craigellachie
Dailuaine
Dallas Dhu
Dalwhinnie
Deanston
Dufftown
Edradour
Fettercairn
Glen Albyn
Glen Elgin
Glen Flagler
Glen Garioch
Glen Grant
Glen Keith
Glen Mhor
Glen Moray
Glen Ord
Glen Scotia
Glen Spey
Glenallachie
Glenburgie
Glencadam
Glendronach
Glendullan
Glenesk
Glenfarclas
Glenfiddich
Glenglassaugh
Glengoyne
Glengyle
Glenkinchie
Glenlivet
Glenlossie
Glenmorangie
Glenrothes
Glentauchers
Glenturret
Glenugie
Glenury
Highland Park
Imperial
Inchgower
Inverleven
Isle of Jura
Kilchoman
Kinclaith
Kininvie
Knockando
Knockdhu
Ladyburn
Lagavulin
Laphroaig
Linkwood
Littlemill
Loch Lomond
Lochside
Longmorn
Macallan
MacDuff
Mannochmore
Millburn
Miltonduff
Mortlach
North Port
Oban
Old Pulteney
Pittyvaich
Port Ellen
Rosebank
Royal Brackla
Royal Lochnagar
Scapa
Speyburn
Speyside
Springbank
St. Magdalene
Strathisla
Strathmill
Talisker
Tamdhu
Tamnavulin
Teaninich
Tobermory
Tomatin
Tomintoul
Tormore
Tullibardine
 
 
R E K L A M A